REKLAMI GEÇ

Denizli kadını hakları için yürüdü

Denizli kadını hakları için yürüdü

Denizli Kadın Platformu üyeleri ile Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, Türk Kadını’nın seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 80. Yıldönümü kutladı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından ellerinde Türk Bayrakları ile Çınar Meydanı’na yürüyen Denizlili kadınlar, hakları ve özgürlükleri için birleşme çağrısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Aralık 2014 Cuma, 13:03

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile verildi. Milletvekili seçme ve seçilme haklarının verilişinin 80. Yıldönümünü kutlayan Denizli Kadınları, denizli-kadin-a-secme-ve-secilme-hakki-icAtatürk Anıtı’na çelenk koyarak Ata’ya olan minnettarlıklarını sundular.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etti. Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Cennet Kasapoğlu, kadın haklarına sahip çıkmanın yolunun cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine sahip çıkmaktan geçtiğini belirtti.

“SÖZDE KALMASIN”
Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Birsen Özen ise, seçme ve seçilme hakkının sözde kalmamasını eyleme dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “Önümüzde 2015 genel seçimleri var. Neden seçilme hakkımızı kullanmak için çıkmıyoruz. Farkındalık kavramlarını artık bir tarafa bırakmalıyız. Birlikte, el ele vererek haklarımıza sahip çıkmalıyız” çağrısında bulundu.

 

denizli-kadin-a-secme-ve-secilme-hakki-ic-1

ÇINAR’A YÜRÜDÜLER
Denizlili kadınları hakları için, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenin ardından Gazi Bulvarı’nda yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyen kadınlar, ‘Dağ Başını Duman Almış’ ve ‘10. Yıl Marşılarını söyleyerek Çınar Meydanı’na gelen kadınlar daha sonra dağıldı.
Öte yandan Denizli Protokolü, Türk Kadınına tanınan milletvekili seçme ve seçilme hakkının 80. Yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajları yayınladılar.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ NURCAN DALBUDAK:
“Kadınlarımıza ilk kez 5 Aralık 1934’de, genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur. Bugün mecliste temsil oranı %14 e yükselmiştir. Bu da 78 milletvekiline tekabül eder. Bir toplumun gelişmişlik düzeyi insanına özellikle de kadına verdiği değer düzeyindedir. Kadınlarımızın toplumdaki rolü büyüktür. Kadınlarımızın eğitimli, donanımlı, bilinçli ve toplumsal alanda güçlü olması gelişmiş demokratik bir toplumun ön koşuludur. Zira kadınlar, özelde ailenin genelde ise toplumun temelini oluşturmaktadırlar.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN:
“Siyasette, iş dünyasında, kısacası hayatın her alanında kadının varlığı bir ülke için her zaman önemlidir. Kadınların fırsat ayrımcılığına uğramadan hayatın her alanında görünür hale gelmesi, bir ülkenin refahı, huzuru, barış içinde yaşaması ve üretkenliğinin artmasının da kaynağıdır. İnsan hakları ve demokrasi kavramı kadının yönetimde söz sahibi olduğu şartlarda daha da güçlenir. Bu nedenle kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılık ancak bir toplumun ilerleyişinin körelmesine hizmet eder”

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMED SUBAŞIOĞLU:
“Merkezefendi İlçemiz sınırlarında da kadınlarımız pozitif ayrımcılıklara sahip olmaya devam edecek. Onlar için en iyisini yapana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizler kadınlarımızı, hayatın her alanında aktif rol alan bireyler olarak görmek istiyoruz. Bu anlamlı günde fedakârlığın ve sevginin kaynağı olan tüm kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü kutlar sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

AK PARTİ İL BAŞKANI AVNİ ÖRKİ:
“Çağdaş ve demokratik bir toplum için kadınlarımızın toplumsal alanda güçlendirilmeleri gerekir. Günümüzde bir toplumun medeniyet düzeyi o toplumun insanlara, özellikle de kadınlara verdiği önemle değerlendirilir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu