REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes Havzası temizlenecek

Büyük Menderes Havzası temizlenecek

Denizli Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Vali Şükrü Kocatepe başkanlığında toplandı. DESKİ Genel Müdürü Mahmut Güngör’ün “Büyük Menderes Nehri Havzası bakımı ve temizliğinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yatırım programına alındığı bilgisini aldım” açıklaması, kirliliğin hızla arttığı havzanın geleceğine dair umut ışıkları yaktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Mart 2016 Pazar, 11:33

Denizli Su Koordinasyon Kurulu toplantısı, Valilik Konferans Salonu’nda yapıldı. Vali Şükrü Kocatepe’nin başkanlık ettiği toplantıya Vali Yardımcısı Kemal İnan, ilçe kaymakamları, DESKİ Genel Müdürü Mahmut Güngör, DSİ Aydın Bölge Müdürü Murat Alp, Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, DSİ 212. Şube Müdürü Muhittin Püskül, ilçe belediye başkanları ve kurul üyesi daire müdürleri katıldı.

denizli-buyuk-menderes-nester-ic.

SANAYİ GELİŞİYOR TARIM ARAZİLERİ GERİLİYOR
Coğrafi olarak Denizli’nin su kullanımı bakamından önemli bir konumda olduğuna dikkati çeken Vali Şükrü Kocatepe, 1980’li yıllarda kenarlarında piknik yapılan, suyu içilen dereleri şimdilerde bulmanın imkansız olduğunu, teknoloji ve sanayimiz gelişirken, doğal kaynaklar ile tarım arazilerinde gerileme yaşandığını, ters orantıyı düzeltmenin de kendilerine düştüğünü söyledi.

“ÇÖZÜME ODAKLANMALIYIZ”
İl Su Koordinasyon Kurulu toplantılarında su yönetimi ve havza koruma anlamında sorunların dile getirildiğini, tespitlerin yapıldığını anımsatan Kocatepe, “Bundan sonraki toplantımızda tespit yapmayacak, çözüme odaklanacağız. Doğal yapıyı koruma ve su yönetimi anlamında artık ‘ne yapabiliriz’i konuşacağız ve çözüme kavuşturacağız. Doğal yapının taşkını geciktirici yapısını bozmamak, yeni ürün desenleri oluşturulması amacıyla DSİ’nin ifade ettiği gibi su yönetimi anlamında ve tarım arazilerinin sulanması bakımından barajların, göletlerin büyüklerini yaptık. Şimdi diğerlerini yapma ve kullanma zamanı geldi” dedi.

denizli-buyuk-menderes-nester-ic-1

MENDERES BAKANLIK PROGRAMINDA
DESKİ Genel Müdürü Mahmut Güngör ise, Türkiye tarımının yüzde 10’unu, Denizli tarımının ise yüzde 70’ini oluşturan Büyük Menderes Nehri Havzası’nın bakımı ve temizliğinin bakanlık programına alındığını açıkladı. Güngör, “Gediz Nehri’nden sonra, Büyük Menderes Nehri Havzası ile devam edilmesi talimatı verildi. Onun müjdesini aldım. Bu müjdeyi sizinle paylaşmak istedim. Büyük Menderes Nehri Havzası’nın, bakım ve temizliğinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yatırım programına alındığı bilgisini aldım” diye konuştu.

denizli-buyuk-menderes-nester-ic-2

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNE YENİ KRİTERLER UYGULANACAK
Arıtma tesisleri deşarj kriterlerinin sulama suyu standartlarını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesine ilişkin Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde (SKKY) gerekli olan yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin belirtildiği toplantıda, alınan kararlardan bazıları şöyle:

1-SKKY 28.maddesine işlerlik kazandırılarak, mevcut durumda işletmede olan arıtma tesislerinin atıksu deşarj kriterlerinin sulama suyu standartlarını sağlayacak şekilde revize edilmesi sağlanmalı, yeni yapılması planlanan arıtma tesislerinin deşarj atık suyu parametreleri, asgari sulama suyu standartlarını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
2- Sulama suyu standartlarına uygun olmayan atık suların tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması, Sulama Birlikleri tarafından önlenmelidir.
3-Arıtma tesislerinin mesai saatleri dışında da çalıştırılması konusundaki denetimler sıklaştırılmalıdır.
4-Arıtma tesislerinin deşarj sularının takibi amacıyla sürekli baz akımı bulunan akarsu ve nehirlerdeki kirlilik parametrelerini takip edebilecek otomatik gözlem istasyonlarının kurulması sağlanmalıdır.
5-Dere ve akarsular üzerine yapılacak her türlü yapı için DSİ 21.Bölge Müdürlüğü’nün görüşü alınmalıdır.
6-Dere yataklarına her türlü atık malzemenin dökülmesi Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmak suretiyle önlenmeli, dere yataklarında kesiti daraltacak ve akışı engelleyecek yapıların inşa edilmesine izin verilmemelidir.
7-Akarsu, çay ve derelerin yağış havzalarında bitki örtüsünün olumsuz etkilenmesine neden olabilecek faaliyetlere izin verilmemelidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu