REKLAMI GEÇ

Otobüslerde yeni dönem

Otobüslerde yeni dönem

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Turex’in çekilmesinden sonra işletmeye başladığı belediye otobüslerini kendi kurduğu Ulaşım A.Ş.’ye devretti. Başkan Zolan, otobüslerin aylık zararının 1 milyon lirayı bulduğunu, bu nedenle belediyeye ait şirkete devrinin yapıldığını söyledi.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2014 Çarşamba, 19:05

Denizli’nin Ak Parti’den sonra değişen toplu taşıma uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Nihat Zeybekci döneminde önce Denizli Şoförler Odası bünyesinde birleşen minibüsçülerin işletmesini aldığı, sonra da yapamayıp bıraktığı otobüsler bir hafta sahipsiz kalmış, ardından Turex devreye girmişti. 6 ay öncesine kadar otobüsleri işleten Turex, 2013 sonunda biten sözleşmesini yenilemeyerek halk otobüsü işletmesini bırakmıştı.

150 OTOBÜS ULAŞIM A.Ş.’NİN
6 aydan bu yana yeni otobüslerle birlikte Denizli Belediyesi’ne ait Beltaş’ın işlettiği otobüsler yine zarar etti. Beltaş’ın otobüs başına aylık 5 bin TL kira ödediği ve işlettiği otobüsler için yeni bir formül bulundu. Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. isimli bir şirket daha kuran büyükşehir, 150 adet otobüsü, aylık ortalama bin 250 TL’den kiraya verdi.

BELEDİYEYE AYLIK 180 BİN LİRA GELİR
Otobüslerin devri Büyükşehir Meclisi’nin haziran ayı son toplantısında gündeme alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, aylık ortalama 1 milyon liralık zararı ilk kez telaffuz ettiği toplantıda, “Otobüs işletmesinden zarar ediyoruz. Aylık 1 milyon lirayı bulan zararı yüklenebilmek kolay değil. Bu devri yaparken kira bedellerini düşürmemiz gerekiyor. Çünkü her üç ayda bir Ulaşım A.Ş. sermaye artırımı talebiyle bize gelecek. O da bizim şirketimiz. Biz de bunun yerine otobüslerin ortalama bin 250 liradan kiraya vermeyi öneriyoruz” dedi.

BELEDİYE YAPSIN
Arada söz alan CHP’li üye Bekir Çapar, bunun bir nevi özelleştirme olduğunu, “Toplu taşımaya özelleştirme mantığıyla değil, ulaşımın anayasal bir hak olduğu mantığıyla bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle taşımayı şirket değil, belediyemize bağlı Ulaştırma Daire Başkanlığı yapmalı” dedi.

ÇOK ÇEKTİK
Cevaben konuşan Zolan, toplu taşımanın bir kamu hizmeti olduğunu belirtirken şunları söyledi:
“Bu hesap ortayken, biz bir şirketle yıllarca çalıştık, hem halkımızın modern, klimalı araçlarla yolculuk etmesini sağladık hem de belediyemize zarar ettirmedik. Buna rağmen bize peşkeş çekiyorsunuz, dediler. Onlara hakkımızı helal etmiyoruz. 10 yıl önce 35 tane otobüs vardı, yarısından fazlası 25 yıllık otobüslerdi. Şimdi 150 otobüsümüz var hepsi de son model. Her şeye söylenecek söz mü var, biz hep mi yanlış yapıyoruz. Biz çok çektik.”

CHP’NİN İTİRAZI YETMEDİ
CHP grubunun 15 oyla karşı çıktığı devir işlemi Ak Partili ve MHP’li üyelerin 51 kabul oyuyla gerçekleşti. Karar gereği, Denizli Belediyesi, otobüslerin yolcu kapasitesine göre aylık ortalama bin 250 TL kira alacak. Ulaşım A.Ş. 150 otobüsün işletmesini tek başına yapacak.

Yorumlar

hareketcCci   -  Bağlantı 20 Haziran 2014, 00:53

Alma esnafın ahını, çıkar aheste aheste Ne kadar dolmuşçuyla uğraşırsan uğraş, batıramayacaksın. Vatandaş Dolmuşu seviyor,güzergahı anyadan da dolandırsan yemiyor başkan..

Sabuncuoğlu   -  Bağlantı 19 Haziran 2014, 11:20

Bedavaya otobüs bindirip şov yapanlar milletin parasını peşkeş çektiği için kendileri tirilyonluk borçları ödemelilerdir. Belediyenin görevi hizmet etmektir. Adalet mahallesinde yollarda yağmur yağınca kanalizasyon suyu akarken sarayköy yolunda çiçek sulamanın anlamı yoktur. Beyler biraz lüks arabalar da gezerken sokaklara bakınız. Hala daha yeni belediyeler oluştyu doğru dürüst hizmt veremiyorsunuz. Fotoğraf çektireceğinize hizmet etmeye bakın. Günahtır yazıktır bu millete yaptığınız. Bizden söylemesi

Asım Duyar   -  Bağlantı 19 Haziran 2014, 08:45

Bu zararın nedeni nedir? Koca otobüsleri şov amaçlı kullanmaktır. Çocuk şenliğinde Çivril’e 10 otobüs bir gün önce gönderildi. Okullardan çocukları alıp ilçe stadına getirdiler. Bir çok otobüste 10 öğrenci ya var yada yoktu. Bu otobüslerin yakıtları ve seferde olmamalarından dolayı zararları nedir? Çivril Belediyesine devredilen bir çok midibüs bu işi daha ucuz ve ekonomik yapamaz mıydı? Ama şov olmazdı.

Suat Avcıoğullarından   -  Bağlantı 18 Haziran 2014, 23:20

Tramvay yapsaydınız halkın ilgisini çekecektiniz. Bazı hatlara gerek kalmayacaktı tek seferde onlarca yolcu taşıyacaktınız.Zarar da etmeyecektiniz bu kadar.İnsanlar dolmuşları tercih ediyor otobüs cazip gelmiyor.Halbuki Pınarkent’ten Otogar’a Bayramyeri’ne Çınar’a Bağbaşı’na Üçler’den Kampüse bir tramvay sistemimiz olsaydı.O hatların çoğu ortadan kalkacaktı.Vizyon meselesi tabi bunu öngörebilmek…

Kamil KIYAK   -  Bağlantı 18 Haziran 2014, 22:16

Belediye otobüsleri 2004 yılında minibüsçülerde 34 araç +6 takviye olmak üzere 40 araç, +10 adet 9 m lik alınarak toplam 50 araçla kiraya verildiğinde Belediye sırtımızdan kambur eksildi demişti minibüsçüler battı, bir şirkete devretmek zorunda kaldı kısa süre sonra o şirkette 50 araçla zarar etti, ihale ile Turex e verildi. Turex e araç sınırı konulmadı 117 araçla işi sonlandırdı sanırım o da zarar etti yani alan battı satan kurtuldu Bu şartlar altında belediye neden 150 araç alıp Belediye AŞ. ye araç başı 9.m 750 , 12.m 1000 tl , 18.m 1500 TL + KDV ye kiraya veriyor, Daha önce 20 körüklü aracı Bel taşa araç başı 5000 TL+ KDV ye kiraya vermişti. Denizlide hızlı nüfus artışı mı var yoksa minibüs esnafını mı bitirmeye çalışıyorlar.?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu