REKLAMI GEÇ

Canpolat Canlı Yayında

Vali Dr.Hasan Canpolat, CNN Türk haber kanalında yayınlanan Yeni Gün programı ile TGRT Haber kanalının öğle ana haber kuşağına canlı yayın konuğu oldu.

/ DENİZLİHABER / 6 Eylül 2007 Perşembe, 00:00

İlk olarak CNN Türk’de sabah kuşağında yayınlanan Cem Öğretir ve Ece Üner’in sunduğu “Yeni Gün” programına konuk olan Vali Canpolat, başta 07.09.2007 Cuma günü saat 11:00’da açılışı gerçekleştirilecek olan Laodikya antik kentindeki Suriye caddesi olmak üzere Laodikya’da sürdürülen kazı çalışmaları, Denizli’deki diğer antik kentlerde yapılan kazı çalışmaları, Pamukkale, Jeotermal turizm bölgeleri, Denizli’nin tarımı, sanayisi ve sosyokültürel yaşamı hakkında bilgi verdi. Denizli Valiliği ve Kültür Bakanlığı’nın verdiği destekle Laodikya antik kentindeki kazı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Vali Canpolat, çok önemli bir kültür mirasının gün yüzüne çıkmaya başladığını söyledi. Pamukkale Üniversitesi kazı heyetinin çalışmaları ile binlerce eserin gün yüzüne çıkartılmaya devam ettiğini dile getiren Vali Canpolat, “ Laodikya’daki kazı çalışmaları son derece iyi yürüyor. Laodikya’da kazı çalışmaları ve restorasyon çalışmaları birlikte yürüyor. Şehri bir bütün olarak ele alıp ayağa kaldırmak istiyoruz. Laodikya Çürüksu vadisinin önemli şehirlerinden bir tanesi. Zamanında bir tekstil ve ticaret merkezi olan bu şehir Denizli’nin şu anda bir tekstil merkezi olmasının tarihinin çok eskilere dayandığını bizlere gösteriyor. Laodikya’nın yanı sıra Çivril Beycesultan Höyüğü ve Buldan’ın Yenicekent beldesinde bulunan Tripolis antik şehrinde ve Kale ilçemizdeki Tabea antik kentinde de kazı çalışmaları sürüyor” dedi. Denizli’de bulunan antik şehirlerin Pamukkale ve Hierapolis’in gölgesinde kalarak fazla tanınmadığını belirten Vali Canpolat, “ Pamukkale Dünya miras listesine girmiş önemli bir bölgemiz. Ancak Denizli sadece Pamukkale’den ibaret değil. Pamukkale Hierapolis’teki kazılar 50 yıldır İtalyan kazı heyeti ile sürdürülüyor. Diğer antik kentlerimizdeki kazılar daha çok yeni sayılır. Kazı çalışmaları ilerledikçe Denizli’nin nasıl bir kültür mirası üzerinde oturduğu açığa çıkacaktır. Hierapolis dışındaki antik kentlerimizde Türk üniversitelerinden kazı heyetleri kazı çalışmalarını yürütüyor. Bu da oldukça önemli bir gelişme” diye konuştu. Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü bölgelerde bir çok eserin ya açık alanda ya da depolarda tutulduğunu dile getiren Vali Canpolat, “ Bizim en önemli hedeflerimizden birisi Denizli’ye Ege bölgesinin en güzel müzelerinden birisini kazandırarak ortaya çıkartılan eserlerin o müzede sergilenmesini sağlamak. Denizli’nin kültür ve sanat değerlerini arttıracak unsurlardan birisi bu. Diğer bir hedefimiz de Denizli’de bulunan Osmanlı ve Selçuklu miraslarını ortaya çıkartmak. Ecdadımızın bıraktığı eserler bakımından da Denizli oldukça zengin. Bunların en güzel örnekleri Buldan ilçemizde bulunmaktadır. ÇEKÜL Vakfımızın da katkılarıyla Buldan’da bir bütün olarak kültür mirasımızı yaşatma konusunda çalışmalar başlattık” dedi.

TGRT Haber kanalının öğle ana haber kuşağında da Laodikya ve diğer antik kentlerdeki çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Canpolat, Pamukkale’de uygulanan ve bundan sonraki aşamada daha da geliştirilecek olan su rejimi hakkında da bilgi verdi. Uygulanacak projeyle Pamukkale’deki suyun elektronik olarak dağıtılacağını belirten Vali Canpolat, “ Şu anda travertenlerin beyazlığı konusunda bir sıkıntımız yok. Bunu ziyaret edenler de görüyorlar. Başlattığımız proje ile buradaki su kontrollü bir şekilde kullanılacak. Suyun dağıtımı elektronik bir ortamda yapılacak. Bu proje tamamlandığında su tamamen kontrol altına alınmış olacak” dedi. Denizli’de oldukça önemli bir tarım potansiyeli olduğunu ancak şu ana kadar bu potansiyelin sanayinin gölgesinde kaldığını belirten Vali Canpolat, “ Denizli Jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengin sayılabilecek bir bölge. Kültür ve Turizm Bakanlığımız Denizli’de dört bölgeyi daha “Jeotermal Turizm Bölgesi” ilan etti. Bunlar Buldan Yenicekent, Sarayköy Kızıldere, Çardak Beylerli ve Akköy turizm bölgeleri. Bizler buraları birer organize sera bölgeleri olarak görüyoruz. Buraların planlamaları ve altyapı çalışmaları hakkında ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Jeotermal tarım şu anda Denizli’nin gündeminde ve yakında çok ciddi olarak Türkiye’nin de gündemine gelecek. Biz Türkiye’de ilk organize sera bölgesini kuracağız. Akköy bölgemizde de özel sera bölgeleri oluşturuyoruz. Denizli sanayisi tekstil ön planda olmak üzere her alanda faaliyet gösteriyor. Sanayinin birçok dalı Denizli’de mevcut. Örneğin leblebi üretiminde Denizli Türkiye’de birinci. Özellikle alabalık üretiminde Türkiye’de önemli bir potansiyele sahip. Balıkçılığın geliştiği Danimarka’ya dahi balık satan firmalarımız var. Bunun yanında ileride Denizli hayvancılıkda da çok önemli bir şehir olacak. Bu konudaki yatırımlar girişimcilerimiz tarafından yürütülüyor” dedi. Vali Hasan Canpolat CNN Türkve TGRT Haber kanallarında toplam 25 dakika Denizli’nin tanıtımını gerçekleştirdi.

           

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu