REKLAMI GEÇ

Denizli afete hazırlanıyor

Doğal afetlerin getirebileceği riskleri azaltmayı amaçlayan “Afete Dirençli Şehir Denizli” çalıştayı, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. 2 gün sürecek çalıştaya yerli ve yabancı akademisyenler katılıyor.

/ DENİZLİHABER / 18 Ekim 2007 Perşembe, 00:00

Afet riski altında bulunan kent merkezleri için en uygun, kullanılabilir sürdürülebilir bir afet planı hazırlamayı hedefleyen “Afete Dirençli Şehir Denizli” çalıştayı, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. 2 gün sürecek ve toplam 6 oturumun düzenleneceği çalıştayda, afet anı, öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri belirlemek adına bir yol haritası oluşturması hedefleniyor.

Amaç riski azaltmak!

Kuraklık, deprem, sel, orman yangınları ve tehlikeli madde atıkları gibi doğal afetlerin getireceği sonuçlar, mücadele yöntemleri ve bunlarla ilgili alınması gereken önlemlere ilişkin planlar gibi birçok konunun masaya yatırıldığı çalıştay, bir açılış töreniyle başladı.

PAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Kaplan’ın açılış konuşmasıyla başlayan törende kürsüye çıkan gerek akademisyen gerekse yerel yöneticilerin vurgusu, afet sonrası yapılanlardan daha çok, öncesine yönelik tedbirlerdi.

Kaplan, çalıştayın daha çok afet öncesinde alınabilecek tedbirler üzerine bir yol haritası ortaya koyacağını vurgularken, Vali Dr. Hasan Canpolat Türkiye’de afetle mücadele ile ilgili ciddi bir yapılanma olduğunu ancak, ancak afet riskini azaltmak adına istenilenleri ortaya koyamadıklarını vurguladı.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ardıç, insanların her anında bir afet riski taşıdığını ve bu çalıştayın, riskleri azaltabilmek adına çok ciddi bir önem taşıdığını kaydetti.

Belediye Başkan Yarımcısı Şamil Çınar ise Denizli’deki yapılaşmanın, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değindi. Günümüzde vatandaşların, daha bilinçli olduğunu belirten Çınar, afet risklerinin azaltılabilmesi için Denizli Belediyesi’nin ciddi çalışmalar yaptığının altını çizdi.

Önemli bir veri tabanı oluşturacak

Düzenlenen çalıştay, Valilik tarafından çalışmaları sürdürülen bilgi bankası için de önemli akademik verileri orataya koyacak. Vali Canpolat, bu konuda çalıştayın sonuçlarını merakla beklediklerini söyledi. “Şu anda Türkiye’nin en kapsamlı bilgi sitemini Denizli’de kurmaya çalışıyoruz” diyen Canpolat, kurulacak olan sistemin, Denizli’nin gerçek risklerini ortaya çıkaracağını bildirdi.

İki gün sürecek

Pamukkale Üniversitesi’nin dışında Dokuz Eylül, İTÜ, OTDÜ ve Ege, yurt dışından ise Almanya’nın ZSCHAU, Japonya’nın Tokai ve Nihon üniversitelerinden toplam 18 akademisyenin konuşmacı olarak katılacağı çalıştayda aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ve Japonya Uluslar arası İşbirliği Ajansı’ndan Doç. Dr Emin Özdamar da birer konuşma yapacak. İki gün serecek çalıştayın bugünkü bölümünde, “Afet yönetimi genel tanımlar”, Afet risklerini Belirleme Çalışmaları ve Afetlerle Mücadele” ile “Afetlerle mücadelede global yaklaşımlar” konuları üç ayrı oturumda ele alınıyor.

Çalıştayın yarınki bölümünde ise “Deprem Felaketi” ve “Afete Hazırlık” konuları masaya yatırılacak. Çalıştayın son oturumu ise panel şeklinde gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Hasan Kaplan, Denizli ve afete hazırlık başlıklı bir panel verecek. Çalıştaya, ilgili kamu kuruluşlarının çalışanları, akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra kentteki mimar ve mühendis odaların birçok üyesi katılıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu