REKLAMI GEÇ

Geçmiş kuşaktan, gelecek kuşaklara miras oyuncaklar

Geçmiş kuşaktan, gelecek kuşaklara miras oyuncaklar

Kaleiçi Demirciler Caddesi’ndeki Havuzlu Çarşı’da el sanatları ustası İzzet Yıldırım,1970’li yılların oyuncaklarını yeniden dizayn edip, küçüklerin beğenisine sunuyor. Kukladan, at arabasına kadar birçok oyuncağı ahşap malzeme kullanarak yapan Yıldırım, “Geçmişteki oyuncakları gelecek kuşaklara aktarıyorum. Bu da bana mutluluk veriyor” dedi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 15 Haziran 2014 Pazar, 10:48

Plastik oyuncakların olmadığı eski yıllarda çocukların sadece tahtalardan yapılan oyuncaklarla oynadığı zamanlardı. Günümüzde ise ahşaptan yapılan oyuncakların yerine plastik oyuncaklar yer aldı. Ancak Kaleiçi Havuzlu Çarşı’sında el sanatları ustası İzzet Yıldırım, 1970’li yıllarda meşhur olan ahşaptan oyuncakları tekrardan canlandırıyor.Tahtadan topaç, at arabası, araba, beşik, kukla, bebek, motosiklet ve daha birçok oyuncağı yapan Yıldırım el becerisiyle yaptığı oyuncakları başka illere de gönderiyor.

ic-2

TAHTA OYUNCAK KÜLTÜRÜNÜ DEVAM ETTİRİYOR
Tahta oyuncak kültürünü devam ettirdiğini belirten Yıldırım, “Denizli’de de çok fazla tahta oyuncak üreten kalmadı. Tahta oyuncak yapımına 1996 yılında başladım. Eskiden bizim oynadığımız oyuncakları, tahta kullanarak biraz daha farklı dizayn ediyorum. Yaptığım oyuncakları anaokulu öğretmenleri, öğrenim gören çocuklar için istiyor. Çocuklar için bu tür oyuncaklar daha iyi,çünkü plastik oyuncakların barındırdığı tehlikeleri barındırmaz. Denizli dışında da birçok kişiye gönderiyorum” dedi.

ic-1

Bir ahşap oyuncak yapımının 1 saat ile 5 saat arasında değiştiğini söyleyen Yıldırım, “Bu oyuncakları yaparak geçmiş yaşantıyı geleceğe aktarıyorum. Bunu yapmakta bana mutluluk veriyor. Oyuncaklar dışında evlerin maketlerini isteye göre de ev içinde kullanılan aletlerinde ahşap versiyonunu yapıyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu