REKLAMI GEÇ

Hüdai Oral Evi ile ilgili çarpıcı iddia Teoman Oral’dan geldi

Hüdai Oral Evi ile ilgili çarpıcı iddia Teoman Oral’dan geldi

Denizli’de en çok tartışılan konulardan biri tarihi yapılara yeteri kadar ilgi gösterilmemesi, kurtarılan birkaç örneğin dışında birçoğunun yok olup gitmesi. Kentin en gözde, ancak en virane tarihi yapılarından biri olan Hüdai Oral evi ile ilgili “Neden restore edilmiyor?” soruna yanıtı, Hüdai Oral’ın oğlu Teoman Oral verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Kasım 2017 Perşembe, 16:05

1930’lu yıllarda yapıldığı bilinen ve son dönemlerde özgün mimarisinin yanı sıra virane hali ile de dikkat çeken Hüdai Oral Evi’ni bu kez de Gazeteci Seval Uysal, sosyal medyada oluşturduğu “Denizli Düşünce Kulübü”nde gündeme getirdi.

Ev ile ilgili önce kendi düşüncelerini paylaşan Seval Uysal, çok sorulan sorulara cevabı da bizzat Hüdai Oral’ın oğlu Teoman Oral’ın anlatımlarıyla verdi.

1930’lu yıllarda İzmir’den gelen Levanten ustalar tarafından inşa edildiği bilinen HÜDAİ ORAL Evi’nin, Denizli’nin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olduğunu ifade eden Seval Uysal, yaptığı paylaşımda “Dönemin tüm yapı zarafetini üstünde taşıyan iki katlı cumbalı ve üzerinde kulesi olan evin hem mimari, hem de tarihi bir değeri var. Elde avuçta kalan bir kaç örnekten biri olması nedeniyle Denizli’de yaşayan ve önünden geçen herkesi ilgilendiriyor. Ancak bugüne kadar üzerinde çok konuşulsa da, yazılıp çizilse de kaderine terkedilmekten kurtulamadı. Sadece ben sayısız haberini yaptım. Mimar Süleyman Boz bu konuyu sürekli yazıp çizerek gündeme taşıdı. Son olarak Ressam Yaşar Çallı’nın isyanıyla gündeme geldi ama o kadar! Yazılıp çizilmekle, ah vah etmekten başka bir ilerleme olmadı. Peki neden? İşte bu sorunun yanıtını Hüdai Oral’ın oğlu Teoman Oral verdi” ifadelerine yer verdi.

TEOMAN ORAL’IN EV İLE İLGİLİ SÖZLERİ
Hüdai Oral’ın oğlu Teoman Oral ise, “Hikaye uzun, kısa yazayım” diyerek yaptığı paylaşımda, “Buranın ben dahil 6 hissedarı var. Denizli CHP’nin doğum evlerinden biridir. Bilirkişi ‘1.500.000 TL eder’ dedi. Tadilat 700.000 TL. (Anıtlar yüksek Kurulu kararı) Zaten onların denetimi altında, onların adamlarına restore ettirmeniz gerekiyor. Yoksa izin vermiyorlar. Ben 300.000’e yaparım dedim, ‘hadi ikile olmaz’ dediler. Aranızda 2-2.5 milyon toplayın, bu işi halledelim. Ayrıca ön taraftaki ayrı tapusu olan dükkan ve yanındaki binanın da satın alınması gerekiyor. En az 1 milyon onlara gerekir. Yani 3-3.5 milyona bu iş biter. Belediye ben vermem diyor. Devlet yıkamazsın elbet bir gün bir veren çıkar diyor. Basit yazdım net anlaşılsın diye. Herkez menfeat peşinde. Hediye et falan diye saçmalayanlar bile var. Hadi bakalım. Eller ceplere.!!! 15 sene kadar önce 40 bin TL verip rölevesini çıkarttım. Yani yıkılsa bile aynısını yapma verileri elimizde.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu