REKLAMI GEÇ

Ay tutulmasını okulda izlediler

Ay tutulmasını okulda izlediler

Yılın ilk ay tutulmasını, Nalan Kaynak Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve velileri, okul bahçesine kurulan teleskopla izledi. Yılın ikinci ay tutulması ise 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece gerçekleşecek.

/ DENİZLİHABER / 22 Şubat 2008 Cuma, 01:00

Yılın ilk ay tutulması, 21 Şubat Perşembe gecesi gerçekleşti. Perşembe gecesi gerçekleşen ve Türkiye’den de izlenebilen tam ay tutulmasını, Nalan Kaynak Anadolu Lisesi öğrencileri teleskopla izleme fırsatı buldu. 21 Şubat Perşembe günü, 02.36-06.38 saatleri arasında gerçekleşen tam ay tutulmasını, okul öğrencileri, velileri ve öğretmenlerinin yanı sıra İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mevlüt Kocatürk de izledi. Fizik Öğretmeni Tahsin Demirciler, ay tutulması sırasında, ‘Ay ve ay tutulması’ konulu bir de sunum yaptı. Ay tutulması sırasında, gece gökyüzünde yükselen Mars ve Satürn gezegenleri ile bazı Nebulalar da teleskopla izleyicilere gösterildi. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mevlüt Kocatürk, “İlimiz merkezindeki bir anadolu lisesinin, astronomi bilimine katkı adına yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Okul gelişim projesi kapsamında yapılan bu çalışmalar, diğer okullara da örnek teşkil edecektir” dedi. Kocatürk, Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’nin proje aşamasında olan ve okulun çatısına yerleştirilecek gözlemevinin, en kısa zamanda bitirilerek öğrencilerin bilimsel gözlem ve çalışmalarına katkıda bulunacağını belirtti.

Yılın ikinci ay tutulması ise 16 Ağustos’u, 17 Ağustos’a bağlayan gece parçalı ay tutulması şeklinde gerçekleşecek. Türkiye’den izlenebilecek ikinci tam ay tutulması ise 15 Haziran 2011’de gerçekleşecek.

Ay tutulması nasıl meydana geliyor?

Ay, Dünya’nın çevresinde; Dünya da Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketleri yaparken Güneş’e dönük olan yüzleri aydınlık, öbür yüzleri de karanlık olarak görülüyor. Karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluşuyor.

Ay, Dünya’nın gölge konisine girdiğinde Ay tutulması, Ay’ın gölge konisi Yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana geliyor. Ay tutulması sadece Ay Dolunay evresindeyken Dünya’nın gölgesinin bir kısmından geçerse gerçekleşiyor. Tam Ay tutulması esnasında Ay’ın tümü Dünya’nın tam gölge bölgesinden geçiyor ve bu olay Ay’ın görünen renginin değişime uğramasıyla hemen göze çarpıyor.

Ay tutulması dünyanın yuvarlak olduğunun gözlemsel bir tespiti olması bakımından da ilgiyle izleniyor. Çünkü Ay’ı örten dünyanın gölgesi olduğundan gölgenin biçiminden hareketle Yer’in şekli belirlenebiliyor.

Ay tutulmasında Ay’ın dünyaya dönük yüzü kızıl bir renge bürünüyor. Bu kızarmış ışımın incelenmesiyle yer atmosferi hakkında, atmosferin kimyasal pozisyonu ve atmosferdeki toz miktarı gibi ayrıntılı bilgi edinilebiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu