REKLAMI GEÇ

BU HATA “AF” EDİLMEZ

BU HATA “AF” EDİLMEZ

Denizli Belediyesi tarafından bastırılan 2009 yılı faaliyet raporu kitapçığında, belediye eski başkanlarını anlatan kısmın içinde Nihat Yalaz ve Ahmet Acar’ın yer almadığı belirlendi.

/ DENİZLİHABER / 9 Nisan 2010 Cuma, 18:15

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Üyesi Arif Balkanay tarafından ilk kez fark edilen bu tarihi hata, Balkanay’ın geçtiğimiz günlerde Denizli Belediye Meclis Salonu’nda konuyla alakalı konuşmasıyla tartışma alevlenmişti. AKP’li Belediye Meclis Üyesi Turgay Besim bile bu hatayı, ‘affedilmez’ olarak nitelendirdi.

Denizli Belediyesi tarafından bastırılan 2009 yılı faaliyet raporu kitapçığında yapılan bir hata insanın kanını donduracak nitelikte. Kitapçığın ‘Eski Başkanlarımız’ adı altındaki sayfada Nihat Yalaz (1980-1981) ve Ahmet Acar (1981-1983) yılları arasında Denizli Belediye Başkanı olarak görev yapmış iki ismin fotoğrafı ve adları yer almıyor. Hata bununla da kalmıyor aynı iki ismin Denizli Belediyesi Meclis Salonu’nun holündeki panodan da isimleri ve fotoğraflarının kaldırıldığı söyleniyor. 12 Eylül döneminde generaller tarafından atamayla gelen bu iki isim oysaki Denizli’ye inanılmaz hizmetler vermiş iki isim. Denizli Belediyesi’nin emekli asker kökenli Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Belediye Meclis Üyesi Turgay Besim bile bu hatayı ‘tarihi ve affedilmez’ olarak yorumluyor.

Konu, ilk olarak geçtiğimiz günlerde yapılan Belediye Meclis toplantısında ele alındı. CHP’li üye Arif Balkanay konu ile ilgili bu iki değerli ismin neden kitapçıkta yer almadığını ve neden meclis salonunun holündeki panodan isimlerinin ve fotoğraflarının çıkarıldığını sordu. Ancak Balkanay bu sorusuna net bir yanıt alamadığını söylüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Arif Balkanay,”Sosyal ve siyasal yaşamlarını demokratik kültürle yoğurmayanlar, ancak, işte böyle biçimsel davranışlarla demokrasicilik oyunu oynarlar. Onlar için demokrasi amaç değil bir araçtır” dedi. Balkanay, “Onlara göre, yetkiyi elinde bulunduranlar, bu yetkiyi kimseyle paylaşmak istemez. Onlar demokrasiyi sadece parmak hesabı olarak görürler. Yıllardır ülkeyi ve Denizli’yi 12 Eylül yasaları ile yönetirler ve işlerine geldiği sürece bundan bir rahatsızlık duymazlar. 12 Eylül faşizminin zulmünden yeterince nasibini almış bir 78 kuşağı devrimcisi olarak soruyorum: Demokratlık sadece seçimle işbaşına gelmek midir? Öyle ise Osmanlı dönemi belediye başkanları ne güne duruyor? Onlar dönemin valisi (mutasarrıf) tarafından atanmamış mıydı? Onlar Cumhuriyet rejiminin ve demokrasinin belediye başkanları mıydı? Şimdi örneğin 1980-1983 dönemindeki Denizli Belediyesi karar ve uygulamaları yok mu sayılacak? Bu konularda alınmış belediye meclisi kararı var mı? Şu anda yüzlerce, binlerce Denizlili hakkında türlü türlü imar planı ya da uygulama kararları alıyorsun. Vatandaşın haberi bile yok. Aynı 12 Eylül yasalarının ardına sığınıp ‘karar alırken halkın görüş ve onayını almak zorunda değilim’ diyerek, karar alma süreçlerine doğrudan halkın katılımını neden engelliyorsun? Bu mudur demokrasi?
İşte AKP zihniyeti bu. Geçici 15. maddedeki niyetleri ne ise, böyle biçimsel konulardaki niyetleri de o. Dört yıl daha bu halka hizmet edecek olanlara sesleniyorum; Yetki paylaşıldıkça demokrasi kültürü yeşerir. Parmak demokrasisi değil, katılımcı demokrasi şehrimizi ve ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşır. İşte o zaman demokrasi kültüründen nasibinizi almış olursunuz. Artık tribünlere oynamayı bırakın. Halkın parasını çarçur etmeden, halkla beraber bu şehre hizmet edin” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Denizli Belediye Meclis Üyesi (AKP) Turgay Besim, konu ile ilgili net bir bilgisinin olmadığını söyledi. Besim,”Evet bu olaydan şöyle haberim oldu. Belediye Meclis üyesi arkadaşımız Arif Balkanay bu konuyu mecliste söyledi. Bundan sonra hemen bir araştırma içine girdim. Bunun hesabını sordum. Ancak kimseden cevap alamadım. Benim dikkatimi çeken bir konu değildi. Müdürlere sordum, ‘Neden çıktı bu iki ismin adı ve fotoğrafı, niye çıktı’ dedim. Çıkarılmasına kesinlikle karşıyım. Bu büyük bir yanlış ve hatadır. Ne olursa olsun bu isimler 4 yıl boyunca Denizli’de belediye başkanı olarak görev yapmış isimler. Öyle ya da böyle… Kabul edilir bir durum değil. Konuyu araştırmaya devam edeceğim. Ben de bunun neden yapıldığını bilmek istiyorum. Neden çıkarttıklarını açıklamalarını bekliyorum” dedi.

Türkiye Değişim Hareketi İl Sekreteri ve Emekli Tuğgeneral Hamit Tekkanat ise konuya şöyle yaklaştı. Tekkanat, “Nihat Yalaz ve Ahmet Acar’ın 12 Eylül döneminde askerler(generaller) tarafından atamayla Denizli Belediye Başkanlık görevine atanan iki isimdir. Asker kökenlidir ve askerdirler. Burada bir kez daha görülüyor ki askerle hesaplaşma devam ediyor. AKP’nin fırsat bulup askerle hesaplaşmasıdır. Öyle veya böyle bu iki insan o dönem atanmıştır ve bu şehre Denizli’ye hizmet etmişlerdir. İsimlerinin ve resimlerinin kaldırılması tek kelimeyle yakışıksız bir davranıştır. Bu tavır AKP’ye yakışır. Sayın Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve ekibi Ankara’daki AKP’nin tavrına uygun bur tutum sergilemişlerdir. İsimleri çıkarılan ve kaldırılan o iki isim asker değil, Belediye Başkanı olarak anılması gerekir. O zaman Kenan Evren’in Cumhurbaşkanlığını yok mu sayacağız? AKP iktidardan düştükten sonra başka bir Belediye Başkanı görev geldikten sonra Sayın Nihat Zeybekci’nin ismini ve resmini kaldırsa acaba Nihat Zeybekci’nin hoşuna gider mi?” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi emekli asker Bekir Bezginer, Denizli Belediyesi tarafından bastırılan 2009 yılı faaliyet raporu kitapçığı içinde yer alan ‘Eski Başkanlarımız’ sayfasında 1980-1981 yılları Nihat Yalaz ve 1981-1983 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Acar’ın ismi ve resmi koyulmamış olmasını inanılmaz sözlerle eleştirdi. Bezginer,”Unutulan isimler hiç hoş değil. Var olan bir şey yok sayılamaz. Nasıl bir demokrasi anlayışıdır ki o yıllarda Denizli Belediye Başkanlığı yapmış iki ismi yok sayıyorsunuz. Şimdi o yok sayılan bu iki ismin neler yaptığını söylersem acaba hiç mi yüzünüz kızarmayacak. Bakın bu iki ismin 12 Eylül döneminde de olsa Belediye Başkanlığı sırasında yaptıkları çalışmalar şöyle: O yıllarda kanalizasyon işlerinin İller Bankası kapsamı programına alınmasını siz mi sağladınız? Şu anda çalışmalar yürütülen Denizli Belediye binasını kim bitirdi? O dönemlerde Çınar Meydanı’nı açmak mümkün değildi. O meydanı da bu isimler açmadı mı? Denizli Belediye personelinin ilk kez yemek yemesini bu unuttuğunuz ve isimlerini ve fotoğraflarını sildiğiniz ve kaldırdığınız isimler yapmadı mı? Santral Garaj’ın yapılmasını kim sağladı?
O dönemlerde Pamukkale kayyuma devredilmişti onu geri alan bu belediye başkanlarımız değil miydi? Şayet siz bunlara atamayla geldiği için yok diyorsanız Cumhuriyet döneminden önce Belediye Başkanlığı yapmış isimlerin adları ve fotoğrafları niye hala orada duruyor. Bu adamların isimlerini kaldırmakta neyin nesi oluyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

_

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 14 25Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 14 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 29Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 16 30Açık

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

_

Denizli Harita

denizli-side

http://adres.denizli.bel.tr/

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

_

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26

_