REKLAMI GEÇ

Fotoğraflarla İstiklal Mahallesi

Fotoğraflarla İstiklal Mahallesi

Pamukkale’nin İstiklal Mahallesi sakinlerinden İsmail Aytaç’ın sosyal medyadan paylaştığı, 46 yıl önce çekilmiş fotoğraf kareleri paylaşım ve beğeni rekoru kırarken, görenlerin yüzünde de buruk bir tebessüm bıraktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Eylül 2016 Perşembe, 13:23

Denizli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve daha çok Selanik göçmenlerinin ikamet ettiği Pamukkale’nin İstiklal Mahallesi sakinleri, geçmişe olan özlemlerini siyah-beyaz fotoğraf karelerinde arıyor.

denizli-istiklal-mahallesi-ic-2
İşte o fotoğraf karelerinden bazıları mahalle sakinlerinden İsmail Aytaç’ın arşivinden çıktı. İsmail Aytaç, sosyal medyadan paylaştığı 1970’li yıllara ait fotoğraf karelerini sosyal medyadan paylaşarak eski Denizli özlemi çekenlerin beğenisine sundu.
Beğeni ve paylaşım rekoru kıran İstiklal Mahallesi’ne ait fotoğrafları yayınlayan ve tam bir İstiklal Mahallesi aşığı olan İsmail Aytaç, 8 yıl önce başlayan tutkusunu denizlihaber.com ile paylaştı.

denizli-istiklal-mahallesi-ic-1
KAPI KAPI DOLAŞTIM FOTOĞRAF TOPLADIM
Kendisini tam bir İstiklal Mahallesi aşığı olarak tanıtan 58 yaşındaki İsmail Aytaç, doğup büyüdüğü mahallesini terk etmeyi hiç düşünmediğini söylüyor. Aytaç, mahallenin arşivini tutmaya 8 yıl önce başladığını ve fotoğraf arşivlerini toplamak için kapı kapı gezdiğini belirterek, “ Ben fotoğraflara sadece fotoğraf olduğu için bakmam giyim, kuşam, yaşamları incelerim. Sanat ile uğraştığım için bu fotoğrafları tablolara aktarıyorum. Eskiden fotoğraf çekilmek şimdiki gibi basit değildi. Bir önemi vardı. O zamanlar insanlar en güzel kıyafetlerini giyer, süslenir öyle fotoğraf makinesinin karşısına geçermiş. Fotoğrafları toplamak için kapı kapı gezdim. Sonra facebook üzerinden açtığım sayfada çığ gibi büyümeye başladık. Herkes eski fotoğraflarını paylaşmaya başladı. Bu fotoğrafları görenlerde mutlu olup, bana teşekkür ediyorlar” dedi.

denizli-istiklal-mahallesi-ic
KOMŞULUK VE SAMİMİYETİN FOTOĞRAFI

İsmail Aytaç, İstiklal Mahallesi’nin 1970’li yıllara ait arşivindeki fotoğrafları tek tek gösteriyor bize. Aytaç, sokak ortasında kaynak suyun geçtiği arkın kenarında toplanmış sohbet eden kadınların fotoğrafını uzatıyor bize. Samimiyetin, komşuluğun en sıcak halini yansıtan bu fotoğraf karesini, buruk bir tebessüm ile inceliyoruz. Bir fotoğraf karesi daha çıkarıyor, bir grup genç bisikletleriyle mahalle turunda.  Bur başka fotoğraf karesinde ise  yeşilliklerle bezeli, daha çok katlı binaların dikilmediği bir İstiklal Mahallesini görüyorsunuz.

denizli-istiklal-mahallesi-ic-3
Değişen İstiklal Mahallesi’nin görünümü olmamış, sakinleri de  değişmiş.  Aytaç, “ Eski İstiklal Mahallesi’nin yeri kalmadı tabi. Ancak o sıcaklığı yeni nesillere aktarmak için geceler düzenliyoruz. Küçük, büyük herkes katılıyor. Sohbetler ediyoruz. Büyükler küçüklere anlatıyor. Bu şekilde eski ortamı yakalamaya çalışıyoruz. Mahallemizin eski insanları pek yok çoğu farklı ülkelere ve şehirlere dağılmış durumda” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu