REKLAMI GEÇ

Denizli Kent Müzesi için Mardin’de inceleme

Denizli Kent Müzesi için Mardin’de inceleme

Denizli Kent Müzesi Girişimcileri Derneği Yönetim Kurulu, Mardin Kent Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

/ DENİZLİHABER / 2 Haziran 2010 Çarşamba, 20:04

Denizli Kent Müzesi Girişimcileri Derneği Yönetim Kurulu, Dernek Başkanı Mimar Süleyman Boz ve Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel öncülüğünde, 29-30-31 Mayıs 2010 tarihlerinde, Mardin ve ilçelerine bir inceleme gezisi düzenledi. Gezide, kent merkezinde yeni açılan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde incelemeler bulunuldu.

Geziye; Denizli Kent Müzesi Girişimcileri Derneği Yönetim Kurulu 2. Başkanı Osman Yücel Aysun, Yönetim Kurulu Sekreteri Sekreteri Cüneyt Zeytinci, Üye Suat Bilgi ve Hürriyet Özkan da katıldı. Gezide, Diyarbakır Valisi Hacı Hasan Paşa tarafından, Ermeni asıllı Mimar Sarkis Elyas Lole’ye, 1889 yılında Süvari Kışlası olarak yaptırılan taş yapının, sonradan jandarma kışlası, askerlik şubesi, jandarma karakolu, 1991-2003 yılları arasında da vergi dairesine dönüştürüldüğünü, ÇEKÜL Vakfı’nın öncülüğünde binanın Mardin Kent Müzesi’ne dönüştürülmesi için girişimlerde bulunulduğunu, 28 Mart 2006 tarihinde Sabancı Vakfı ile ortak protokol yapılarak Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi yapılmasına karar verildiği, 26 Haziran 2006’da restorasyon çalışmalarına başlanıldığını ve müzenin 1 Ekim 2010 tarihinde açılışının yapılarak, Türk ve Dünya kültürüne, turizmine armağan edildiği tespit edildi.

MAREV’in (Mardinliler Eğitim ve Kültür Vakfı) elindeki etnoğrafik eserlerin ve Mardinlilerin bağışladığı tarihi, kültürel araç gereçlerin sergilendiği müzenin, bin 645 metrekaresi restorasyonla kazanılmış. 1600 metrekaresi de yeni inşaat. Restore edilen bölümün 820 metrekaresi müze alanı, 740 metrekarede ise sanat galerisi var. Geriye kalan 85 metrekare ise kitaplık olarak kullanılıyor. Yeni inşaat alanında ise ofisler, atölye ve depo bulunuyor. Müze 7 milyon TL’ye mal olmuş.

Denizli Kent Müzesi Girişimcileri Derneği Başkanı Mimar Süleyman Boz, “Yönetim kurulu olarak bizim de amacımız Denizli’ye bir kent müzesi kazandırmak. Zamanla yok olan tarihi üretim araçlarımızın, tekstil dokuma gereçlerinin, Denizli’ye özgü ev ve mutfak gereçleri ile bize özgü meslekler ve el sanatlarında kullandığımız aletlerin sergilendiği, eski giyim kuşam ile fotoğrafların yer aldığı bir Kent Müzesini kurmak istiyoruz. Bunun için en uygun yapının mevcut Hükümet Konağı ya da Kız Meslek Lisesi binası olduğunu düşünüyoruz. Valiliğimizin, Belediyemizin, başta Sanayi ve Ticaret Odalarımız olmak üzere Esnaf Odalarımız ve Meslek odalarımızın katkıları ile acilen bir Kent Müzesi kurulması için herkesi göreve çağırıyoruz. 82 binlik Mardin müze kurabiliyorsa, 480 binlik Denizli’de neden hala bir kent müzesi yok? Bu da bizi düşündüren konuların başında gelmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu