REKLAMI GEÇ

Keneye önlem: Araba üstü çadır

Kene yüzünden piknik ve ormanlık alana çadır kurmaktan korkan vatandaşların imdadına, Denizlili mucit yetişti. Çadırlara kenelerin girmemesi için ilginç bir çadır üreten 70 yaşındaki Hüseyin Kurucan, araçların üzerine yaptığı çadır ile kene korkusundan vatandaşları kurtardı.

/ DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2008 Pazartesi, 00:00

Emekli Teknik Öğretmen 70 yaşındaki, üç çocuk 8 torun sahibi Teknik İş Metal’in Sahibi Hüseyin Kurucan, yaz aylarının korkulu rüyası keneden, yazlıkçıları korumak için araba üstü çadırı imal etti.

Otomobilden minibüse kadar tüm araçların üzerine monte edilebilen 3 kişilik çadır küçük bir hareketle arabanın üzerine kendisi kuruluyor. İçinde yatağı da bulunan çadıra merdivenle çıkılıyor. Kendisinin çadırda tatil yapmayı çok sevdiğini, tatilcilerin çektikleri çadır sıkıntısını ve çadırda başlarına gelebilecek tehlikeleri iyi bildiğini anlatan Emekli Öğretmen Kurucan, “28 yıl endüstri meslek liselerinde teknik öğretmen olarak görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldım. 22 yıl öncede çadır demirlerinin boyanıp, galvanizlendiği işyerimi açtım. Denizli’yi çadırla tanıştıran benim. Yaz aylarında deniz kenarında, sahilde, özelliklede çadırda tatil yapmayı çok severim. Ancak sahilde veya kamp alanlarında yere kurulan çadırlara böcekler, akrepler, yılanlar veya kene girip tatilcilere zarar verebiliyor. Ben de birçok kereler böyle tehlikeler yaşadım. Özellikle tatil yörelerinde turizm sezonda çadır kuracak yer bulmak, çadırı kurmak ve toplamakta büyük sıkıntı doğuruyordu. Bu gibi sorunları aşmak için üzerinde 10 gün çalışarak araba üstü çadırı imal ettim” dedi.

Tavanında yağmur oluğu bulunan bütün araçların üzerlerine çadırın monte edilerek kurulabileceğini anlatan Teknik İş Metal Sahibi Hüseyin Kurucan, “Arabanın tavan bölümünde üzerinde, 10 gün çalışarak ürettiğim çadır, küçük bir kol hareketi ile bir dakikada kurulup, bir dakikada toplanabiliyor. Çadır açılırken içindeki yatağı ve sinekliği de birlikte açılıyor. Yerden arabanın tavanına uzanan merdiven aracılığı ile çadıra çıkılıyor. Yaptığım çadırda üç kişi rahatlıkla kalabiliyor. İstenirse çadır daha büyük yapılabilir. Çadır sabah veya tatil sonu küçük bir hareketle bir dakikada toplanıyor. Çadır araba üstünde sabit olduğu için yolculuk sırasında sürücüye ve yolculara da bir zorluk olmuyor. Tatil dönüşü, çadır arabanın üzerinden rahatlıkla sökülebiliyor. Benden çadır demiri alan çadır imalatçıları ve çadır ticareti yapan toptancılar için ilk etapta deneme üretimi adı altında 10 adet araba üstü çadır imal ettik. Gelen talepler doğrultusunda seri üretime de geçebiliriz” dedi.

İmal ettiği, boyadığı ve galvanizlediği çadır demirlerini Denizli, Mersin, Antalya ve Nazilli’deki çadır üreticilerine gönderdiğini, burada kumaşlanarak hazırlanan çadırların alıcılara pazarlandığını anlatan Kurucan, “Geçen yıllarda yaptığım çadırlar Marmara depreminden sonra kullanıldı. Daha önce büyük depremle yıkılan Pakistan’a da benim yaptığım çadırlardan gitti. Çadır her evde olması gereken bir malzemedir. Çadır insanın ikinci evidir. En küçük bir sarsıntıda bile insanların aklına çadır gelir. Biz deprem çadırı, kamp çadırı, gölgelik, iftar çadırı ve sahra çadırı altında değişik tip ve modellerde çadır üretimi yapabiliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu