REKLAMI GEÇ

Her bebek ortalama 6 bin bebek bezi kullanıyor

Her bebek ortalama 6 bin bebek bezi kullanıyor

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Palamutçu, bir bebeğin tuvalet alışkanlığı kazanıncaya kadar 6 bin bebek bezi kullandığına dikkat çekti, bu bezlerin oluşturduğu atık miktarının 2 ton olduğunu söyledi. Palamutçu, tüm dünyadaki bebek nüfusuna oranlandığında ortaya çıkan çevre kirliliğine dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2018 Cuma, 10:24

Prof. Dr. Palamutçu, tek kullanımlık bebek bezlerinin geri dönüşüm olanaklarının yapılandırılması ve yeni nesil yıkanabilir bezlerin kullanılmasının önemine dikkat çekerek, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve çevreye olan duyarlılığın artırılması gerektiğini ifade etti.

Bir bebeğin doğumundan tuvalet alışkanlığı kazanıncaya kadar geçen süreçte yaklaşık 6 bin adet bez kullandığını dile getiren Prof. Dr. Palamutçu, bunun da 2 ton atık anlamına geldiğini söyledi. Bu rakamın tüm dünyadaki bebek nüfusuna oranlandığında ortaya çok büyük rakamlar çıktığını dile getiren Palamutçu, ortaya çıkan kirliliğin boyutlarının büyük olduğunu kaydetti.

Bebek bezlerinin yaklaşık 13-14 farklı bileşenden oluşan kompleks bir ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Sema Palamutçu, ‘‘Gereksiz hammadde ile doldurup israfın ve çevresel atığın çoğalmasındansa, doğru ve iyi tasarlanmış bebek bezleri ile çevresel atık oranının azaltılması mümkün. Bezlerin atık yönetiminde, yerel yönetimlerin de destek verebileceği proje çalışmaları ile çevresel geri dönüşüme girmesi sağlanmalıdır. Bilinçli anne ve baba, bilinçli tüketici, çevre bilinci yüksek toplumlar olmak için geri dönüşüm olanakları yapılandırılmalı ve yeni nesil yıkanabilir bebek bezi kullanılmalı” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Palamutçu’nun danışmanlığında “Bebek Bezlerinin Özellikleri ve Performans Değerlendirmeleri” alanında Yüksek Lisans çalışması yapan Esra Oktay Gündüz ise Türkiye’de bu noktada bir geri dönüşüm çalışmasının yapılmadığını ve bu açıdan verdiği zararın büyük olduğunu ifade etti.

Kullanılmış bebek bezlerinin doğada yok olmaları için 200 ile 500 yıl aralığında uzun süreler geçmesi gerektiğine dikkat çeken Gündüz, bazı ülkelerde kullanılmış bebek bezi, kadın pedi, yetişkin bezi gibi hijyenik ürünlerin geri dönüşüm firmaları tarafından toplanıp dezenfekte edildiğini ve çeşitli işlemlerden geçirilerek plastik çöp kutuları, karton, kompozit malzemeler gibi kullanışlı ürünlere dönüştürüldüğünü vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu