REKLAMI GEÇ

Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 84. yılı mesajları

Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 84. yılı mesajları

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 5 Aralık 1934 yılında kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının 84. yılı kutlanıyor. Günün önemini ve anlamını içeren mesajlar şöyle:

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Aralık 2018 Çarşamba, 11:25

AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ
NİLGÜN ÖK
“Türk kadınına Avrupa devletlerinden bile önce seçme ve seçilme hakkı verilmesini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Kadınların, hayatın her alanında daha güçlü var olabilmesi için ‘kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık’ kavramını ülkemize kazandıran Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu ile bu ilke, 2010 yılında halk oylaması ile kabul edilerek Anayasa’da yerini aldı. 16 yıl önce ve Cumhurbaşkanımız ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülük ettiği ‘Haydi kızlar okula’ projesi ile başlayan süreçte, bugün temel eğitimde kız-erkek oranının eşitlendiğine şahit oluyoruz. Türk kadını bugün gerek ekonomik yönden gerekse toplumdaki konumu itibarıyla, 16 yıl öncesinden çok farklı bir noktada. Siyasetten iş dünyasına daha pek çok alanda kadınlarımızın toplumsal hayata aktif katılım sağlamış durumdalar. Kadın istihdam oranı bugün yüzde 30’lar seviyesinde. Kadınlarımızın üniversitedeki okullaşma oranı yüzde 13’lerden yüzde 40’lara yükselmiş durumda. Bunlar önemli gelişmeler ama yakalanan bu başarılı ivmeyi sürdürmemiz ve bu oranların en az yüzde 50’yi bulana kadar çalışmamız gerekiyor. Kadının toplumdaki statüsü her geçen gün güçleniyor, ama olması gereken seviyede değil. Öğretmenlerde yüzde 56’yı, bankacılarda yüzde 51’i bulan oranların milletvekilliği, belediye başkanlığı, hakim-savcı mesleklerinde ve özel sektör yöneticiliklerinde de gerçekleşmesi ana hedefimiz olmalı.”

GÜLİZAR BİÇER KARACA (CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI-DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)
“Kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, dünyanın birçok ülkesine göre Türkiye’de erken elde edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda böylesi bir hakkın kazanımı cumhuriyetimiz ve demokrasimiz için çok önemlidir. Çünkü kadınsız demokrasi, demokrasi değildir. Kadınlar cumhuriyeti kuran iradede, erkeklerle birlikte yürümüştür. demokrasi adına direnenler hep kadınlardır, kadınların ön saflarda yer almaktadır. Kadınlar Kurtuluş Savaşı’nda sokaklarda, cephede ve cephe gerisinde, her yerde olmuşlardır. Kadınların mücadelesi sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadınların hakları teslim edilmiştir. Kadınlar olarak bu haklara sonuna kadar sahip çıkmalıyız. Diğer taraftan kadınların siyasal temsili büyük önem taşımaktadır. Bugün geldiğimiz noktada kadının siyasal temsilinin yeterli olmadığı ortadadır. Çağdaş cumhuriyet kadınlarının siyasetin her kademesinde daha çok yer alması gerekir. Kadın hayat kuran öznelerdir. Kadınların yok sayılmasına, mevcut iktidar politikalarının kadını hapseden, kazanımlarını görmezden gelen ve hakları tırpanlamaya çalışan zihniyetine karşı mücadele edeceğiz.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
“Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 84. yıldönümü. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce vermesi, millet olarak kadına verilen değerin bir nişanesidir. Fedakar, güçlü, çalışkan Türk kadını birçok ülkedeki kadınların sahip olduğu demokratik değerleri çok daha önce kazanmıştır. Türk kadını modern, güçlü, çağdaş bir Türkiye için tüm fedakarlıkları yerine getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi ile birlikte pek çok başarılı proje yürütülmektedir. Aile içerisinde çok önemli bir yeri olan kadınlarımız aynı zamanda, iş hayatında, sanatta, sporda ve pek çok alanda başarılı olduklarını ispat ederek varlıklarını taçlandırmıştır. Bu vesilelerle bizler sadece bu özel günde değil her zaman kadınlarımızın yanında yer alarak çalışmalarında destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Hayatımıza anlam katan sevginin, emeğin ve fedakarlığın simgesi, kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 84. yıl dönümünü tebrik ediyorum.”

AV. MAHİR AKBABA (CUMHURİYET HALK PARTİSİ İL BAŞKANI)
“Bundan 84 yıl önce dünyadaki devletlerin birçoğu haklar anlamında kadın erkek eşitliğini dillendiremezken; ileri görüşlülüğü ,insana olan saygısı ve öngörülülüğü tartışılmayan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk kadını seçme seçilme hakkı verildi. Maalesef; yıl 2018 bırakın eşit temsil hakkını kadınlar; sokakta özgürce yürümek ,istediği kıyafeti giyebilmek hatta can güvenliği için mücadele içerisine girmiştir. Ne yazık ki kadınlarımızın hakları; hem resmi hem de resmi olmayan yöneticilerimiz tarafından bilinçli olarak ellerinden alınmak istenmektedir. Meclis’te kadın temsilcilerimiz erkeklerle eşit olsaydı inanıyorum ki, kadına dair geçmeyen yasalar geçer zorunlu kılınan önlemlerle daha ileri seviyede olurduk. Bugün yaşananları yaşamazdık. Bu bağlamda; Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 84.yılını kutlarken yaşamın her evresinde kadının eşit olmasını ve kadına dair tüm yasaların geçmesini istiyoruz.”

HASAN AKGÜN (İYİ PARTİ İL BAŞKANI)
“Bugün Dünya Kadın Hakları Günü. Aynı zamanda “Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı” tanınmasının 84’üncü yılı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımızın her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına “Seçme ve Seçilme Hakkı” tanıdı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupadaki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa’da kadınlar 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuştular.

Tarihimize Baktığımızda Türk kavimlerinde, boylarında, hanlıklarında kadınımızın yeri he zaman ilk sıralarda olmuş, toplum içerisinde ayrıcalıklara sahip olarak gereken değer verilmiştir. Yakın tarihimizde de kadınımıza hakları birçok ülkeden önce verilerek Türk Milleti olarak hayatın içinde gereken yer ve haklar sağlanmıştır. Hiç Unutulmaması gerekense, kadınlarımızın Kurtuluş Savaşı’nda da özveri ile özgürlüğe düşkünlüğü, esareti asla kabul etmeyen tavrı, savaş esnasında gösterdiği üstün gayretlerle bunu bir kere daha ispatlayıp tüm dünyaya göstermiştir. Bir annenin cepheye gönderirken oğluna ettiği tembih buna güzel bir örnektir. ‘’Oğul, bu ezan susacaksa, bu bayrak inecekse sakın ola geri dönmeyesin’’ İşte Türk Milleti olarak böyle üstün vasıflara haiz olan kadınlarımıza sahip olmanın mutluluğuyla, 5 Aralık 1934 tarihinden bu yana Dünya Kadın Hakları günü olarak kutlanan bu anlamlı gün dolayısıyla başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere, hayatın bütün yükünü beraber sırtladığımız, sergiledikleri başarılarla bize ilham veren kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümünü kutluyor, istiklal savaşımızda kahramanca mücadele eden kadın kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyorum.”

UĞUR ERDOĞAN (DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI)
“5 Aralık 1934’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı tanındı. Bu önemli günün 84’üncü yıl dönümünde, Türk kadını daha kültürlü ve güçlüdür. Kadınlarımız artık, sadece evinde değil, iş hayatının her noktasında ve üretimin içinde. Artık sadece söz dinleyen değil, aynı zamanda söz söyleyen, karar veren ve sözü dinlenen bireyler. Bunun önemli örneklerinden biri, Denizli Ticaret Odamız; çalışanlarımızın yarısını kadınlarımız oluşturuyor. Yeni dönemde, yönetimlerimiz ile kurullarımızı, talebe binaen şekillendirdik; kadınlarımıza geçmişe göre daha çok yer verdik! Bu arkadaşlarımız, seçilerek bulundukları görevlere gelmişlerdir. Kadın istihdamında, Türkiye ortalamasının üstündeki oranlarımızla öncü ve örnek şehiriz. Sosyal güvenlik kapsamındaki aktif çalışanlarımızın %33,5’i kadın. Kadınlarımızın, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile seçme ve seçilme hakkı kazanmalarını kutluyorum. Sevdikleri ile sağlıklı, mutlu ve başarılı yarınlar diliyorum.”

ŞENİZ SÜZEK DOĞAN (CHP MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI)
Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi Belediye Başkan A. Adayı Şeniz Süzek Doğan, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeni ile yayımladığı mesajında, “Siyasette kadınlar olmadan huzura ve refaha ulaşmamız mümkün değildir” dedi.

Şeniz Süzek Doğan “Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Fakat bu tarihin Türkiye’deki kadınlar için daha farklı bir önemi var. 84 yıl önce Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden birisi gerçekleşti. Anayasa ve Seçim Kanunu’nda kadınlara seçme ve seçilme hakkının önü açıldı. Ne mutludur ki dünyada ilklerin lideri olan Atatürk sayesinde, Avrupalı kadınların dahi sahip olmadığı bu hakka Türkiye’mizde, Türk kadınları sahip oldu. Böylesi bir hakka, Dünya’da ilk olarak erişen toplumun kadını olmaktan son derece gurur duyuyorum” dedi.

Doğan, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Ancak maalesef ki, aradan 84 yıl geçmesine rağmen biz kadınların meclisteki oranı %17’de kalmakta. Türkiye’de kadınlara milletvekili olma hakkının tanınmasının ardından yapılan seçimde 18 kadın vekil ile dünya 2. olan ülkemiz bugün maalesef 133. sırada. Hayatın her alanında erkeklerle bir arada olmamıza, beraber paylaşmamıza, zorluklara göğüs germemize rağmen mecliste sadece %17’lik, siyasette ise çok daha düşük bir söz hakkına sahip olmamız kabul edilemez. Ülkemizin gelişmesi ve geleceğe umutla bakması ancak kuruluş kodlarına geri dönmesi ile mümkündür. Kurucumuz ve kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kahraman” olarak adlandırdığı ve “Sen yerlerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın” diyerek önemine değindiği kadınlarımız olmadan bu gelişme sağlanamaz” ifadelerine yer verdi. Kadın bir belediye başkan aday adayı olarak, kadınların gücüne ve bu sembolik temsilden çok daha fazlasını hak ettiğimize inanıyorum. Kadın olarak hayatı müşterek yaşadığımız erkeklerle siyasette, toplumumuzun geleceğini inşa sürecinde hak ettiğimiz yer kesinlikle bu değil. Bizler, kadınlar olarak, mücadele içine girdiğimiz her alanda başarılı olduğumuzu defalarca kez kanıtladık. Siyaset, bu alanlardan biri olmakla beraber, en iyi değerlendirmemiz, toplum için, gelecek için en fazla söz sahibi olmamız gereken alandır. Kadınlar olarak, siyaset arenasında yer almalıyız. Yer aldıkça birlik olmalı, güçlenmeli ve topluma huzuru, refahı ve barışı getirmeliyiz. Temsilde hakkımız olanı almak için hep birlikte omuz omuza mücadele etmeliyiz.

DENİZLİ BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
“Bundan tam 84 yıl önce; 5 Aralık 1934’ de anayasamızda ve seçim kanununda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamışlar, önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlar, meclise girmişlerdir. Kadınlarımızın katıldığı ilk genel seçim olan 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimlerinde, 17 kadın milletvekili TBMM’ye girmiştir. Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşit yurttaş mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yok kat edilmişse de bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Kadının her şeyden önce özgür birey olduğunun kabul edilmemesi kadının insan haklarının ihlalinin önlenmesinin önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve hukuki değişikliklerin yapılması zorunludur. Kadın-erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması, yine erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gereklidir. Bu yasaların çıkartılmasında meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması gerekmektedir. Şüphesiz ki bu değişiklikler partiler üstü bir anlayışla çözüme kavuşturulmalıdır. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan Türkiye cumhuriyetini kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk ve ilkeleri sayesinde kadınlarımız özellikle seçme ve seçilme hakkı yönünden birçok gelişmiş ülkede yaşayan hemcinslerine oranla daha öndedir. Kadının insan haklarının önündeki engellerin kalkması, yasal değişikliklerin yapılması, kadın-erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması için Denizli Barosu olarak dün olduğu gibi bugün de çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğiz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

_

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 9 26Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 12 25Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 30Az Bulutlu

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

_

Denizli Harita

denizli-side

http://adres.denizli.bel.tr/

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

_

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26

_