REKLAMI GEÇ

Mesajlarında sansürün kalktığına yer verdiler ama…

Mesajlarında sansürün kalktığına yer verdiler ama…

Bugün 24 Temmuz… Basın için bugünün anlamı sansürün kaldırılışının 107’nci yıldönümü olması. Ancak, Türkiye’de sansürün olmadığından söz edilse de “bilgi veremiyoruz” ile uygulama en ağırından devam ediyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2015 Cuma, 10:45

Denizli protokolü de bugünün anlamına binaen mesajlar yayınladı, basının “halka bilgi edinme hakkı sağlamada, kamu denetiminde büyük güce sahip olduğu” ifade edildi. Fakat halka aktarılacak bilginin kısıtlanmasındaki genelge ve talimatlar yokmuş gibi davranılarak. İşte o mesajlar:

VALİ ŞÜKRÜ KOCATEPE
Bilindiği üzere 24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış ve sansür, ağır suçlardan biri sayılmıştır. Bu nedenle bugün ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanmaktadır.

Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın, toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Basın; meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda, kamu hizmetlerinin toplum adına denetiminde büyük bir güce sahiptir.
Basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgudur. Bu doğrultuda, halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin rol oynayan basın kuruluşlarının, görevlerini yerine getirirken; meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi de son derece önemlidir.
Denizli’mizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemiz ekonomisine olumlu yönde yansımasında basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılığın ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmaların büyük katkı sağladığına inanıyorum.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN
Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri aktarmak için gece gündüz demeden çalışan basın mensubu arkadaşlarımızın özel hayata ve kişilik haklarına saygılı, doğru ve tarafsız haberleri, demokrasimizin temel taşlarından biridir.

Modern ve çağdaş toplumların ifade özgürlüğü ve haber alma kaynağı; bağımsız, duyarlı ve etkin bir şekilde çalışan yazılı ve görsel basındır. Büyük bir özveriyle çalışan basınımızın isimsiz kahramanları da, meslek ilkeleri, ahlaki değerleri ve sorumlu yayıncılık bilinci sayesinde toplumumuzun aydınlanmasını sağlar. Türk basınında sansürün kaldırılmasının 107. yılı vesilesiyle dünyanın en zor ve en çok sorumluluk isteyen mesleği olan gazetecilik görevini yerine getiren tüm basın çalışanlarına başarılar diliyorum.

PAÜ REKTÖRÜ PROF. DR HÜSEYİN BAĞCI
Basın mensupları; dünyadaki ve ülkedeki gelişmeleri, doğru ve hızlı bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunarak toplumu aydınlatmak, eksiklik ve aksaklıkları sorgulamak gibi önemli görev ve sorumlulukları üstlenmişlerdir. Gazetecilik her zaman zor, fedakarlık ve büyük özveri isteyen bir meslektir. Bu sektörde çalışan arkadaşlarımız, ülkenin ve yaşadıkları şehrin nabzını tutarak, topluma yön veren ve her türlü sıkıntıya rağmen habere kolay ulaşmamızı sağlayan fedakar insanlardır.
Pamukkale Üniversitesi olarak her zaman ve her yerde büyük bir özveri, toplumsal duyarlılık ve etik değerlere bağlılıkla görevlerini yerine getiren tüm basın çalışanlarının bayramını kutluyoruz.

AK PARTİ İL BAŞKANI ŞAHİN TİN
Kamuoyunun haber alma özgürlüğünü yerine getiren basın kuruluşları ve basın çalışanlarının her zaman yanlarındayız. Basın çalışanları kamu adına önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bu görevi de yerine getirirken de zaman zaman zorluklar karşılaşmaktadırlar. Çünkü üstlendikleri görev ve misyon kolay değildir. Basın camiası en zor zamanda tarafsızlık ilkesine dayanan bir anlayış ile toplumu bilgilendirme görevini herşeye rağmen yapmanın gayreti içindedirler. Bu manada, basın camiasının ortaya koyduğu gayret, şartlar bakımından oldukça zordur. Bu zorlu görevde alanda ve haber merkezlerinde çalışan tüm gazeteci kardeşlerimize görevlerinde kolaylıklar diliyorum. Bu arada şunu da ifade etmek gerekir ki, gelişen ve değişen dünyada basın kuruluşlarının da kendisini geliştirmesi ve değiştirmesi mutlak şarttır. İlimiz bu anlamda kendisini yenilemiş ve geliştirmiş bir basın sektörüne sahiptir.

Bağımsız, tarafsız çalışan yazılı, görsel ve işitsel basın kuruluşları, toplumumuzun aydınlanmasını sağlamaktadır. Doğru ve hızlı bir şekilde haber akışının sağlanması çok önemlidir. Bizler AK Parti olarak basının önündeki engellerin kaldırılması için elimizden gelen gayreti bu güne kadar nasıl gösterdik ise, bu günden sonra da aynı kararlılık ile göstermeye devam edeceğiz.

DSO BAŞKANI MÜJDAT KEÇECİ
Sansürsüz gerçek gazeteciliğin sembolü 24 Temmuz, Türk basını için önemli bir tarih. Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edilen bugün, demokrasi ve insanların haber alma özgürlüğü adına atılan bir adımdır. Görev sorumluluğunun bilinciyle kamuoyuna doğru, tarafsız ve hızlı biçimde bilgi ve haber verebilmek için her şartta görevini yapan ve yapmaya çalışan, bu amaç uğruna büyük bedeller ödeyen basın mensuplarına müteşekkiriz.

Basın; sosyal, ekonomik ve siyasi hayatımızın şekillenmesi ve sağlıklı ilerleyebilmesi için olmazsa olmaz güçlerden biridir. Gerek yazılı ve görsel gerekse işitsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyada var olan gelişmeler hakkında her türlü bilgiye ulaşmamızı sağlayan, bütün basın mensuplarının bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

DTO BAŞKANI NECDET ÖZER
Gündemi takip ederek yazılı görsel ve işitsel yayın yapan tüm yazılı ve görsel basın kuruluşlarımızın görevlerini en iyi, en doğru ve en başarılı şekilde yerine getirdiklerine yürekten inanıyorum.

Biz de Denizli Ticaret Odası olarak yaptığımız yenilikleri, çalışmaları ve çeşitli etkinliklerimizi değerli basınımız sayesinde üyelerimize ve toplumumuza objektif bir şekilde yansıtmaktayız. Bu vesileyle basından sansürün kaldırılışının 107. yıldönümünü ve tüm basın çalışanlarımızın basın bayramını kutlarım.

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET SUBAŞIOĞLU
Dünyada demokrasinin işlemesini sağlayan en önemli kurumlardan biri de basındır. Toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel görev sayan, halkın doğru ve tarafsız haber alma ihtiyacını karşılayan basın kuruluşları demokrasinin güçlenmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın; halkla yönetim birimleri arasında bir köprü görevi üstlenmekte ve demokrasileri güçlendirmektedir. Toplumdaki çok sesliliğin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesinde ve korunmasında çok önemli görevler ifa eden basın mensuplarımızın; sorumluluklarının bilinciyle hareket etmeleri, hukukun evrensel standartlarına bağlı kalmaları ve basın özgürlüğünün istismar edilmemesinin yanı sıra; doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata ve kişi haklarına saygı gibi ilkelerin de gözetilmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle zor şartlarda ve büyük bir özveriyle görevlerini yaparken hayatını kaybeden değerli basın mensuplarını rahmetle anıyor, halkı doğru ve tarafsız bilgilerle aydınlatan ve bu uğurda hizmet veren tüm basın mensuplarının, 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar çalışmalarında başarılar dilerim.

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN GÜRLESİN
Basın kuruluşlarımızın özgür, tarafsız, objektif bir şekilde görevlerini yerine getirirken, sorumlu bir yayıncılık üstlenmeleri büyük önem taşımaktadır. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak kabul edilen basın, toplumun geniş kesimlerini etkileyebilmekte ve yönlendirebilmektedir. Basın kuruluşlarımızın, özgür, tarafsız, objektif bir şekilde görevlerini yerine getirirken, ülke menfaatlerini, kamu düzenini, toplumsal dinamikleri ve mesleğin gerektirdiği ahlaki değerleri göz ardı etmemeleri, sorumlu bir yayıncılık üstlenmeleri de, hiç kuşkusuz büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde ve şehrimizde her türlü zorluklara karşı göğüs gererek, büyük bir özveriyle görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan, halkı doğru bilgilendiren ve bu uğurda hizmet veren tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Basında sansürün kaldırılışının 107. yıl dönümü vesilesiyle, bütün basın emekçilerinin Basın Bayramı’nı tebrik ediyor, kendilerine çalışmalarında başarılar diliyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

DGC BAŞKANI ÜMİT VAROL
Tarihi üzerinde anlaşmazlıklar olsa da 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı veya Gazetecilerin Bayramı, daha açık bir tanımla Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü’dür. 24 Temmuz, Türkiye’de Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümüdür.

Ülkemizin ve şehrimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün çok önemli katkıları bulunuyor. Tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve bu önemli günü en içten dileklerimle kutluyorum.

Bir dönemler gazetecilerin sahibi olduğu basın yayın kuruluşları artık sermayelerin elinde bulunuyor. Sermaye odaklarının isteği doğrultusunda hizmet eden basın, halkın gözünde taraflı olarak görülmektedir. Ülke geneline bakıldığında şirketlerin, siyasi partilerin ve bazı düşüncelere hizmet eden kişilerin elinde olan basın kuruluşları, ‘özgür basın’ anlayışını ortadan kaldırmıştır. Böyle bir durumda basın adının sadece isim olarak kaldığını görmekteyiz.

CHP PAMUKKALE İLÇE BAŞKANI HAKAN KIYAK
Basın halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayan, toplumum gereksinim duyduğu her konuda, araştırma, bilgilendirme, aydınlatma, devlet ve millet yararına kamuoyu oluşturma gibi önemli bir kamu görevi yerine getirmektedir. Farklı fikirlerin dile getirilmesini ve tartışılmasını sağlayan demokrasinin işleyişinde önemli bir role sahiptir. Basın meslek ilkeleri doğrultusunda yaptıkları haber ve yayınlarla kurum ve yetkililerin kendilerini kontrol etmesine de önemli katkılar sunmaktadır. Doğru bilgilerle donatılmış , kendine güvenen daha ileri bir toplum için basının güvenilirliği ve tarafsızlığı ne kadar önemliyse, bunun sağlanabilmesi için basının görevini özgürce yapabilmesi de aynı ölçüde önemlidir.

Gelişmiş ülkelerle teknolojik olarak insanlık hizmetine neler sunabiliriz, insan hakları konusunda nasıl iyileştirmeler yapabiliriz araştırması içindeyken, bizi yönetenler malesef bir asır öncesine geri dönme gayreti içindeler. 107 yıl sonra sanırım basın bayramı için yeni bir milat oluşturmak zorundayız. Tek adam döneminin yıkılmasından sonra basın yeniden özgürlüğüne kavuşabilecektir.
Doğru haberlerle kamoyunun aydınlatan, bu kadar hassas ve önemli bir görevi yerine getirken zor şartlar altında büyük özveri ile çalışan tüm gazetecilerin Basın Bayramını kutluyorum. Gerçek demokrasinin olacağı CHP iktidarında basın, özgürlüğüne yeniden kavuşacaktır.

MHP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ YUSUF GARİP
Milli değerlerimize bağlı, kamu yararını gözeten, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gösteren, bağımsız ve tarafsız habercilik anlayışını benimseyen, kamuoyunu bilgilendirme görevini etik ilkelerden ödün vermeden yerine getiren basın, demokrasilerin olmazsa olmazı şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır.

Günümüzde en etkili iletişim araçlarından olan basının özgürlüğü çağdaş demokrasilerin en temel özelliklerindendir. Hal böyleyken Ülkemizdeki basın mensuplarının içerisinde bulunduğu çalışma şart ve koşulları, özellikle de iktidarın medyaya yönelik uyguladığı baskı aşikar ortada iken, görünen bu tablo Türkiye’nin demokratik ilerleyişini sorgulatmaktadır. Bu sebeple Ülkemizde bu gün sansürsüz basın ve ifade özgürlüğünden tam anlamıyla söz edemesek de, tüm bu zorluklar karşısında yılmadan görevlerini sürdüren, toplumun bilinçlendirilmesi, bilgilendirilmesi ve demokrasinin gelişmesi için uğraş veren cefakar tüm basın mensuplarımızın, buruk da olsa 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar çalışmalarında kolaylıklar dilerim.

DENTUROD BAŞKANI MURAT ŞEN
Doğru, tarafsız bilgi ve haber vermek, toplumu aydınlatmak olumsuzlukları sorgulayarak kamu yararını ilgilendiren konu ve olaylarda kamuoyu oluşturmak gibi önemli işlevleri olan basın demokratik hayatımızın vazgeçilmezidir.

Basın mensuplarımız her türlü şartlarda mesleğini icra ederek toplumdaki çok sesliliğin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesi ve korunmasında önemli bir faktördür. Kişisel hak özgürlükleri temel alarak, tarafsız bir anlayışla çalışmalarını yürüten basın mensuplarımız, demokratik toplumların en önemli güvencesidir.

Bu duygu ve düşüncelerimizle basında sansürün kaldırılışının yıldönümünde Türk basınına çalışmalarında başarılar diliyor, görevlerini yaparken hayatını kaybeden değerli basın çalışanlarını saygıyla anıyor, basın camiamızın tüm mensuplarına selam ve sevgilerimizi sunuyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu