REKLAMI GEÇ

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıl dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıl dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de büyük bir onurla anılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Mart 2017 Cumartesi, 10:12

Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan ve 250 bin şehit verdiğimiz 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. Gurur yılı bugün. 102 yıl önce ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek tarihe geçen bir destana imza attı. Tüm Türkiye 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin önemini her geçen gün daha fazla anlarken, Denizli protokolü de böyle önemli bir günde yaptıkları açıklamalarla tek vücut oldu. İşte Denizli’nin önde gelen isimlerinin, Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıldönümü ile ilgili açıklamalar:

DR. AHMET ALTIPARMAK (Denizli Valisi)
“Çanakkale Zaferi, tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen Türk Milletinin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en güçlü nişanesi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin destanıdır. Çanakkale Zaferi, sonuçları itibarıyla, dünya tarihini etkileyen bir dönüm noktası olmuştur. Milletimizin imkânsızlıkları ve olumsuzlukları da yenecek derecedeki üstün vatan sevgisi, “Çanakkale geçilmez” sözünü tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” sözüyle Çanakkale’deki askerimizin manevi gücünü, ölümden korkmayan azim ve inancını, Türk Milletinin vatan uğruna canını feda etmekten asla kaçınmayacağını ve bu büyük zaferin hangi ruhla kazanıldığını gözler önüne sermektedir. Çanakkale Zaferi, Türk Milletine büyük bir onur ve güven kazandırmıştır. Bu zafer aynı zamanda, milletimizin kahramanlığı, azmi, iradesi, cesareti ve vatan sevgisinin yanı sıra, harp sahasında bile düşmanından esirgemediği merhametini ve şefkatini de tüm insanlığa örnek olacak şekilde ortaya koymuştur.”

ŞAHİN TİN (Denizli Milletvekili)
“Türkiye’ye düşmanlık besleyerek, İslam dinimize hazımsızlık duyarak haince saldıranlar, bir asır önce cesaretimizle Çanakkale’de nasıl yerle yeksan olduklarını unutmasınlar. Ecdadımız bir asır önce bu kutlu topraklarda namusumuzu çiğnetmemek için nice mücadeleler verdi. Bu uğurda nice canlar toprağa düştü. Her türlü kahpece saldırılara maruz bırakıldı. Ancak Cesaretinden taviz vermeyen kahraman milletimiz ilk günkü istiklal ve istikbal aşkıyla yılmadan ve yıkılmadan tavizsiz mücadelesini sürdürdü. Bu aziz milletin, milli beka, barış ve birliğini yok etme cüreti gösterecek olanlar tarihi iyi okusunlar. Dün Çanakkale nasıl geçilmediyse bugün de bu topraklarda dalgalanan al bayrağın indirilemeyeceğini iyi bilsinler. Hainliklere pabuç bırakacak değiliz. Toprağımıza göz dikenin gözünü oymasını, devletimizin gücünü yok sayanı güçsüz bırakmasını, sarsılmaz imanımıza saldıranları imanımızla boğmasını iyi bildiğimiz unutulmasın.Milletimize hayali iftiralar atarak düşmanlık beslemek, kimsenin karanlığına ışık taşımaz. Karanlık ancak cesaretle aydınlanır. İşte bu cesarette Çanakkale’de olduğu gibi sadece aziz milletimizin kahramanlık destanlarında vardır. Çanakkale geçilmez diyen ecdadımızdan miras olarak devraldığımız medeniyetimizin geleceği bizlere emanet. İlelebet bu emaneti taşıyacak bir kahramanlar ordusu bu topraklarda var oldukça inşallah bileğimizi kimse bükemeyecek.”

KAZIM ARSLAN (Denizli Milletvekili)
Dünya tarihine yön veren Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin geleceği, varlığı, bağımsızlığı için en büyük mücadelesidir. Mazlum milletlerin kurtuluşu için ilk adım ve emperyalizme karşı en anlamlı cevaptır. Türk Milleti, gücüyle neler başarabileceğini Çanakkale’de ortaya koymuş, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı en kararlı “Hayır”ını haykırmıştır. Bugün Çanakkale Zaferi’ndeki eşsiz komutanlık dehası dünya tarihinde yer etmiş, birliğimiz ve beraberliğimizin simgesi olmuş, Dünyaya meydan okunmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ü, Türk Milleti’nin makus talihini değiştirecek önderi ortaya çıkaran Çanakkale Zaferi, 102. Yıldönümünde bize mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu göstermekte; kişilere ve hanedanlara bağlı kalan değil millete bağlı olan Cumhuriyetimizin değerini bir kez daha ortaya koymaktadır.

OSMAN ZOLAN (Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı)
“Dünyanın en şanlı zaferlerinden biri olan Çanakkale Savaşı, en yüce destanların yazıldığı muharebe meydanı olarak tarih kitaplarındaki yerini almış, tüm yoksunluklara rağmen Türk milletinin neler yapabileceğini tüm dünyaya ispatlamıştır. Bugün dahi dillerden düşmeyen bu zafer, tarihimizin en zor günlerinde birlik ve beraberlik içinde vatanını korumaya çalışan milletimizin gösterdiği eşsiz bir mücadele olmuştur. Şehitlerimizin kanıyla sulanan topraklarımızı çok uluslu bir gücün işgalinden 102 yıl önce kurtaran milletimiz 15 Temmuz’da da aynı birlik ve beraberlik içinde bu kutsal vatana ihanet eden FETÖ’cü maşalara karşı kurtuluş mücadelesi vermiştir. Bütün zorluklara rağmen içindeki vatan sevgisi ve bağımsızlık ateşi ile var olma savaşı veren milletimiz dün olduğu gibi bugün de üstüne düşen vazifeyi yerine getirmiştir. Güçlenen Türkiye’ye karşı artan kin ve nefretin Hollanda ve Almanya’da aleni olarak kendini gösterdiğine dikkati çeken Başkan Zolan, “Düşmanca tavır ve tutumlarıyla bu ülkenin evlatlarını yıldıracağını sananlar yine aynı gaflete düşmüştür. Bu millet 102 yıl önce nasıl tek yumruk olduysa bugün de aynı asil duruşunu sergilemektedir.”

HÜSEYİN GÜRLESİN (Pamukkale Belediye Başkanı)
“Türkiye’nin kazandığı sayısız zaferlerden biri olan Çanakkale Savaşı, her yıl 18 Mart’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 102’inci yıldönümünü nedeniyle Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin bir mesaj yayınladı. “Çanakkale Zaferi, dünya tarihine altın harflerle kazınmış, Türk’ün gücünü yedi düvele duyurmuş, tarihin o ana kadar tanık olmadığı muhteşem bir zaferdir” diyen Başkan Gürlesin mesajında şu görüşlere yer verdi; “Türk milleti Çanakkale’de elde ettiği üstün başarısı ile bağımsızlığı ve vatan toprağı söz konusu olduğunda, karşısında hiçbir gücün duramayacağı mesajını tüm dünyaya en açık şekilde vermiştir. Milletini ve kutsal değerlerini korumak için savaşarak, bu uğurda canını veren aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Vatan sevgisi, millet ve bayrak bilincini gelecek nesillere aktarmakta görevimiz. Bu kapsamda Pamukkale Belediyesi olarak çeşitli etkinliklerimiz oldu. Öğrencileri ve muhtarlarımızı Çanakkale Savaşı’nın olduğu yerlere gönderdik. Bunun yanında Çanakkale TIR’ını ilçemizde getirdik ve 30 bin kişinin ziyaret etmesini sağladık. Bu tür etkinliklerimiz devam edecek. Biz tarihimizin bu önemli zaferlerini gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz.”

MÜJDAT KEÇECİ (Denizli Sanayi Odası Başkanı)
“Döneminin en çetin şartları karşısında adeta imkansızın başarıldığı Çanakkale Zaferi tarihte benzeri görülmemiş bir destandır. 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Deniz Zaferiyle elde edilen başarı tarihin akışında çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. Yok edilmek istenilen Milletimiz, tarih sahnesinde yerini koruyacağını ve Çanakkale’nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.”

UĞUR ERDOĞAN (Denizli Ticaret Odası Başkanı)
“Türkiye’nin dört bir yanından Çanakkale’ye giden kahramanlarımız, kendilerinden silah ve mühimmat olarak üstün olan kuvvetlere karşı mücadele etmişlerdir. İman gücüyle mücadele eden ecdadımız, sonunda dünyanın en büyük destanı yazmış ve Çanakkale’yi geçilmez kılmışlardır. Şimdi bu ruhu, çocuklarımıza yaşatmak bizlerin vazifesidir. Aynı Çanakkale ruhu, geçtiğimiz yıl 15 Temmuz hain kalkışmasında yeniden ayağa kalkmıştır. Milletimiz çocuğuyla, kadınıyla ve erkeğiyle meydanlara çıkarak al bayrağına uzanan kirli elleri kırıp atmış ve istiklaline göz diken iç ve iç düşmanlara gereken dersi vermiştir. Başta Çanakkale şehitlerimiz olmak üzere vatan, millet ve bayrak için canını feda eden aziz kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun, mekanları cennet olsun.”

MÜJDAT İLHAN (Denizli Baro Başkanı)
“Yüzyılın en büyük özgürlük mücadelesi, dünya tarihinin akışını değiştirmiş büyük bir cesaret nişanı, yurdun özgürlük meşalesinin ilk yakıldığı siper, milletin fedakarlık ve binyıllarca unutulmayacak kahramanlık destanının yazıldığı ve büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk ile bugün bile hala devam eden emperyalizme karşı kazanılmış ilk ve en önemli zaferdir… Millet; kadını, erkeği, yaşlısı ile tüm varını ortaya koyup, eşi benzeri görülmemiş kayıplar vermesine rağmen önce Çanakkale Boğazı’nda düşmanı boğarak; ardından tarihte görülmemiş bir siper savaşında düşmanı Anadolu topraklarından söküp atarak, özgürlüğe karşı savaşanları büyük bir mağlubiyete uğratmışlardır. Tarih; faşistlere, sömürgecilere, yağmacılara, hainlere ve boyunduruk altında yaşama arzusunda olan cehalete karşı defalarca mücadele veren Türk Milleti’ni her seferinde onuru ile yaşayanların safında yazmış, bazen Çanakkale gibi tarifi imkansız savaşlarda muzaffer, bazen de bin yıl süren türkülerle utkulu kılmıştır. Ne yazık ki düşman; bileğini bükemedikleri Anadolu insanını defalarca kirli siyasetleri ile mahkum etmeyi başarmış, bu alçaklığa çanak tutanlar sayesinde millete hak etmediği bedel ödetmiş ve ödetmektedir. Mukavemetten ve mücadeleden asla yorulmayacak Türk Milleti, her on yılda yeni tuzaklarla emperyal güçlerin kârlı oyunlarını sahneledikleri oyunu izlemeyi reddetmiş, kendi kaderini belirlemede bir müdahaleyi asla kabul etmemiştir. Gelinen noktada bir seçimle baş başa bırakılan millet elbette ki onurlu yaşamı seçecektir. Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yılında vatan topraklarına kanları ile hayat veren aziz şehitlerimizin hatırası önünde minnet ve şükranla eğiliyoruz. Bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu tüm varlığıyla destekleyen Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”

NECİP FİLİZ (AK Parti İl Başkanı )
“Çanakkale, türlü sıkıntılar içindeki bir milletin, çağın en güçlü devlet ve silahlarına karşı koyması ve dayanmasının gerçek bir destanıdır. Bu milletin var olma kavgası, kaygısıdır. Bu milletin esir edilemeyeceğinin anlaşılması, bağımsızlık duygusu, yedi düvele karşı azmidir. Öyle bir savaş ki dünya tarihinde eşi görülmemiştir. Çanakkale yokluklar içinde bir vatan müdafaasının, bir milletin nasıl şahlandıracağının eşsiz ispatıdır. Çanakkale , vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Ölmek için siperden sipere atlayarak ellerinde Kuran- ı Kerim, dudaklarında tekbir ve kelime-i şehadet naraları ile şehadet şerbetini içerek, ‘Çanakkale’nin Geçilemeyeceğini’ ispat edenlerin zaferidir.”

CAFER BİRTÜRK (Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı)
“Dünya tarihinin akışını ve Milletimizin kaderini değiştiren, ‘Çanakkale geçilmez’ sözüyle dünyanın hafızasına kazınan Çanakkale Savaşları; büyük bir kahramanlık destanı olmasının yanı sıra, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun, Milletimizin, bulunamayacağı fedakarlık, kazanamayacağı başarı olmayacağının da bir kanıtıdır. İşte bu yönüyle Çanakkale Zaferi; Milletimize nesilden nesile ilham kaynağı olabilecek, yol gösterebilecek önem ve ruha sahiptir. Bu nedenledir ki, her yeni yetişen nesil, bu büyük zaferi Milletimize yaşatanların ruhunu iyi anlamalı, Vatanımızın bütünlüğü ve Ulusumuzun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Çanakkale ruhunu sonsuza dek hissedebilmelidir. Milletimizin, Çanakkale ruhunu her zaman yaşatacağına olan inancımız da tamdır. Bu inançla, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını ve bu destanı yazan tüm kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, saygılarımı sunuyorum.”

AV. YUSUF GARİP (MHP Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili)
“Bilindiği gibi her yıl 18 Mart tarihleri, Şehitler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günde, Türk Devleti’nin bütün kurumları ve Türk milletinin tamamı, şehitlerimizi yâd etmekte ve aziz hatıralarını anmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlemektedir. Ancak, bu günün anlam ve önemini daha iyi kavrayabilmek amacıyla, 18 Mart tarihinin ne anlama geldiğini daha iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda yaptığımız incelemede; dünya çapındaki sömürgeci güçlerin, Türk dünyasını parçalamak, genç Türk nesillerini soykırıma uğratmak ve Türk milletinin egemenlik alanında bulunan petrol ve diğer zenginlikleri talan etmek amacıyla, 28 Haziran 1914 tarihinde Birinci Dünya Savaşı’nı başlattıklarını, aynı yılın (1914) Kasım ayında vatan topraklarımızın dört bir yanından saldırdıklarını ancak bütün muharebe meydanlarında Türk süngüsü ile tanıştıklarını hatırlıyoruz. Emperyalist güçlerin, bunun üzerine, deniz yolu ile boğazları geçerek, Türklüğün kalbi İstanbul’u işgal etmek ve böylece Türk varlığını sömürgeleştirmek hayalini kurduklarını anlıyoruz. Nihayet dönemin en yüksek teknolojisini içeren yüzlerce savaş gemisi ile 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’na saldırmışlar, geçmeyi denemişler, ancak birkaç saat içerisinde boğaz sularına gömülmüşlerdir. İşte, 18 Mart tarihi, Türk Donanması ve Türk Orduları’nın Çanakkale’de 18 Mart 1915 tarihinde elde ettiği Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümlerini ifade etmektedir”

YÜCEL GÜNGÖR (AK Parti Merkezefendi İlçe Başkanı)
“Vatan toprakları için canını feda eden tüm şehitlerimiz gibi Çanakkale şehitlerimiz de en yüksek mertebeye ulaştılar. Şehitlik mertebesi, cennet ehlinin dahi gıpta ile karşılayacağı en yüce mevkidir. Tarihin hiçbir döneminde esaret altına girmemiş yüce Türk milleti de kutsal vatan toprakları uğruna canlarını feda eden ve bir milletin kaderini değiştiren şehitlerimize karşı vazife ve sorumluluklarını yerine getirmeye muhakkak devam edecektir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu