REKLAMI GEÇ

Engellilerin yaşadıkları toplumsal bir sorun

Engellilerin yaşadıkları toplumsal bir sorun

Bugün Dünya Engelliler Günü. Bir başka ifadeyle engelli bireylerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler’in aldığı kararın 24’üncü yılı. Ancak günümüzde engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarından eşit ölçüde yararlandığını söyleyebilmek olası değil.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Aralık 2016 Cumartesi, 08:30

İşte böyle bir günün 24’üncü yıldönümünde Denizli protokolü, yaptıkları açıklamalarla engellilere mesajlar verdi. Mesajlarda, yapılanlar ve yapılmak istenenlere değinilerek şöyle denildi:

VALİ ALTIPARMAK: 3.796 ENGELLİYE EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLİYOR
Vali Ahmet Altıparmak, engellilerin yaşadıkları sorunların yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, teşhisten iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar genel bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı.

Son yıllarda engelli vatandaşların yaşam standardının iyileştirilmesi yönünde önemli düzenlemelere gidildiğini kaydeden Altıparmak, “Denizli Valiliği olarak bu anlayış ve sorumluluk duygusuyla konuya hassasiyetle yaklaşıyor; engellilerimizin, kendine yeterli, üretken, özgür bireyler haline gelmelerini ve toplumla bütünleşmelerini sağlayacak hizmetlerden, azami ölçüde istifade etmesine dönük çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, İlimizde toplam 3 bin 796 engelli vatandaşımıza evde bakım hizmeti verilmekte olup, 10 bin 574 kişiye de engelli kimlik kartı çıkarılmıştır” dedi.

BAŞKAN ZOLAN: ENGELLİLER İÇİN PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmanın yanı sıra, onları sosyal ve kültürel yaşam ile çalışma hayatında daha etkin hale getirmenin çabası içinde olduklarını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük sorumluluklarından bir tanesinin engellilerin hassasiyetlerini anlamak, sorunları için çözüm üretmek olduğunu dile getiren Zolan, “Engelli vatandaşlarımız için Denizli’mizde birçok projeyi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Onların, diğer vatandaşlarımıza göre hayatta aşmaları gereken bir fazla zorluk olduğu bilinciyle çalışarak, her alanda pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Her türlü olanak ile engelli kardeşlerimizin önünü açarak, onların toplum içerisinde daha söz sahibi daha üretken daha çalışan ve daha sosyal bireyler olmaları hedefiyle projelerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN TİN: “ENGELLERİ BİRLİKTE AŞIYORUZ!”
AK Parti Milletvekili Şahin Tin, Dünya Engelliler Günü açıklamasında, “Engellilerimizin yaşam koşullarını en iyi düzeye taşımak ve haklarını korumak için her türlü adımı atıyoruz. Engelleri birlikte aşıyoruz” diyerek, şunları kaydetti:

“Engellilerimizin sosyal ve ekonomik anlamda yaşamlarını daha kolay sürdürebilmeleri için barınma, eğitim ve sağlık başta olmak üzere ulaşım ve iletişimde devrim niteliğinde kararlar alıp hayata geçirdik. Engelli kardeşlerimize rehabilitasyon merkezlerinin ücretsiz hizmet vermelerini sağladık. Engellilerimizin kamuda istihdamı konusunda yasal düzenlemeler yaptık. Kamu kuruluşlarındaki engelli kamu personeli sayısını artırdık. Engelli çocuğu olan annelerimize erken emeklilik imkânı getirdik. Engelli çalıştıran işverenlerimize de prim teşviği sağladık. Engelli kardeşlerimiz için emeklilik süreçlerine dönük kolaylık içeren düzenlemeler yaptık ve engellilerimizin istemeleri halinde emekli maaşlarını da evlerinde elden teslim etme imkânı getirdik.”

FİLİZ: DÜNYAYI ENGELLİLER İÇİN YAŞANILIR HALE GETİRMELİYİZ
AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, engellilerin yılda bir kez hatırlanması, yasak savma kabilinden sadece belirli günlerde anılması yerine 365 gün boyunca toplumun ve hayatın içinde var olması, herkesle birlikte tüm haklardan ve imkanlardan faydalanabilmeleri gerektiğine inandığını ifade etti.

Engellilerin toplumla bütünleşmelerini sağlamanın, onların yaşamlarının kolaylaşmasına yardım etmenin bir görev olduğunu vurgulayan Filiz, “Yapmamız gereken dünyayı engelli kardeşlerimiz için kolay yaşanır bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek, onların hayata sıkı sıkı tutunmalarını, içlerinde yatan yaşama sevinci, yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmalarını sağlamaktır. Gerek sosyal gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli engeller ile karşı karşıya kalan engelli vatandaşlarımızla birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.

GÜRLESİN: HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLIYORUZ
Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Kurulduğumuz günden beri engellilerin hep yanında oluyoruz. Birçok konuda engelli vatandaşlarımıza yönelik projelerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek, sözlerine şunları ilave etti:

“Görme, işitme, bedensel ve diğer tüm engellilerimize gereken her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Meclisimizde bulunan 2 engelli üyemizle istişarelerde bulunarak, engelliler için neler yapabileceğimizi düşünüp hayata geçiriyoruz. Görme engelli vatandaşlarımıza engelli bastonu ve konuşan saat, bedensel engelli olanlara akülü ve manuel tekerlekli sandalye verdik. Bazı engellilerimize ameliyat desteği, engelli milli sporculara da destekler sağladık. Yatalak olan vatandaşlarımıza hasta yatağı vererek yardımcı olmaya çalışırken, yine engelli olan vatandaşlarımızın ev temizliği ve evde tıraş hizmetlerimiz de var. Bunun yanında 2015 yılında kurduğumuz spor kulübünün ilk branşını tekerlekli sandalye takımı olarak belirledik. Bu kulüp sayesinde bedensel engelli vatandaşlarımızın spor yapmasına olanak sağladık.”

SUBAŞIOĞLU: ENGELLİLERE YAŞAM ALANI SAĞLAMAK EN BÜYÜK AMACIMIZ
Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, 3 Aralık’ın engelli bireylere yönelik toplumsal bilincin artırılması bakımından önemli bir tarih olduğunu belirterek, “Bir insanın engelli olması, onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olmasına bir engel teşkil etmemektedir. Engelli kardeşlerimiz hayatımızın her alanında bizimle olacak. Kişinin doğuştan gelen veya sonradan oluşan engeli gündelik, iş ve özel yaşamında olabildiğince az hissedilebilir hale gelmesi için çabamız sürüyor. Toplum olarak engellilere sahip çıkılması, olası olumsuzluklardan tüm engellileri koruma ve onlara insanca yaşam alanı sağlamak amacıyla güç birliği ve gönül birliği yapılması en büyük amacımızdır. Hiç şüphesiz ki engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, tüm toplumu zenginleştirecek ve güçlendirecektir” dedi.
GARİP: 3 ARALIK FIRSAT OLMALI”
MHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Yusuf Garip, 3 Aralık’ın engellilerin yaşadığı sorunların hatırlanması ve çözüm önerilerinin tartışılması adına bir fırsat olması gerektiğini söyledi. Garip, “3 Aralık’ın, engellilerin ve ailelerinin yaşadığı ekonomik, sosyal, psikolojik dezavantajları ile sürdürdükleri eşitliksiz yaşam gerçeğinin hatırlanması ve çözüm önerilerinin tartışılması adına bir fırsat olması en büyük temennimizdir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle erişim, sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam hakları başta olmak üzere tüm engellilerimiz ve aileleriyle beraber gelecek kaygısı yaşamayacağımız günler için çözümleri birlikte üretmek en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu