REKLAMI GEÇ

Kent ve Ekonomiye Kadınca (Medyatik) Bakış

Kent ve Ekonomiye Kadınca (Medyatik) Bakış

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) kuruluş yıldönümü nedeniyle her yıl TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen hafta etkinlikleri, bu yıl 21-27 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılan bir dizi panel, söyleşi ve konferans olarak gerçekleşti. Haftanın son etkinliği Mimarlar Odası Denizli Şubesinin düzenlediği “Medyatik Bakış: Kent ve Ekonomi” paneliydi. Panele konuşmacı olarak katılanlar Sözcü gazetesinden Çiğdem Toker, Duvar gazetesinden Özlem Akarsu Çelik ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ekim 2018 Pazar, 14:53

TMMOB Haftası çerçevesinde “Medyatik Bakış” başlığıyla gerçekleşen panelde ele alınan konu “Kent ve Ekonomi” oldu. Konuşmacıların kentsel yaşamın mekânsal ve ekonomik çerçevesini çizdiği panelde, iktidarın kent yaşamına müdahalesine dair güncel örneklere yer verildi.

Çok sayıda dinleyicinin ilgi gösterdiği ve salonu doldurduğu panelin yöneticiliğini Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont yaptı. Panel, önceden geleceği duyurulan Halk TV. Sunucusu Ayşenur Aslan’ın katılamaması nedeniyle üç kadın konuşmacı tarafından sürdürüldü.


Konuşmacıların kısaca tanımından sonra ilk söz alan Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker oldu. Sözlerinin başında Ayşenur Aslan’ın uçağın ile ilgili yaşanan problem nedeniyle panele katılamadığını açıklayan Çiğdem Toker, yaşanan kargaşanın aslında tipik hale geldiğini ve Türkiye’de havayolu taşımacılığının hastalık haline gelen müzmin sorunlarından kaynaklandığını belirtti. Bu sorunların yeni havaalanına taşınma telaşına bağlandığını ancak, altyapısı ile ilgili ön çalışmaları dahi tamamlanmamış bir havaalanında hiçbir şeyin geçici olmadığını düşündüğünü belirtti. Havaalanına ulaşım için bir metro hattı olmadığını ve bir yıl sonra hizmete açılacağı belirtilen ihalesine rağmen, gerçekte en az on yıl sonra açılmasının mümkün olacağına değindi.

Panelin ikinci konuşmacısı Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik oldu. Medyanın günümüzdeki durumuna ilişkin değerlendirmelerini dinleyicilerle paylaşan Akarsu Çelik, “bugün medyada tek seslilik var. Bunun nedeni tek partinin iktidarda olması ve medya patronlarının ona sırtını yaslamasıdır. Gazeteci patronun iş alanlarını bilmemesidir” dedi. Ana akım medya olarak nitelediği merkez medya kurumlarının iktidarla işbirliği içinde sürdürdüğü faaliyetinin onu “ana akım” olmaktan çıkardığını ve tamamen bağımlı ve tek merkezden yönetilen medya haline getirdiğini söyledi. Halen çalışmakta olduğu kendi gazetesi Gazete Duvar’ı “alternatif medya” olarak niteleyen Özlem Akarsu Çelik, “zaman içinde iktidarın hegemonyası o denli baskın hale geldi ki, biz artık hiçbir yerde yazamaz olduk. Bunun üzerine ‘ne yapalım, hiçbir yerde yazamıyorsak duvara yazarız’ dedik ve gazete Duvar böyle ortaya çıktı” dedi.

Panelde son olarak söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mimarlık ve kent ilişkisi bağlamına değinen giriş konuşmasından sonra Ankara Atatürk Orman Çiftliğinde yapılan Cumhurbaşkanlığı sarayının inşaat öyküsünü anlattı. Sarayın inşaat döneminde ruhsatsız olarak başladığını belirten Candan, bu konuda açtıkları ve kazandıkları davaları özetledi.
Saat 16:00’da başlayan etkinlik, dinleyicilerden gelen çok sayıda soruya verilen yanıtlarla uzayarak, saat 19:00 civarında son buldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Nisan 2024 Salı 14 31Az Bulutlu
17 Nisan 2024 Çarşamba 12 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Parçalı Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 28Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 28Gökgürültülü Sağanak Yağışlı