REKLAMI GEÇ

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yılı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yılı

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla protokol üyeleri ve siyasi parti temsilcileri birer mesaj yayımladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2017 Pazar, 09:03

Dr. Ahmet Altıparmak (Denizli Valisi)
Bugün, ülkemizin her yerinde, her zaman ve her fırsatta bağımsız bir ülkenin onurlu bireyleri olarak coşkuyla okuduğumuz İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 96. yıldönümüdür.
Milletimizin vatan tutkusunu, bağımsız yaşama kararlılığını ve mukaddesatına verdiği önemi abideleştiren İstiklal Marşımız; Anadolu’da birçok şehrin işgal altında olduğu bir dönemde, Milletimizin esareti reddederek verdiği kahramanlıklar ile dolu bağımsızlık mücadelesini sürdürmesine moral ve cesaret kaynağı olmuştur. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy; “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın” diye temennide bulunurken o yıllarda verilen çetin mücadeleye ve insanüstü gayrete de işaret etmiştir. Milletimizin duygularına tercüman olan bu destansı eser; vatan, millet, istiklal ve din sevgisiyle yoğrulmuş Milletimizin, bu kutsal değerlerine göz dikenlere karşı gösterdiği büyük kahramanlıkların, eşsiz dizelerle tezahürüdür. İşte bu sebeple, Ülkemizde ve tüm dünyada, güçlü ve bağımsız bir ülkenin onurlu vatandaşları olarak coşkuyla okuduğumuz İstiklal Marşımız; ezelden beri hür yaşamış ve ilelebet hür yaşayacak Milletimizin İstiklal Mücadelesinin simgesi ve bağımsızlığımızın sembolü olmuştur. İstiklâl Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 96. yıldönümünde, başta, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk ve O’nun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi, gazilerimizi ve vatan şairi, edip ve kahraman Mehmet Akif Ersoy’u sonsuz minnet, şükran, rahmet ve saygıyla anıyorum.

Osman ZOLAN (Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı):
“İstiklal Marşı, varlığına kast edilen bir milletin yeniden dirilişini anlatan en büyük destandır. Milli Şairimiz, ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım; Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım!’ dizeleriyle tarih boyunca esaret altına alınamayan Türk milletinin, asla esir olmayacağını haykırmıştır. Türk milletinin bağımsızlığına, vatanına, bayrağına ve dinine olan bağlılığını muhteşem bir coşkuyla anlatan Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını millete aşılamıştır” ifadelerini kullandı. Ülkemiz 15 Temmuz’da yeni bir işgal girişimiyle karşı karşıya kaldı. Türk milleti bu hain darbe kalkışmasını, cesaret ve kahramanlıkla bastırdı. Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’ Bu vesile ile İstiklal Marşımızın kabulünün 96’ncı yılı vesilesiyle, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve vatanı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

Prof. Dr. Hüseyin BAĞ (Pamukkale Üniversitesi Rektörü):
Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından, vatan toprakları işgal altındayken yazılan İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921 tarihli Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünün üzerinden 96 yıl geçmiş bulunmaktadır. İstiklal Marşımız, tarih sayfalarında eşi görülmemiş bir kurtuluş mücadelesini ölümsüzleştiren, her mısrasıyla milletin ortak duygu dünyasına seslenen eşsiz bir eserdir. Şair Mehmet Akif’in, ruhunda hissederek mısralara döktüğü Milli Marşımız, yalnızca yaşandığı dönemin hatıralarını yansıtan bir eser değil, aynı zamanda ayağa kalkmaya karar vermiş aziz milletimizin, bedeli kanla ödenmiş bağımsızlık beyannamesi olmuştur. Bugün hepimize düşen en büyük görev, İstiklal Marşımızda anlamını bulan mücadelenin şuuruna vararak, ecdadımızın emaneti olan vatanımıza sahip çıkarak, bayrak ve vatan sevgisini daima diri tutup, Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatmak olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın TBMM tarafından kabul edilişinin 96. yıldönümünü kutluyorum. Milli mücadelenin tüm kahramanlarını ve vatanımızın, milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden şehitlerimiz ile Milli Mücadele’yi destanlaştıran fazilet ve ahlak timsali Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, minnetle anıyorum.

Hüseyin GÜRLESİN (Pamukkale Belediye Başkanı)
“Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Türk Milleti’ne cesaret ve tahammül aşılamak için ve Milletimizde olan milli duyguları harekete geçirmek için ‘Korkma’ diye sözlerine başladığı İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin duygularını yansıtan ve tek bir bayrak altında yaşamamızı sağlayan kilometre taşıdır. Mehmet Akif, Ezan seslerinin yurdumuzun üstünde inledikçe şehitlerimizin ruhlarının şad olacağını,vatanımızın cennet kadar değerli olduğunu ifade ederek, Allah’tan ibadet yerlerinin göğsüne düşman elinin değmemesini temenni ettiği dizeleri Türk Milleti’nin duygularına tercüman olmuştur. Mehmet Akif, kendisini milletinin, vatanının istiklal ve istikbal mücadelesini adamış Büyük bir Şair idi.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 96. yıl dönümünü kutlar; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere İstiklal Marşı’nı kabul eden TBMM üyelerini, vatanımızın birlik ve beraberliği için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, şükran ve minnetle anıyorum.”

Necip FİLİZ (AK Parti Denizli İl Başkanı):
Akif’ in şiir anlayışı ve şiir gücü kadar ancak bir sosyologda bulunabilecek bütünü ve ayrıntıları yakalayabilen gözlem gücü İstiklâl Marşını bu denli etkili bir milli mutabakat metni haline getiren en önemli belgedir. Şiiri toplum için ve bir dava adına yazan, ama şiiri şiir yapan özelliklerden feragat etmeyen, Türkçe’nin bütün nüanslarını ve imkanlarını ustalıkla kullanan, çağının tanığı ve vicdanı olan bir şairden daha iyi kim yazabilirdi böyle bir marşı? İstiklâl Marşı’ nın şairi olarak Mehmet Akif ‘in bir başka önemli özelliği de sarsılmaz bir iman ve dava adamı olduğu kadar tam bir erdem kahramanı olmasıdır. Akif’in yalnız vatan ve millet hizmetleri değil edebiyatımızdaki emsalsiz yeri hiçbir zaman doldurulamaz. “Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk milletini ortak düşünce ve değerlerde buluşturan İstiklal Marşımız, bu yönüyle eşsiz bir eserdir. Bugün de hala milletimizi bir arada tutan en önemli simgelerden biri olan İstiklal Marşımız, aynı zamanda bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu gösteren en güzel kanıttır. Merhum Mehmet Akif Ersoy’unda dediği gibi ‘Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyerek İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 96. yıldönümünü kutluyor, büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu