REKLAMI GEÇ

İMO’dan kontrolsüz yıkıma tepki

İMO’dan kontrolsüz yıkıma tepki

Saltak Caddesi’nde 6 katlı binada gerçekleştirilen yıkıma İnşaat Mühendisleri Odası’ndan da tepki geldi. İMO’dan yapılan açıklamada bina yapmak kadar yıkmanın da mühendislik faaliyeti olduğuna dikkat çekildi, insan yaşamını tehlikeye atacak durumların ortaya çıkmaması için yetkilileri göreve çağırdı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Aralık 2016 Salı, 15:12

Merkezefendi’nin Sırakapılar Mahallesi, Saltak Caddesi üzerinde 6 katlı binada yapılan yıkıma tepkiler sürüyor. Denizlihaber.com’un dün gündeme getirdiği yıkım ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nden de tepki geldi.

EMO Denizli Şubesi’nden yapılan açıklamada, 19 Aralık Cuma günü şehrin en kalabalık ve işlek bölgelerinden biri olan Saltak Caddesi üzerinde başlayan, hiçbir önlem alınmadan devam eden ve pek çok açıdan riskler barındıran yıkım nedeniyle yetkililer göreve çağrıldı.

Açıklamada, “Özellikle son yıllarda hızla artan ve ilimizde de önemli bir seviyeye ulaşan kentsel dönüşüm uygulamalarının doğal bir sonucu olarak eski ve çürük binalar yıkılmakta, yerlerine yenileri yapılmaktadır. Bina yapmak nasıl bir mühendislik faaliyeti ise, bina yıkmak da aynı şekilde bir mühendislik faaliyetidir. Yıkım işlerinin fenni mesul denetiminde ve ruhsat alınarak yapılmasının yasal zorunluluk olmasının sebebi de budur. Mevcut uygulamalara baktığımız zaman gerek fenni mesul görevlendirmenin ve gerekse de ruhsat almanın yasal bir zorunluluğu ortadan kaldırmak ve formaliteyi yerine getirmekten ibaret olduğunu üzülerek görmekteyiz. Bu şartlar altında mühendislik hizmetinden bahsetmek ne yazık ki mümkün olamamaktadır” denildi.

Mevcut binaların yıkımı için kullanılan ve bu konuda uzmanlık gerektiren pek çok yöntemin bulunduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Patlayıcılar ile yıkım, kat eksiltme yöntemi ile yıkım, çekme halatları ile yıkım ve uzaktan erişimli cihazlar ile yıkım bu yöntemlere örnek olarak gösterilebilir. Her yöntem her binaya uygulanamayacağı gibi, nüfusun ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde uygulanacak yöntem belirlenirken mevcut riskleri en aza indirmek amaçlanmalıdır. Saltak Caddesi’nde 19 Aralık günü herhangi bir yasal izin almaksızın başlayan ve hangi yöntem ile gerçekleştirildiği tam olarak da anlaşılamayan yıkım faaliyeti, vatandaşlarımız ve çevredeki yapılar açısından risk oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkeler yıkım sebebiyle ortaya çıkan asbest ve benzeri kanserojen maddelerin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yaparken, ülkemizde bu işlerin hala kara düzen yöntemler ile yapıldığını görmekten üzüntü duyuyoruz. Yaya ve taşıt trafiğinin son derece yoğun olduğu ve çevresinde pek çok iş merkezinin bulunduğu bu binanın yıkımı ile ilgili gerekli önlemlerin acilen alınmasını meslektaşlarımız adına yetkililerden talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu