REKLAMI GEÇ

Denizli’de 2014 böyle geçti

Denizli’de 2014 böyle geçti

Denizlihaber.com olarak kente 2014 yılı boyunca damgasını vurmuş olayları mercek altına aldık. İşte geçen yılın kent ve ülke için en önemli gelişmeleri ve detayları.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ocak 2015 Perşembe, 17:49

2014 birçok ilklerin yaşandığı seçimlere, görevden almalar ve veya görevlendirmelere sahne oldu. Denizli gerçekten uzun yıllar unutamayacağı bir yılı işte bu önemli başlıklar altında geride bıraktı.

TARİHİ YEREL SEÇİMLE İLKLERİ YAŞADIK

denizli-buyuksehir-oldu-ic

Resmen Büyükşehir olduk
Denizli’nin, 2013’te çıkan yeni büyükşehir yasası gereğince kazandığı büyükşehir statüsü, 30 Mart Yerel Seçimleriyle birlikte resmen yürürlüğe girdi.

Kent merkezi Merkezefendi ve Pamukkale olmak üzere iki büyük ilçeye bölündü. Yeni ilçelerle birlikte Denizli’nin ilçe sayısı 19’a yükseldi. Tüm beldeler ve köyler kapatılırken hepsi yakın bulundukları ilçeye mahalle olarak bağlandı.

30 Mart 2014 yerel seçimiyle 138 yıllık Denizli Belediyesi tarihe karıştı, İl Özel İdaresi de kapandı. 68 belde belde belediyesi de kapatılarak, köyler ile birlikte bağlı bulundukları ilçenin birer mahallesine dönüştürüldü. Artık il genelinde tek yetkili Denizli Büyükşehir Belediyesi.

denizli-ilklerin-secimi-ic

3 başkanlık için ilk seçim
Denizli ve ilçelerini beş yıl yönetecek kadroları seçmek üzere seçmenler sandık başına gitti. Bu seçimde Denizli bazı ilkleri de yaşadı. Büyükşehir ile yeni kurulan iki ilçe için ilk kez başkan ve belediye meclis üyeleri seçildi.

denizli-de-ilk-baskan-zolan-ic

Büyükşehir’de İlk Başkan Zolan
30 Mart’ta ilk kez yapılan seçimde Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk başkanı, Denizli Belediyesi’nin son başkanı AK Partili Osman Zolan oldu. Zolan 276 bin 927 oyla seçilirken, rakipleri CHP adayı Kazım Arslan 237 bin 144 ve MHP adayı Ali İpek 72 bin 511 oy aldı. Şeni ilçeler Pamukkale Belediyesi’nin ilk başkanı ak Partili Hüseyin Gürlesin olurken, Merkezefendi Belediyesi’nin ilk başkanı da yine bir başka Ak Partili Muhammet Subaşıoğlu oldu.

denizli-cam-mhp-buldan-chp-kazandi

Çal’ı MHP, Buldan’ı CHP kazandı ama
Ak Parti Denizli’de 20 başkanlık makamının tam 16’sını kazandı. CHP; Sarayköy, Serinhisar, Güney gibi çok önemli kalelerini kaybettiği seçimlerde yıllar sonra Buldan’ı kazandı. Denizli tarihinin ilk kadın ilçe belediye başkanı da bir başka CHP’li Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik oldu. MHP Kalu ve Babadağ gibi önemli kalelerini yine Ak Parti’ye kaptırırken olmaz denileni başardı ve Çal’da tarih yazdı. MHP Fethi Akçan ile Çal’da ilk kez belediye başkanı çıkardı.

denizli-buyuksehir-de-chp-ilceler-de-mhp-ic

Büyükşehir’de CHP İlçede MHP!
17-25 Aralık sonrası cemaat ve hükümet arasında yaşanan gerilim, o gerilimin getirdiği büyük rekabet yerel seçimlere de yansıdı. Bu nedenle 2013’ün Kasım’ında konuşulan önemli isimler Ak Parti’nin Denizli’deki listelerinden silindi. Öte yandan cemaat gazetelerin ülke genelinde pompaladığı “İlçede MHP, Büyükşehir’de CHP” pampası, Denizli’de planları alt üst etti. CHP büyükşehir’de seçimi kazanmak isterken 6 ilçe belediyesinden Bekilli hariç hepsini kaybetti. MHP’li on binlerce seçmenin büyükşehirde verdiği destek sayesinde uzun yıllar sonra Dnizli’de ilk kez oy oranı yüzde 40’ın üzerine çıktı.

denizli-ipek-adayliga-soyundu-ama-ic

İpek siyasete soyundu ama!.
Denizlispor ve TFF yönetimindeki görevleriyle Türkiye çapında tanınmış işadamlarından Ali İpek’in siyasete soyunup MHP’den büyükşehir belediye başkan adayı olması da, 30 Mart’ın yaşattığı bir başka ilkti. İpek de CHP’nin ilçe belediye başkan adaylarının yaşadığı kaderi paylaştı. “İlçede MHP, Büyükşehir’de CHP” İpek’in aldığı oyları büyük ölçüde etkiledi.

Yerel yönetimde yeni dönemin bir başka uygulaması İl Genel Meclisi’nin yerini Büyükşehir Belediye Meclisi’nin alması oldu. Toplam 75 üyeli meclisin 55 üyesi ilçelerden seçimle geldi. 19 üyesini ilçe belediye başkanları oluşturdu. Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte meclisin üye sayısı 75.

denizli-erdogan-a-eve-demedi-ic

DENİZLİ, ERDOĞAN’A “EVET” DEMEDİ
2014’teki ikinci seçim Cumhurbaşkanlığı için yapıldı. İlk kez halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilirken, Denizli sandık sonucuyla yine dikkati çeken iller arasına girdi. Denizli’de en fazla oyu alan isim çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.

Yaz sıcağıyla birlikte 12. Cumhurbaşkanlığı için yapılan seçim Ağustos ayını iyice ısıttı. Recep Tayyip Erdoğan, halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak köşke çıktı. Ancak, Denizli’de istediği sonucu alamadı. Denizli’de, Ekmeleddin İhsanoğlu 282 bin 422, Recep Tayyip Erdoğan 268 bin 44ve Selahattin Demirtaş 18 bin 644 oy aldı.

denizli-azim-civata-nin-satisi-gundem-de

AZİM CİVATA ARSALARININ SATIŞI GÜNDEM OLUŞTURDU
ASTAŞ Azim Cıvata Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait 53 bin 375 metrekare arazinin ucuz fiyatla elden çıkarıldığı iddiaları da 2014’ün en çok konuşulanları arasında yer aldı.

Denizlihaber.com’un gündeme taşıdığı bu satış gündeme bomba gibi düşerken, dönemin İl Genel Meclisi, bu haberlerin ardından komisyon ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturdu. Bilirkişi, 7 milyon dolara elden çıkarılan arazilere 19 milyon 913 bin lira değer biçti.

ASTAŞ arazileri satışının bu denli gündemde kalmasının bir başka nedeni de satışın yapıldığı dönemde Adem Oklu’nun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, kardeşi Erol Oklu’nun ise adı geçen şirketin genel müdürü olarak görev yapmasıydı.

denizli-ayakkabi-kutusgosterdi-burosunu-bastilar-ic

AYAKKABI KUTUSU GÖSTERDİ, BÜROSU BASILDI
17-25 Aralık 2013 tarihlerindeki operasyonların simgesi haline gelen “ayakkabı kutusu”, iktidarı en çok kızdıran figür olarak dikkati çekti. Tabii ayakkabı kutusunu eline alan da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şimşeklerini üzerine çekti. Sözünü ettiğimiz olaylardan birisi de Erdoğan’ın mitingi için geldiği Denizli’de yaşandı.

Yerel seçim mitingi için Denizli’ye gelen Erdoğan, valiliğe geçerken Denizli Barosu avukatlarından Uğur Şimşek, Doktorlar Caddesi’ndeki bürosunun penceresinden ayakkabı kutusu gösterdi. Bu da onun bürosunun Başbakanlık Korumaları tarafından basılması için yetti.

Olayı sosyal medyadan “Başbakan’ın korumaları avukatlık büromu bastı” diye duyurmasının ardından eşi ve çocuğunun çığlıkları arasında gözaltına alınan Şimşek, polis merkezine götürüldü. İfadesinin alınmasının ardından da serbest bırakıldı. Bu olay sadece Denizli’de değil, Türkiye genelinde de en çok konuşulan haberler arasına girdi.

denizli-emniyet-muduru-zeki-bulut-uyusturucu-tacirlerinin-kokunu-kurutacagiz-h

EMNİYET MÜDÜRÜ ZEKİ BULUT GÖREVDEN ALINDI
2014’de damga vuran gelişmelerden birisi de 17-25 Aralık operasyonlarının ardından hükümetin bürokraside paralel yapıya yönelik operasyonuydu. Bu operasyon Denizli’ye kadar uzandı ve Emniyet Müdürü Zeki Bulut görevinden alındı.

Bir dönem Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakınındaki isim olarak bilinen Koruma Müdürü Zeki Bulut, Başbakanlık Konutu’nun dinlenmesi olayının ardından Denizli’ye Emniyet Müdürü olarak atandı. “Hayata Pas Ver” projesiyle isminden söz ettiren Bulut’un adı, 1 kişinin öldüğü Denizlispor taraftar grupları arasındaki kavganın ardından,zanlılardan biriyle daha önce çekildiği fotoğrafların yayınlanmasıyla da gündeme gelmişti.

Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile merkeze çekilen Bulut’un yerine Mevlüt Demir atandı. Atamadan kısa süre sonra Zeki Bulut, Başbakanlık Konutu’nun dinlenmesi olayıyla ilgili operasyonda gözaltına alınıp, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

vali-demir-merkeze-gitmek-h

VALİ DEMİR “BENİ ALIN” DEDİ VE GİTTİ
Vali Abdülkadir Demir, üç yıl görev yaptığı Denizli’den verdiği “beni merkeze alın” dilekçesiyle ayrıldı. Bu olay Denizli’de ikinci kez yaşandı. Daha önce de halen Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı olan Hasan Canpolat, kendi isteğiyle merkeze alınmıştı.

30 Ağustos 2011 ile 21 Eylül 2014 tarihleri arasında Denizli Valisi olarak görev yapan Abdülkadir Demir, beklenmedik bir kararla “beni merkeze alın” dilekçesi verdi. Bu dilekçenin verilmesinden kısa bir süre sonra yayınlanan Valililer Kararnamesi ile Demir, merkez valiliğine alındı. Demir, ikamet için başkent yerine İstanbul’u seçti. Yerine Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe getirildi.

denizli-necdet-özer-ekonomi-bakani-süleyman-kocasert-ic

EKONOMİDE DENİZLİ RÜZGARI ESTİ
Nihat Zeybekci’nin Ekonomi Bakanı olarak kabineye girmesinin ardından başkentte tam bir Denizli rüzgarı esti.

Özer TOBB Yönetimine…
Yıl içinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yapılan genel kurulunda, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

Kocasert TİM Yönetimine…
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert de önce Türkiye İhracatçılar Birliği Meclisi (TİM) yönetimine girdi, daha sonra da Başkanvekilliği görevine getirildi.

denizli-zeybekci-kazdagli-yildirim-ic

Kazdağlı Ekonomi Bakanlığına…
Ekibini de oluşturan Bakan Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı Bilim Kurulu Başkanlığına Pamukkale Üniversitesi eski Rektörü ve TED Denizli Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı’yı atadı.

Yıldırım Bakan Yardımcılığına…
Denizli Serbest Bölge eski Genel Müdürü Adnan Yıldırım da önce Zeybekci’nin başdanışmanı, ardından da Ekonomi Bakan Yardımcısı oldu.

denizli-belediye-otobusu-kaza-h

BELEDİYE OTOBÜSLERİ KAZA REKORU KIRDI
2014’ün çok konuşulanlarından birisi de Denizli Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin karıştığı ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazalarıydı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma hizmetini yeniden vermeye karar verdi ve sıfır kilometre otobüsleri seferlere koydu. Yeni otobüslerle kaliteli hizmet hedeflenirken, kazalar yönetimin başı hayli ağrıttı. Belediye otobüslerinin karıştığı trafik kazalarında 4 kişi yaşamını yitirirken, 37 kişi de yaralandı.

Otobüsler, duraklarda ve caddelerde birbirleriyle çarpışmalarıyla da haberleri okuyanlara “pes” dedirtti. Kazaların finali ise, halk Caddesi’nde 3 otobüsün birbirine çarpmasıyla oldu. “Çarpacak araç bulamayınca” başlığını attıran bu haber, sosyal medyada en çok paylaşılan ve internet sitelerinde en çok okunan haberler arasına girdi.

denizli-senol-goka-trt-genel-mudur-yardimcisi-oldu-h

21 YIL ARADAN SONRA TRT DENİZLİLİYE EMANET
TRT’nin gelmiş geçmiş en iyi genel müdürlerinden biri olarak gösterilen 2004 yılında kaybettiğimiz Kerim Aydın Erdem’in ardından bir kez daha bu önemli kurum bir Denizliliye emanet edildi. Şenol Göka, Erdem’in görevi bırakmasından tam 21 yıl sonra TRT Genel Müdürlüğü koltuğuna oturan bir başka Denizlili isim oldu.

denizli-buldan-hamdi-akin-isadami-hayat-hikayesi-h1

BİR DÖNEM ONUNLA KAPANDI
Pek çok Denizli’nin yakından bilmediği halde Türkiye’nin yakından tanıdığı bir isim, Buldanlı işadamı Haydar Akın İstanbul’da yaşamını yitirdi. 88 yaşında hayata gözlerini yuman Akın, ağabeyi Rüştü akın ile birlikte İstanbul’da kurdukları şirketle Türkiye’nin bir zamanlar en büyük ticaret hacmine sahip isimleri arasına girmişti… İstanbul Sanayi Odası’nın kurulmasına öncelik eden, TÜSİAD’ın ilk üyelerinden Haydar Akın, Türk iş dünyasının önemsediği isimler arasındaydı.

denizli-haber-türkiyenin-en-iyi-haber-sitesi-ic

“TÜRKİYE’NİN EN İYİ HABER SİTESİ” SEÇİLDİK
2002 yılında yayın hayatına başlayan Denizlihaber.com, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından 29’uncusu düzenlenen “Yerel Medya Özendirme Yarışması”nda “Türkiye’nin en iyi haber sitesi” seçildi.

Denizlihaber.com’a ödülü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle Türkiye Büyük Millet Meclisi Tören Salonu’nda verildi. Bu yıl ilk kez haber sitelerini kapsayan yarışmada; özgün içerik, Türk dilini doğru kullanma, tasarım özgünlüğü, okur dostu site olma özelliği gibi kriterler göz önüne alındı.

Türkiye’nin önemli gazetecilerinin görev yaptığı jürinin değerlendirmesiyle Türkiye’nin en iyi yerel internet haber sitesi seçilen Denizlihaber.com adına ödülü Genel Müdürümüz Sedat Kurt, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’dan aldı.

Yorumlar

denizli   -  Bağlantı 1 Ocak 2015, 22:18

Denizli ilçelerinde kadın belediye başkanı 1980 öncesi çal ilçesinde sayın Kadriye Çökelez seçilmiştir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

_

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 14 25Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 14 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 29Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 16 30Açık

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

_

Denizli Harita

denizli-side

http://adres.denizli.bel.tr/

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

_

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26

_