REKLAMI GEÇ

Çocuk suçlarında tablo vahim

Çocuk suçlarında tablo vahim

Denizli’de çocuğa karşı işlenen suçlar ve suça sürüklenen çocuklar ile ilgili tablo vahim. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖMİN) bu alanda etkili çalışmalar yapıyor. ŞÖMİN’e yapılan başvurular ve bu alanda yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Mefaret Aydın, her hafta en az 5-6 vaka ile ilgilendiklerini belirterek, çocuklarla ilgili vakalarda ilk sırayı hırsızlık, ikinci sırayı ise cinsel tacizin aldığını söyledi. Doğu bölgeleri için dillendirilen çocuk gelin vakalarının Denizli’de de yaşandığını kaydetti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Kasım 2015 Pazartesi, 15:44

Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, baro üyesi 20’in üzerinde kadın avukatla hizmet veriyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile organize çalışan ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde görev yapan avukatlar, Denizli’de en çok hırsızlığa sürüklenmiş çocuk vakalarıyla ilgileniyor.

CİNSEL TACİZ 2. SIRADA
Toplumun her kesiminde çocuk haklarının ihlal edildiğini belirten Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Merafet Aydın, “Her cuma ŞÖNİM’de toplanıyoruz. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile toplantılarımız oluyor. Buraya gelen vakalarla birebir ilgileniyoruz. Denizli’de en çok hırsızlığa sürüklenmiş çocuk vakaları geliyor. 2. sırada ise cinsel taciz olayları var. Son dönemlerde mültecilerle ilgili sorunlar yaşanmaya başlandı” dedi.

HERKES YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ
Şiddete ve cinsel tacize uğrayan, hırsızlığa sürüklenen çocukların iyi izlenmesi gerektiğini anlatan Aydın, “Burada en önemli görev eğitimcilere düşmektedir. Öğrencinin hal ve hareketli iyi izlenmeli, herhangi bir olumsuzluk, durgunluk hissedildiğinde kolluk kuvvetlerine haber verilmeli. Hiçbir sorunu kendileri çözmeye çalışmamalı. Komşunun vicdani, doktor, öğretmen gibi kamu görevlilerin ise yasal yükümlülüğü vardır. Hiçbir vaka da sessiz kalınmamalı” dedi.

İHBAR EDİN
Cinsel tacize uğrayan çocukların durgunlaştığını, sessizleştiğini ve sık sık ağlama krizlerine girdiklerini dile getiren Aydın, “Öğretmen veya okul müdürü bunu saklamak ve kendi içinde çözmek yerine kolluk kuvvetlerine ihbar etmelidir. Böyle vaka yaşadık. Bir okulumuzda öğrenim gören çocuk cinsel tacize uğruyor. Çocuk babaya anlatıyor baba inanmıyor. Okul müdürü ise çocuğu deşifre etmemek için olayı saklama gereği duyuyor. Doğrusu bu değil. Kolluk kuvvetleri gerekeni yapacak ve çocuğu deşifre etmeden olayı, sorunu çözecektir. Olayı gizlemeye uğraşmayın veya kendi içinizde çözmeye çalışmayın. Hemen kolluk kuvvetlerine ihbar edin” çağrısında bulundu.

denizli-baro-cocuk-haklari-mefaret-aydin-ic

EBEVEYNLER SİLAH OLARAK KULLANIYOR
Boşanan ailelerde anne ve babaların çocuklarını silah olarak kullandığını ifade eden Avukat Mefaret Aydın, “Anne çocuğunu babaya vermek istemiyor. Baba çocuğu alıyor anneye göstermemekle tehdit ediyor. Bu durumda çocuğa manevi şiddet uygulanıyor. Anne ve baba ebeveynlik görevini yerine getiremiyor. Böyle durumlarda biz, anne ve babanın ceza almasından yanayız. Ama maalesef böyle bir yasal düzenleme yok” diye konuştu.

ÇOCUK GELİNLER DENİZLİ’DE DE VAR
Çocuk gelinlerin Türkiye’nin yalnızca Doğu ve Güneydoğu’sunda değil batı illerde de yaşandığını dikkat çeken Mefaret Aydın, “Çocuk gelin Denizli’de de var. Bizdeki biraz mecburi oluyor. Anne ve babanın rızası aranıyor. Örneğin, 18 yaşından küçük 15 yaşından büyük bir kız çocuğu kendi rızası ile erkek arkadaşı ile birlikte oluyor. Aile anlaşıp bunları evlendirebiliyor. Aslında olmaması gerekir. Yasalar diyor ki; bir birey 18 yaşına kadar çocuktur. Ancak Ceza Kanunu’nda 15 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük ise anne ve babanın rızası alınarak evlendirilebiliyor” dedi.

CEZA KANUNU DEĞİŞTİRİLMELİ
Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiğini dile getiren Aydın, “Eğer bir birey 18 yaşına kadar çocuk sayılıyorsa, Ceza Kanunu’nu da değiştirmek gerekir. Kız çocuğu 15 yaşına geçtikten sonra anne ve baba rızası aranmamalı. Anne ve babanın rızası olsa dahi evlendirilmemeli. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmalı. Rıza hiç aranmayacak. 18 yaşına kadar herkes çocuktur rızası da olsa bu iş suçtur maddesi konursa sorun kalmayacaktır. Mahkemelerde kanunu uygulamak zorunda” dedi.

EN BÜYÜK TEHDİT UYUŞTURUCU
Denizli’de uyuşturucu kullanma yaşının ilkokul seviyelerine düştüğünü dikkat çeken Mefaret Aydın, “Denizli’nin bazı mahallelerinde maalesef çocuklar çete oluşturmuş. Hırsızlık ve uyuşturucu çetelerinin elinde çocuklar. Ve bu konuda Denizli’de çok eksik var. Başta AMATEM yeterli değil. Sonra ıslahevi yok. Çocuklar, Cezaevi’ne gönderiliyor. Büyüklerle aynı koğuşta kalan çocuklar şiddete maruz kalıyor. Cinsel tacize maruz kalıyor. Çocuk burada ıslah edilmiş olmuyor, suç makinesi olarak dışarı çıkıyor. Çocuklar için, spor tesisleri olan, eğitimlerinin aksatılmadığı ıslahevlerinin olması gerekir” dedi.

EĞİTİMCİLERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Çocukların sokaktaki tehlikelerden korunması için mutlaka bir spor ve sanat koluna yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Mefaret Aydın, bu konuda okullarda rehberlik öğretmenlerine önemli görevlerin düştüğünü belirtti. Okullarda rehberlik öğretmenlerinin yetersiz kaldığını vurgulayan Aydın şunları söyledi:
“Okullarda çocuklar yeteneklerine göre bir spor ve sanat dalına yönlendirilmeli. Bunun içinde rehberlik öğretmenlere büyük görev düşüyor. Ancak okullarda rehberlik öğretmeni yeterli değil. Bir tane rehberlik öğretmeni görevlendiriliyor. Bir öğretmen kaç öğrenci ile ilgilenebilir ki. Ayrıca yerel yönetimler, daha fazla spor salanları yapmalı. Kültür Sanat merkezleri hizmete açmalı.”

Yorumlar

HVDL   -  Bağlantı 23 Kasım 2015, 16:09

BUNLAR SOSYOLOGLARIN İŞİ.HER ALTIYÜZ AİLEYE BİR SOSYOLOG GÖREVLENDİRİN BAKIN KONTROL NASIL OLUYOR….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu