REKLAMI GEÇ

Bir damla suya muhtaçlar

Aşırı sıcaklar bazı bölgelerde su yataklarını da kuruttu. Kumkısık Köyüne ait içme suyu kuyusu, aşırı sıcaklardan kuruyunca köy susuz kaldı.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Denizli merkeze bağlı Kumkısık Köyü aşırı sıcaklardan dolayı susuz kaldı. Nüfusu 500 olan köy, bu yıl etkili olan aşırı sıcaklardan dolayı içme suyu bile bulamaz hale geldi. Şimdiye kadar hiç susuzluk çekmediklerini belirten köy halkı, yetkililerin su soruna bir çözüm üretmesini bekliyor. 1989 yılında Üçler Belediyesi sınırları içerisinde içme suyu kuyusu bulunan köy bu güne kadar su sıkıntısı çekmedi. Karcı Dağından gelen kar suları ile beslenen ve yer altı sularında desteği ile içme suyu ihtiyaçlarını karşılayan Kumkısık Köyü, sıcaklardan kuruyan kuyuları için çare arıyor. Aşırı sıcaklardan dolayı susuz kalan köyde vatandaşlar içme sularını Denizli’den getirdikleri tankerler ile karşılıyor. Evlerde ise bayanlar çamaşırlarını çamaşır makinesi yerine eski usul, elde yıkıyor. Susuz köyde işyerleri ve kahvelerde de su bulunmuyor. Köy kahvesinin işletmecisi kirlenen bardaklarını tankerden getirdiği sular ile yıkıyor.

Yeni kuyudan umutluyuz

Kumkısık Köyünde yaşanan su sorunu hakkında bilgi veren aynı zamanda da Denizli Zidaat Odası Başkanı olan Köy Muhtarı Hamdi Gemici, aşırı sıcaklardan dolayı bu yıl su sorunu yaşadıklarını ve içme sularının geldiği kuyunun susuz kaldığını söyledi. Gemici, “ Üçler Beldesinde 1989 yılında açtığımız kuyu ile köyümüzün su ihtiyacını karşılıyorduk. Ama bu yıl yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı kuyumuzu besleyen kar suları ve yer altı suları yetersiz kaldı. Durum böyle olunca kuyudaki su tükendi. Şu anda kuyumuzdan bir çeşmeden gelecek kadar su geliyor. Buda 500 nüfuslu köyü idare etmiyor. Vatandaşlarımız Denizli’den tankerlerle getirdikleri sular ile ihtiyaçlarını karşılıyor. Şu anda yine Üçler Beldesinde bir kuyu açma çalışması başlattık. Ama ne kadar yeterli olur onu bilemiyoruz.”dedi.

 

Susuzluk hem tarımı hem vatandaşı vurdu

Kumkısık köyünde yaşanan su sorunu sadece içme suyunda değil tarım arazilerinde de etkili oldu. Kurak bir yaz mevsimi geçiren köy halkı içme suyunun dışında, tarımda da önemli derece zarara uğradı. Bu yıl kuraklıktan dolayı ürettikleri buğday ve tahıl ürünlerinden yeterli derecede verim alamadıklarını söyleyen çiftçiler, yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını bekliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu