REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’DE 2010 YILINA DAMGA VURAN OLAYLAR

DENİZLİ’DE 2010 YILINA DAMGA VURAN OLAYLAR

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. İşte Denizli’de 2010 yılına damgasını vuran ve akıllarda iz bırakan olaylar.

/ DENİZLİHABER / 31 Aralık 2010 Cuma, 19:38

REFERANDUM
Şüphesiz 2010 yılındaki en önemli gündem 12 Eylül’de yapılan referandum oldu. Anayasanın bazı maddelerinin değiştirildiği referandum, siyasi partiler tarafından adeta bir seçim olarak değerlendirildi ve ülke genelinde bir seçim hayası yaşandı. Referandum sonuçları ise uzun zaman tartışmalara neden oldu. Ege Bölgesi’nde ‘Hayır’ oyu çıkarken, Denizli’de referandumda ‘Hayır’ oyu kullandı. Denizli’de referandumda yüzde 46.5 oranında evet çıkarken, yüzde 53.5 oranında da hayır çıktı. Çıkan sonuç Denizli siyasetini de hareketlendirdi. AKP seçimde halkın kendilerine mesaj verdiğini söylerken, CHP de bu durumun genel seçimlere yansıyacağını belirtti.

PANKART KRİZİ
Referandumda yaşanan bir diğer olay da AKP tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Denizli mitingi öncesi yaşanan pankart krizi oldu. AKP tarafından Valilik ve Çınar Camisi’ne asılan “Başbakan geliyor Denizli evet diyor” yazılı pankart, CHP’nin itirazı üzerine kaldırıldı ve 2010 gündeminde önemli tartışmalara neden oldu. Bir diğer pankart krizi de MHP ile Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci arasında yaşandı. Üçgen Çarşısı’na MHP tarafından asılan pankartın, belediye ekipleri tarafından bir gece yarısı operasyonu ile kaldırılması MHP’nin tepkisine neden oldu. Referandum sürecinde yaşanan pankart krizlerinin sonuncusu ise emekli bir öğretmenin AKP’nin astığı pankartı indirmesinde yaşandı. Yaşlı adam binaya asılan pankartı indirmek isteyince, AKP’li oldukları iddiaları edilen iki kişi tarafından binadan aşağıya atıldığı oldu.

İKİ LİSE ÖĞRENCİSİ İNTİHAR ETTİ
Denizli’de 2010 yılında yaşanan en acı olaylardan biriside iki lise öğrencisinin İncilipınar Mahallesi’nde bulunan evlerinde intihar etmeleri oldu. Yaşar Saniye Gemici Lisesi 1. sınıf öğrencisi Zeliha İdil ile Atatürk İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Hasan Çelik, bilinmeyen bir sebeple intihar etmişti. Tekel işçisi olan Zeliha’nın babası yaşanan olayı, Ankara’daki eylemde öğrenmiş ve Denizli’ye gelerek kızını toprağa verdi.

MAVİ MARMARA’DA ÜÇ İSİM DENİZLİLİ ÇIKTI
2010 yıla damgasını vuran olaylardan biri de İsrail’in vurduğu Mavi Marmara Gemisi oldu. İsrail’in vurduğu Mavi Marmara Gemisi’nde, Alperen Ocakları Denizli Temsilcisi Halis Akıncı ile Mehmet Emin Kaya ve Zeki Kaya isimli üç kişinin bulunduğu haberi, Denizli’de şok etkisi yaratmıştı. Ailelerin meraklı bekleyişi kısa sürdü ve İsrail tarafından esir alınan 3 vatandaşımız sağlıklı bir şekilde ilimize geldi ve coşkuyla karşılandı.

DENİZLİ SAADET ÖĞRETMENE AĞLADI
Denizli’yi 2010 yılında üzen bir diğer önemli olay da Ardahan Göle’de öğretmenlik yapan 25 yaşındaki Denizlili öğretmen Saadet Ulus’un Yalçın A. tarafından öldürülmesi oldu. Uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Saadet Öğretmen, ailesini olduğu gibi Denizli’yi de yasa boğdu. Aile ise kızlarının devlet tarafından korunamadığını önü sürmüştü.

CUMHURİYETİN İLK ÖĞRETMENİ HAYATINI KAYBETTİ
Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün öğretmen ihtiyacını kapatmak üzere yaptığı çağrıyla açılan kursa katılarak, Türkiye’nin ilk eğitmenlerinden olan Mustafa Özdemir, 101 yaşında, yalnız yaşadığı evinde yaşamını yitirdi.

BEYAZ CENNETTE RUHSAT KRİZİ
Pamukkale’nin eteklerindeki havuzların açılış törenini terk eden Pamukkale Belediye Başkanı Osman Akkulak, açılışı yapılan havuzları mühürleyeceğini söyledi. Havuzların açılışında yaşanan bu kriz kısa sürede atlatılırken, bu olay 2010 yılına damgasını vuran gelişme oldu.

BAKAN KAVAF’IN ACI GÜNÜ
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf 2010 yılında babasını kaybetti. 83 yaşındaki Niyazi Bostancı, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bakan Kavaf ise babasını kaybettiğini havaalanında öğrendi ve acilen Ankara’ya gitti. Bakan Kavaf’ın 83 yaşındaki babası Niyazi Bostancı, Yeni Cami’de düzenlenen cenaze namazının ardından 5 Mart tarihinde Asri Mezarlık’ta toprağa verildi.

VEKİL YÜKSEL EŞİNİ KAYBETTİ
AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel için de 2010 yılı kötü geçti. 18 Mayıs günü eşi Nurgül Yüksel’i kaybeden vekil Yüksel, eşinin kaybı ile adeta yıkıldı. Uzun yıllardır tedavi gören Nurgül Yüksel, Yeni Cami’de düzenlenen cenaze töreniyle Asri Mezarlık’ta son yolculuğuna uğurlandı.

SEL HAYATI FELÇ ETTİ
Denizli 2010 yılında önemli doğal afetler de yaşadı. 29 Mayıs tarihinde etkili olan yoğun yağmur, kentte hayatı felç etti ve yüzlerce ev sular altında kaldı. Bu sel felaketinin ardından Denizli ikinci bir sel felaketi daha yaşadı. 19 Haziran tarihinde yeniden sel felaketiyle karşı karşıya kalan Denizli’de adeta can pazarı yaşandı. Köprülü kavşaklarda ise balık adamlarla ceset arandı. 2010 yılında sel felaketiyle mücadele eden Denizli’de tek sevindirici gelişme ise can kaybının olmamasıydı.

KIZININ HAYATI İÇİN KAFASINA SİLAH DAYADI
Tarihler 23 Haziran’ı gösterdiğinde Denizli Devlet Hastanesi’nde bir babanın kızı için yaptığı intihar girişimi gündeme damgasını vurdu. Yoğun bakıma alınan kızının İzmir’e sevk edilmesi için hastane bahçesinde başına silah dayayan baba Ahmet Selek, Emniyet Müdürü Atilla Çınar’ın kendisini ikna etmesiyle intihar girişiminden vazgeçti. Babanın bu feryadına kulak veren yetkililer yaşam mücadelesi veren Dilara’yı İzmir’e sevk etti. Ama acı haber yolda geldi. Minik Dilara yolda hayatını kaybetti. Kızının ihmal sonucu öldüğünü iddia eden baba, İzmir yolunda hayatını kaybeden kızının cenazesinde gözyaşlarına boğuldu.

BELEDİYE DURMADI 2010’DA HEP YIKTI
Denizli Belediyesi 2010 yılında yaptığı yıkımlarla gündeme geldi. Denizli Belediyesi’nin ilk olaylı yıkımı 18 Haziran tarihinde Kız Meslek Lisesi’nde yapıldı. Meydan projesi kapsamında Kız Meslek Lisesi içerisinde bulunan taş binalarının da yıkılması kararını aldı ve meslek odalarının tepkisini aldı. Gece yüzlerce vatandaş, meslek odaları temsilcileri, üyeleri ve azı siyasi partileri gece yıkıma karşı çıktı ve yıkımı durdurdu. Diğer gün yapılan yıkıma tepki olarak Valilik ve Belediye binası önüne siyah çelenk bırakılırken, aynı anda da Kız Meslek Lisesi yoğun güvenlik önlemleri altında yıkıldı. Bir diğer yıkım da Endüstri Meslek Lisesi’nde yapıldı. Meydan projesi kapsamında okulun bazı bölümleri Valilik binası yapımı için yıkıldı. Denizli Belediyesi’nin son yıkımı ise garaj bölgesinde oldu. Yeni garaj yapımı için eski garaj yıkılırken, garaj geçici olarak EGS Park’a taşındı. Yeni garaj bölgesinde yapılacak gökdelen otel projesi ise uzun tartışmalara neden oldu.

ALKOL İÇİLMEYECEK YERLER BELİRLENDİ
2010 yılında Denizli Belediye Meclisi de aldığı kararlar ile Denizli gündeminde önemli tartışmalara neden oldu. Denizli Belediye Meclisi, kent merkezinde alkol içilemeyecek yerleri belirledi. Belediye Meclisi’nde, 3 gün yapılan tartışmaların sonunda; park, meydan, pazaryeri, mezarlık, umumi tuvalet, okul bahçesi, terminal, gar gibi kamusal alanlarda alkollü içki içmek veya banklarda yatmak yasaklandı. Alınan bu karar hem Denizli hem de Türkiye basının da geniş yer buldu.

DENİZLİ ŞEHİDİNE AĞLADI
2010 yılında yaşanan terör olayları hem Türkiye’yi hem de Denizli’yi yasa boğdu. Şırnak’ta teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit düşen 20 yaşındaki Piyade Komando Er Muhammet Özbek, gözyaşları içerisinde son yolculuğuna uğurlandı. Şehit Annesi Halime Erbay’ın, taziyeleri kabul ederken sadece ‘Vatan sağ olsun’ demesi ise yürekleri dağladı.

YENİCEKENT BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ
Yenicekent Belediye Başkanı Nail Sancak, beldede bulunan bir alkollü işletmeye vermediği ruhsat yüzünden işyeri sahipleri tarafından belde meydanında bıçaklanarak öldürüldü. Yaşanan olayın ardından beldede tam bir gerginlik yaşanırken, hayatını kaybeden Belediye Başkanı Nail Sancak Ulu Cami’de düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Yaşanan olaylardan dolayı cenaze töreninde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Zanlılar ise Buldan’da Özel Harekat Polislerinin güvenlik önlemleri altında mahkemeye çıkartıldı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

DENİZLİ DUAYEN SANAYİCİSİNİ KAYBETTİ
Denizli sanayisinin duayenlerinden, Erikoğlu Holding’in kurucusu 87 yaşındaki Ahmet Nuri Erikoğlu, 2 Ocak tarihinde hayatını kaybetti. Ünlü iş adamı, Yeni Cami’de düzenlenen cenaze töreniyle Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Ahmet Nuri Erikoğlu, Denizli 1. Sanayi Sitesi kuruculuğu ve yönetim kurulu başkanlığı, Denizli 2. Sanayi Sitesi kurucusu ve yönetim kurulu başkanlığı, DSO kurucu üyeliği ve meclis başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. Erikoğlu, Er-Bakır Elektrolitik Bakır Mamülleri A.Ş, Erikoğlu Emaye Bakır Tel Sanayi A.Ş, Erikoğlu HES A.Ş, Erikoğlu Elektrik Sanayi Ticaret A.Ş, Erikoğlu Petrol Ürünleri Turizm ve Ticaret A.Ş, Akademi Göz Hastanesi gibi birçok şirketi bünyesinde barındıran Erikoğlu Holding’in de kurucusuydu.

DETKİB DENİB OLDU
2009 yılını ekonomik krizler ile geçiren Denizli 2010 yılını krizin yaralarını sararak geçirdi. 2010 yılında yapılan çalışma ile Denizli’deki tüm ihracat ürünlerinin bir birlik tarafından kayıt altına alınması için DETKİB, ismini DENİB olarak değiştirdi. Tekstildeki hareketlilik iş dünyasını sevindirirken DENİB ”Tekstil İkinci Baharını Yaşıyor” sloganıyla Denizli’nin ekonomik krizi atlattığını duyurdu.

BAŞKAN ZEYBEKCİ TİMUR’U ANLATTI
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de 2010 yılında görevlerini 3 aylığına devrettiğini açıklayarak, 2010 yılına damgasını vurdu. Denizli Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklama ile görevini 3 aylığına müdür ve başkan yardımcılarına bıraktığını belirten Başkan Zeybekci, bu açıklamasının ardından kayıplara karışmıştı. Basın her yerde Başkan Zeybekci’yi ararken, Başkan Zeybekci, DENİB’in bir toplantısında kendisini gösterdi ve flaş bir açıklama yaptı. Kamuoyunda genel seçimlerde milletvekili olacağına ilişkin söylentiler dolaşırken, gazetecilere bir fıkra anlatan Başkan Zeybekci, ‘Timur’a giderken arkamıza bakalım kimler olacak?’ dedi ve ‘Denizli siyasette ne kadar güçlü onu göreceğiz’ diyerek Ankara’ya gitmenin sinyalini verdi.

BÜYÜKŞEHİR HEYECANI
Yıllardır Büyükşehir olmak için çalışan Denizli 2010 yılında büyükşehir olacağı müjdesini aldı. Bakan Cemil Çiçek tarafından hazırlanan özel bir kanunda Denizli’nin büyükşehir olacağı haberi Denizli’de sevinçle karşılandı. Denizli’yi heyecanlandıran bu gelişmeyi ise Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci düzenlediği toplantıyla duyurdu. Makamında basın mensuplarının karşısına çıkan Başkan Zeybekci, Denizli’nin 2011 yılında büyükşehir olacağını söyledi. Denizli merkezde 3 ilçe ve belediye olacağını belirten Başkan Zeybekci, Denizli’nin yıllardır hayal ettiği büyükşehiri artık kazandığını söyledi.

DENİZLİSPOR BANKA ASYA’YA DÜŞTÜ
Denizlispor için de 2010 yılı en kötü geçen yıl oldu. Son olarak 2006 yılında Süper Lige çıkan ve bu yıla kadar kesintisiz oynayan Denizlispor, 2009 sezonunun sonunda Süper Lig’den düşerek, 2010 yılında Banka Asya Ligi’nde mücadele etti. 2010’da Denizlispor başkanı olan Mehmet Özsoy, yılın son gününde yaptığı şok bir açıklama ile başkanlıktan istifa ettiğini duyurdu. Özsoy’un ardından başkanlığa Salih Amiroğlu geçti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu