REKLAMI GEÇ

Laodikya kazıları ömür tüketecek

Laodikya kazıları ömür tüketecek

Pamukkale’nin Eskihisar Mahallesi yakınlarında bulunan Laodikya, barındırdığı yapılarla ülkemizin önemli arkeoloji merkezlerinden birisi olurken, geniş bir alana yayılan antik kentin tamamında kazı çalışmasının ancak 746 yılda tamamlanabileceği belirtildi.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2014 Cumartesi, 16:23

Milattan önce 3. yüzyılın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurduğu şehir, Anadolu’daki yedi kiliseden birisine sahip olması nedeniyle Hristiyan dünyası için dini merkezlerden birisi olarak anılıyor.

2002’DEKİ ÇAĞRIYLA BAŞLADI
Toplamda 5 kilometrekare alana yayılan antik kent, 2002’de işadamı Esat Sivri ve Mimar cengiz Bektaş’ın “Laodikya bizi çağırıyor” girişimine Denizli Valiliği’nin de destek vermesiyle kamuoyunun gündemine geldi.

Burada yapılacak kazılar için Pamukkale Üniversitesi görevlendirildi ve kazı heyeti başkanlığına da Prof. Dr. Celal Şimşek atandı. 2003 yılından itibaren düzenli olarak yapılan kazılara halen Prof. Dr. Şimşek başkanlık etmeyi sürdürüyor.

YÜZDE 1.3’Ü KAZILABİLDİ
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazıların Bakanlar Kurulu kararıyla 2003’te başladığını, 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediye arasında imzalanan protokolle kazılar ve restorasyon çalışmalarının yılın 12 ayında yapılabilir hale geldiğini söyledi.

Geçen yıl UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Laodikya’nın bugüne kadar sadece 1.3’lük kısmının kazılabildiğini anlatan Prof. Dr. Şimşek, “Antik kent toplam 5 kilometrekare bir yerleşim alanına sahip. Türkiye’de kazıların 12 ay yapıldığı tek yer. Bakıldığında çok geniş bir alan kazılmış gibi.bir hesaplama yaptık, ancak 1.3’ünü kazabilmişiz. Yılın 12 ayında çalışma kesintisiz yapıldığında tamamı 746 yılda kazılabilecek” dedi.

lao23

BÜYÜKŞEHİRDEN 2,5 MİLYON LİRA
Kazılara en büyük mali desteği Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin verdiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, büyükşehir belediyesinin yıllık 2,5 milyon lira katkıda bulunduğunu, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 750 bin lira verdiğini, Pamukkale Üniversitesi’nin de bilimsel destek sağladığını kaydetti.

Sürdürülebilir kazı ve restorasyon sistemiyle Laodikya’nın ayağa kaldırldığını, bunun sonucunda da ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, şu bilgileri verdi:
Bugüne kadar yapılan çalışmalarla Doğu Bizans Kapısı, Doğu Bizans Çeşmesi, Suriye Caddesi, Tapınak A, İmparator S. Severus Nymphaeumu, A Evi Kopmpleksi, Kuzey Tiyatrosu Sokağı, Merkezi Agora, B Nymphaeumu, su deposu, stadyum, Efes Portikosu, Asopos Tepesi, nekropol alanları, Laodikya Kilisesi ve Kuzey Agora propylonları ile portiklerinde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılmakta olup, bunları çoğu ayağa kaldırılmıştır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu