REKLAMI GEÇ

Denizli ile Larisa ile kardeş oldu

Denizli, yemeklerden kutlamalara kadar birçok alanda ortak noktası bulunan ve mübadele yılları öncesi Türkler’in yoğun olarak yaşadığı Yunanistan’ın Larisa kenti ile kardeş şehir oluyor.

/ DENİZLİHABER / 8 Ağustos 2007 Çarşamba, 00:00

Denizli Belediye Meclisi, gerek Larisa kenti yerel yönetimi ve gerekse Yunanistan Konsolosluğu aracılığıyla Denizli Belediye Başkanlığı’na gönderilen ‘kardeş şehir’ olma talebini görüşerek karara bağladı. Meclis, Denizli ile birçok ortak noktası olan Larisa kentiyle kardeş şehir olunmasını kabul etti.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, uluslararası ilişkilerinin gelişmesi Yunan halkı ile geleceğe dönük kalıcı dostlukların kurulabilmesi amacıyla, Larisa Şehri ile kardeş kent olma talebini olumlu karşıladığını söyledi.

Larisa’nın ovaların ortasında bulunduğunu pamuk üretimi, ticareti ve ekonomisi anlamında bölgeye hakim tek şehir olduğunu ifade eden Zeybekci, ‘Yunanistan 300-400 bin ton arasında pamuk üretiyor. Bu pamuğun tamamının üretildiği bölgeler burasıdır. Bu pamuğun tamamına yakınını da Türkiye alıyor. Aramızda birçok bağlar var. İlk teklif onlardan gelmişti. Geçen yaz Yunanistan’la ortak bir etkinlik düzenlenmişti. O etkinlikte Yunanistan Konsolosluğu tarafından bize kardeş şehir olunması talebi iletildi. Bizde resmi bir talep gelmesiyle olabileceğini söyledik’ dedi.

Daha sonra, Denizli ile Larisa’nın kardeş olması oylamaya sunuldu. Meclis, söz konusu kentle kardeş şehirliği 30 kabul ve 1 çekimser oyla kabul etti.

LARİSA

Kent, Osmanlı Devleti döneminde Balkanların en önemli merkezlerinden biriydi.

Larisa, Türkiye ile Yunanistan arasında 1924’de yapılan nüfus mübadelesi öncesinde yoğun bir Türk nüfusunun yaşadığı bölgedir. Larisa kentinin ismi Yenişehir anlamına gelmektedir. Kent, bölgenin en büyük kentidir. 19 yy’da yaşamış ve Namık Kemal üzerinde büyük etkisi olmuş Divan şairi Yenişehirli Avni, ilk Türk matbaasının kurulabilmesini sağlayan fetvayı veren Şeyhülislam Fazıl Abdullah Efendi, İzmir’in ilk belediye başkanı Yenişehirli Ahmet Bey, Türk Milli Olimpiyat Komitesi kurucusu Selim Sırrı Tarcan da Larisalı’dır. 2001 nüfus sayımına göre il genelinde 282 bin kişi yaşamaktadır ve bunun 125 bin’i kent merkezindedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu