REKLAMI GEÇ

Kermesler mantar gibi bitiyor esnaf şikayet ediyor

Kermesler mantar gibi bitiyor esnaf şikayet ediyor

Denizli’de bahar aylarıyla birlikte birbiri ardına kermesler düzenleniyor. Mantar gibi biten kermesleri düzenlemek için izin almak çok fazla bürokratik işlem gerektirmezken, buralardan ne kadar gelir elde edildiği ve gelirin nereye gittiği ise tam olarak denetlenemiyor.

İlyas Coşkun / DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2014 Pazar, 11:04

Genellikle nisan ayında başlayan ve okulların kapanmasıyla birlikte de son bulan kermes organizasyonları, vergi ve kira gibi birçok maliyetle başa çıkarak ayakta kalmaya çalışan esnaf kitlesinin tepkisini çekiyor. Üç kişinin bir araya gelip komisyon oluşturmasıyla düzenlenebilen kermesler için “ne kadar açık kalacağı, satılacak ürünlerle ilgili beyanda bulunmak ve fiş örneğini İl dernekler Müdürlüğüne vermek” yeterli.

HEPSİ KAMU YARARINA MI?
Çeşit isimler altında faaliyet gösteren vakıf ve dernekler üzerinden düzenlenen kermeslerde öncelikli şartlardan birisi olarak “kamu yararı” gösterilse de, derneklerin elde ettikleri geliri hangi amaç için kullandıklarının tam olarak denetlendiğini söylemek zor.

İl Dernekler Müdürlüğü yetkilileri, yasalar gereği açılan bir kermes için süre sınırlaması olmadığını belirtirken, Bayramyeri Meydanı ve kentte yoğunluğun bulunduğu caddelerdeki işyerlerinde düzenlenen kermesler, “kamu yararı adı altındaki bu uygulama bizlere zarar veriyor” diyen esnafın tepkisini çekiyor.

KERMES DÜZENLEMEK KOLAY
Peki kermes düzenlemek için yapılması gerekenler neler? Yetkililer, kermesi “yardım amaçlı çalışan dernekler, okul aile birlikleri, gerçek kişiler ve vakıflar tarafından kamu yararına ve vatandaş yararına düzenlenen etkinlikler” diye tarif etti.

Bu etkinlikleri düzenleyecek kişilerin İl Dernekler Müdürlüğüne başvuruda bulunmalarıyla yasal prosedürün tamamlandığını anlatan yetkililer, “Başvuru esnasında dernek yetkilileri, kermesin kaç gün açık kalacağı ve kermeste satılacak ürünlerle ilgili olarak bizi bilgilendiriyor ve fiş bastırıyor. Bu fişlerin örnekleri bizlere geliyor. Kermes sonu fiş örnekleri ile kermes boyunca kesilen fişlerin karşılaştırmalarını yaparak, incelemelerde bulunuyoruz” dedi.

“KAÇAK KERMESLER VAR”
Kermeslerin son yıllarda çoğaldığını hatta bazı kermeslerin kaçak olduğunu belirten yetkililer, “Kermesler açıldığında bizlere bilgi vermek zorundalar yoksa kaçak duruma düşerler. İlimizde de zaman zaman kaçak kermesler düzenleniyor. Bize bir şikayet geldiğinde, ekiplerimiz hemen müdahale ederek, kanuni işlemleri gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

BİLGİ KARTI
İzin verilen kermeslerde görevli en az 3 kişinin olması gerektiğini belirten yetkililer, valilik onayı ile açılan kermeslerde valilik tarafından verilmiş fotoğraflı bilgi kartlarını taşıyan görevlilerin olduğunu, bu kartlardan kermesin yasal olup olmadığının anlaşıldığını kaydetti.

ESNAF ŞİKAYETÇİ
Bayramyeri ve Delikliçınar Meydanı başta olmak üzere, hemen hemen her yerde açılan kermeslere yönelik en fazla şikayet ise esnaftan geliyor. Kermeslerin haftalarca açık kaldığına dikkati çeken esnaf, tepkisini “Kermesler artık etrafımızı sarmış durumda. Birisi kapanmadan diğeri açılıyor. Bu da haliyle bizim işlerimizi etkiliyor. Çünkü kermeslerde gıda maddeleri dahil her şey satılıyor” sözleriyle dile getirdi.

Yorumlar

Ahmet Karadağ   -  Bağlantı 19 Mayıs 2014, 10:00

Çivril’de yeni bir kermes daha açıldı. Cemaatler kermes açmak için yarış içinde. Esnafın can derdinde olduğu bir zamanda kira yok, vergi yok, denetim yok. Kazancın ne olduğu ve nereye gittiği belli değil. Yine esnaflardan toplanan ürünler esnafın burnunun dibinde satılıyor. Süper marketi aratmıyorlar. Ne ararsan var. Hayır için yapıyoruz diyenler, esnafın rızkıyla oynamak mübah mı?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 15 33Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 16 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 13 27Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 30Parçalı Bulutlu