REKLAMI GEÇ

Menderes’te kirlilik önlenemedi itirafı

Menderes’te kirlilik önlenemedi itirafı

Denizli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, evsel ve sanayi atıklarının bırakıldığı Büyük Menderes ile ilgili “hala kirlilik önlenememiştir”, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Özsoy da “Sanayi tesislerinin Menderes’i kirlettiğinden bahsediliyor. ‘Kirletiyor’ diyememem, kısmen kirletiyor” itirafında bulundu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 5 Haziran 2014 Perşembe, 13:51

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda gerçekleştirdi.  Etkinliğe Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Özsoy, Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan,  Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Necdet Yılmaz ile öğrenci ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
denizli-cevre-gunu-etkinlikleri-menderes-kirlilik-itiraf-yetkililer-ic-2jpg

ÖĞRENCİLERDEN ÇEVRE DERSİ
Denizli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 5 bine yakın fesleğen dağıttığı Dünya Çevre Günü etkinliğinde, DOÇEV başta olmak üzere çevre ile ilgili kurum ve kuruluşlar stant açtı.  Karaman Bilgi Evi ve Kurs Merkezi’nde öğrenim gören 10-12 yaş gurubu öğrenciler, yetiştirdikleri ceviz fidelerini sergiledi.
denizli-cevre-gunu-etkinlikleri-menderes-kirlilik-itiraf-yetkililer-ic-3

Cevizin, karbon sülfür gazı ile sera gazı etkisini azalttığını öğrendiklerini söyleyen öğrenciler, kendi olanaklarıyla yetiştirdikleri binin üzerindeki fideleri Büyükşehir Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğüne teslim edeceklerini belirtti.

denizli-cevre-gunu-etkinlikleri-menderes-kirlilik-itiraf-yetkililer-ic-1jpg

MEYVE ÇEKİRDEĞİNDEN MANGALA

Zeka ve strateji geliştirme oyunu “Mangala”da kullanan malzemeleri meyve çekirdeklerinden yapan Durmuş Ali Çoban Anadolu Lisesi öğrencileri Sevim Aracı, Özge Baş, Beyza Bolat, Nihan Dinar, Ceylin Tanrıöğer ile Emre Karakoyun da “Biz bu oyunu geliştirmek istiyoruz. Yaptığımız araştırmaya göre, bu oyun su kabaklarından yapılarak oynanırmış. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Bu oyunun her malzemenin doğal olmasını istiyoruz. Amacımız,  doğayı korumak ve geri dönüşüm bilincini oluşturmak” dedi.
denizli-cevre-gunu-etkinlikleri-menderes-kirlilik-itiraf-yetkililer-ic

“KUTLAMA DEĞİL, DEĞERLENDİRME”

Çevre Günü etkinlikleri daha sonra Çatalçeşme Oda Tiyatrosu Salonu’nda devam etti. Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, yaptığı konuşmada, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bir kutlama olmadığını, yerel yönetimlerin çevre ile yaptıkları veya yapamadıklarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan gelişmişliğin çevre bilinci ile ölçüldüğünü de dikkat çekerek, “Bölgemizde hala Büyük Menderes Nehri’nin kirliliği önlememiştir. Bu büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Ayrıca çevre ile ilgili gelişmişliğin orta düzey bir vatandaşın yere kağıt atmasından tutunda, trafikteki davranışına kadar uzanan bir olgudur. Biz çevre ile ilgili çok mesafe kaydettik, ancak bardağın boş tarafı hala çok”  dedi.
denizli-cevre-gunu-etkinlikleri-menderes-kirlilik-itiraf-yetkililer-ic-4

ZOLAN VATANDAŞLARA SESLENDİ

Çevre kirliliği konusunda belediye ve kamu kurum ve kuruluşları olarak ellerinden geleni yaptıklarını savunan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu konuda vatandaşlara önemli sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Zolan, Denizlililere “10 yıl öncesine kadar Denizli en kirli havaya sahip 3. ildi. Bugün daha temiz bir havamız var. Ancak yeterli değil. Bu konuda vatandaşlara önemli görevler düşüyor. Örneğin, çöplerinizi ayrıştırarak atın. Bizim için çöpler değerlidir. Ayrıca biz belediye olarak tüm cadde ve sokaklarda doğalgaz hattını döşedik. Eğer, komşunuza saygınız varsa sizde doğalgaz kullanmalısınız” sözleriyle seslendi.

“SANAYİ ATIKLARI KISMEN KİRLETİYOR”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Özsoy ise, Büyük Menderes, Akçay ve Dalaman çayları ile ilgili kirliliğin kontrol altına alındığını savundu.Özsoy, “Büyükşehir Belediyesi bu konuda üzerine düşen görevi yapacaktır.  İlçelerde arıtma tesislerini kurarak Menderes’e akan evsel atıkları önleyebilir. Çok değerli sanayi kuruluşlarımız var, bunların Menderes’i kirlettiğinden bahsediliyor. ‘Kirletiyor’ diyemem, kısmen kirletiyor. Biz bu konuda kontrollerimizi yapıyoruz. Denetimlerimizde 25 firmaya 1milyon TL’ye yakın idari para cezası kestik” diye konuştu.

Çevre Günü etkinliği İsmail Tosunoğlu İş Eğitim Merkezi öğrencilerinden oluşan mehter takımının gösterisi ve öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten etkinlikleri ile sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu