REKLAMI GEÇ

“Alt yapının yüzde 80’i bitti”

“Alt yapının yüzde 80’i bitti”

Denizli Belediyesi’nin, 100 yıl boyunca içme suyu, yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarında sorun yaşanmaması için sürdürdüğü dev alt yapı hamlesi, tüm hızıyla devam ediyor. 350 km içme suyu, 254 km kanalizasyon ve 44 km yağmursuyu hattını içeren projenin yüzde 80’i bitti.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2010 Cuma, 19:05

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Dev Alt Yapı Projesi’yle belediye tarihinde hiçbir siyasi gücün cesaret edemediği iradeyi gösterdi. Başkan Zeybekci ve ekibinin söz konusu iradesine vatandaşlar da büyük destek verdi. 100 Yılın Dev Alt Yapı Projesi, toplumun her kesiminde benimsenirken büyük sabır ve cesaretle çalışmaların sonuna gelindi. Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çalışmalarla çağın en son teknolojisi kullanılarak kentin alt yapısı sil baştan değiştiriliyor. Proje uygulanırken Türkiye’de ilkler de yaşanmaya başlandı. Depreme dayanıklı, aspes maddesi içermeyen ve deprem sırasında 13 derece sağa-sola, yukarı ve aşağıya hareket eden borular Türkiye’de ilk kez bu projeyle kullanılmaya başlandı. Yine dünyada ilk kez denilebilecek şekilde bir kentin aktif alt yapı sistemi çalışırken yeni hatlar yapıldı.

Dev Alt Yapı Projesi öncesinde durum dünya kenti yolundaki Denizli’ye yakışmayacak şekildeydi. 500 bin nüfusun yaşadığı şehirde, içme suyu şebekesine verilen her yüz litre sudan 60 litresi toprakta kaybolmaktaydı. Neredeyse her 1 metre uzunluğundaki borularda 5-6 tane delikler vardı. Boruların ekonomik ömrünü tamamlamış olmasından dolayı günde ortalama 60-70 dolayında arıza meydana geliyordu. Şebekedeki küçük bir arızanın giderilmesi için vananın kapatılmasıyla 5-6 mahalle susuz kalıyordu.

Kanalizasyonda ise durum farklı değildi. Yetersiz hatlar, eski boruların biran önce değiştirilmesi gerekiyordu. Yağmursuyu hattı ise yok denecek kadar azdı. Yağmur yağdığında sular kanalizasyon hattına akardı. Evlerdeki ve işyerlerindeki çatı olukları da yine aynı şekilde kanalizasyon hattına akardı. Böylece, yetersiz olan kanalizasyon hattında taşmalar oluşur küçük bir yağmurda bile kentin birçok yerinde yollar kapanır, evleri ve işyerlerini su basardı.

Ayrıca hepsinden daha önemlisi yağmur suları kanalizasyon hattından arıtma tesisine gider, burada yüksek maliyetle arıtılırdı. Hatların yerlerinin ve derinliklerinin bilinmemesi ise tamiri neredeyse imkansız hale getiriyordu.

Dev Alt Yapının geçtiği bölgelerde içme suyunda kayıp kaçak oranı nerdeyse sıfıra indirildi. Haziran’da tamamen bitirilmesiyle alt yapıda 100 yıl boyunca sorun yaşanmayacak. Artık insanlar damacana kalitesindeki suyu musluklarından içecek. Gerek içmesuyu, gerek yağmursuyu ve gerekse kanalizasyon hattı asfaltın sadece 30 cm altından değil dünya standartlarına uygun derinlikten geçiyor.

Denizli’nin tamamına kanalizasyon ve yağmursuyu hattı yapıldı. Tüm hatların üç boyutlu haritalama yöntemiyle güzergahları sayısal ortama taşındı. Her mahallenin belirli bölümlerine vanalar yerleştirildi. Artık eskiden olduğu gibi arızalarda 5-6 mahalle değil sadece söz konusu mahallenin belirli bölümünde sular kesilecek. Sayısal haritalama yöntemiyle de tamirde büyük kolaylık sağlandı. Yerin altında bilinmeyen hatlar artık bilinir hale geldi.

Tüm evlerin ve işyerlerinin yağmur suları oluklarla kanalizasyon hattından alınıp yeni yapılan yağmursuyu hattına bağlanıyor. Böylece hem gereksiz yere kanalizasyon taşmalarının önüne geçildi hem de arıtma tesisinin ömrü uzatıldı.

Denizli Belediyesi, proje kapsamında vatandaşlara da abone bağlantısı konusunda büyük hizmet sundu. Ana hatlara yapılacak ev ve işyeri bağlantıları tamamen ücretsiz olarak yapılmaktadır. Gerek içme suyu, gerek kanalizasyon hattı bağlantısında olsun hiçbir ücret alınmamaktadır. Yağmursuyu için de yine aynı şekilde yollara ızgalar yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu