REKLAMI GEÇ

DENİZLİLİLER ZEHİR SOLUYOR

DENİZLİLİLER ZEHİR SOLUYOR

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Denizli’nin Türkiye’nin havası en kirli 10 ili arasında bulunduğunu söyledi. Doğalgaz kullanımının en yoğun olduğu İstiklal Caddesi çevresinde bile hava kirliliği sınır değerlerinin Ocak ayının 21 gününde tam 18 gün aşıldığını belirten Bozoğlu, “Denizli’nin acilen bir temiz hava eylem planına ihtiyacı var” dedi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 24 Ocak 2015 Cumartesi, 16:54

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ve Denizli Çevre Mühendis Odası Başkanı Teyfik Basmacı, Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Denizli’nin hava kirliliği konusunda çarpıcı veriler ortaya koydu.

SINIR DEĞERLER AŞILDI
Denizli’de İstiklal Caddesi’nde bulunan Denizli – 1 istasyonunda 50 mikrogram/metreküp olan hava kirliliği sınır değerinin 2014 yılında 137 gün, Kayalık Caddesi’nde bulunan Denizli – 2 istasyonunda ise 190 gün aşıldığını belirten Bozoğlu, “Denizli – 1 istasyonu geçen yıl 180 gün ölçüm yapmamasına rağmen 137 gün sınırın aşılması büyük bir kirlilik olduğunun göstergesidir. 2015 yılının henüz başında, Denizli – 1 istasyonunda Ocak ayının 21 gününde bu sınır değerir tam 18 gün aşıldığı görülüyor. Yani, 2015’de de yurttaşlar artarak devam eden kirliliğe maruz kalıyor. Daha şimdiden kabul edilebilir aşım oranının yarısı geçildi. Denizli – 1 istasyonunda şu anda ölçüm yapılmadığı görülüyor” dedi.

DENİZLİLİ NE SOLUDUĞUNU BİLMİYOR!
Denizli’de sadece partikül madde ve birkaç kirleticinin ölçüldüğünü ama Avrupa Birliği mevzuatlarına göre detaylı ölçüm yapılmadığını belirten Bozoğlu, “Azot oksitler, kurşun, ozon, karbon monoksit gibi kirletici ve halk sağlığını tehdit eden, AB mevzuatında ölçülmesi zorunlu olan kirleticiler ölçülmüyor. Bu büyük bir eksikliktir. Şu anda Denizli’de bu kirleticilerin değerleri, halkın ne soluduğu, ciğerlerine hangi maddelerin gittiği bilinmiyor. Bu kirleticilerin toplumca mücadele ettiğimiz uyuşturucudan da sigaradan daha tehlikeli olduğu unutulmamalı. Bir tarafta saray inşatlarına, şatafatlı açılışlara para harcanırken diğer tarafta hava kirliliğini ölçecek cihazlara para harcamamak halkın sağlığının dert edilmediğinin, kamu yararı gözetilmediğinin göstergesidir” dedi.

TEMİZ HAVA EYLEM PLANI YOK!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatına göre, her ildeki çevre ve şehircilik müdürlüğünün 2014 – 2019 yıllarını kapsayan temiz hava eylem planını oluşturmak zorunda olduğunu belirten Bozoğlu, “Bu planla da kirlilik nedenleri belirlenerek ve çözüm üretilebiliyor. Denizli’de uzun süredir yaşanan hava kirliliği sorunu herkes tarafından bilinmesine rağmen il müdürlüğü temiz hava eylem planını hazırlamamıştır. 2015 yılına gelmişken 2014 – 2019 yıllarını kapsayacak planın çıkmamış olması kabul edilemez. Denizli Valiliği görevini yerine getirmiyor. Halk sağlığı müdürlüğü herhangi bir çalışma yapmıyor. Salon toplantılarında basına poz veren yöneticiler, halk sağlığını tehdit eden bu somut soruna dair çözüm üretmiyor” dedi. 

MENDERES’TEKİ KİRLİLİĞİN NEDENLERİ
Büyük Menderes havzasındaki kirlenmenin en büyük faktörünün endüstri kolları tekstil ve deri endüstrisi olduğunu ifade eden Bozoğlu, “Tekstil ve deri endüstrisindeki su kullanımı havzadaki toplam endüstriyel su kullanımının %63’ünü oluşturmaktadır. Havzada yıllık endüstriyel atıksu deşarjı 3,7 milyon m3 ’dür. Tekstil ve deri endüstrisi bu miktarın %75’inden fazlasından sorumludur.Havzada akarsularda su kalitesi açısından görülen en ciddi sorunlar Gökpınar Çayı‘nda Denizli‘den kaynaklanan aşırı derecede organik madde, azot, pH ve ağır metal kirliliği ve oksijen azlığı; Çürüksu Çayı‘nda ve Büyük Menderes Nehri‘nde Denizli-Sarayköy Kuyucak hattında devam eden organik madde ve azot kirliliğine eklenen tuzluluk problemi; Dokuzsele Deresi‘nde (Banaz Çayı öncesi) Uşak‘tan kaynaklanan aşırı derecede organik madde ve azot kirliliği, tuzluluk ve oksijen azlığı; Gümüşçay‘da (Ortaklar-Söke civarı) önemli ölçüde tuzluluk, organik madde ve bor kirliliği olarak sıralanabilir” diye konuştu.

Yorumlar

tesla   -  Bağlantı 25 Ocak 2015, 14:48

pelitlibağın havası da çok kötü resmen duman soluyoruz

vatandas   -  Bağlantı 25 Ocak 2015, 13:47

Hava gerçekten çok kirli istiklal ve aşağısı resmen sis gibi bir kirlilik soluyor çamlık yenişehir servergazi üçler buralar yukarda kaldığından nisbeten daha iyi kimse doğalgaz filan kullanmıyor güya mecburi laf..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu