REKLAMI GEÇ

Sel Yaraları Sarılıyor

Sel Yaraları Sarılıyor

Denizli’de hafta sonu yaşanan sel felaketinin ardından yaraların sarılmasına devam ediliyor.

/ DENİZLİHABER / 23 Haziran 2010 Çarşamba, 18:22

Son yılların en şiddetli yağmuru olarak tespit edilen yağışın ardından afetin boyutları da ortaya çıktı. Kentin özellikle Dev Alt Yapı Projesi’nin geçmediği ve son yerel seçimlerde belediyeye bağlanan Yenişehir, Servergazi, Kınıklı gibi yerleşim birimlerinde ciddi hasarların meydana geldiği belirlendi. Bölgede neredeyse tüm yollarda taşkın sularından dolayı çökme, kaldırımlarda hasar, ev ve işyerlerinde su baskınları meydana geldiği, bazı okullar ile sitelerde duvarların yıkıldığı, yağmur suyu ızgaralarının tamamına yakınının tıkandığı ekiplerce tespit edildi. Sel yaraları ise sarılmaya devam ediyor. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmud Göngör, gerek sel felaketinde ve gerekse sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Hasar tespit çalışmalarının Denizli Valiliği, Denizli Belediyesi, Bayındırlık ve Afet İşleri Müdürlüğü personelinden oluşan 12 farklı ekiple devam ettiğini kaydeden başkan yardımcısı Mahmud, Güngör, şöyle dedi: ‘Hafta sonu meydana gelen sel olayı bir afettir. Son 40 yılda Türkiye’nin yağış ortalaması yılda metrekareye 642 kg’dır. Bu rakam Denizli’de ise 571 kg olarak gerçekleşmiştir. 2008’de kentimizde metrekareye 328 kg yağış düştü. 2009’da ise 850 kg’a ulaştı. 2010’un 21 Haziran gününe kadar ise 2009 yılındaki yağışı yakaladık. Son yağışta ise metrekareye 62 kg yağış düştü. Üstelik bu değer lokal olarak gerçekleşti. Dağlardaki yağışın şiddeti ise çok daha fazladır. Kısa süreli yağan şiddetli yağış, taşkınlara dönüşerek önünde ne varsa ızgaraların tıkanmasına yol açtı. Denizli Belediyesi olarak yağış sonrası adeta seferber olduk. 380 personelimiz sabaha kadar çalıştı. 150 araç ve 75 motopomp da taşkın sularının tahliyesinde kullanıldı.’

Başkan Yardımcısı Güngör, yağışın hemen ardından 420 ev ve işyeri baskını şeklinde ihbar alındığını söyledi. İhbarların tamamına ulaşıldığını kaydeden başkan Yardımcısı Güngör, ‘Denizli Valiliği, Denizli Belediyesi, Bayındırlık ve Afet İşleri Müdürlüğü’nden oluşan 12 farklı ekip kuruldu. Bu ekipler sel sonrası, selin boyutlarını belirlemeye ve hasar tespitlerini çıkarmaya devam ediyor. Hasar tespit çalışmasının ardından yaraları saracağız. Bakanlıklar nezrinde yaraların sarılmasına yardımcı olmak için destek isteyeceğiz. Büyük hasarlar oluştu. Yollar çöktü, ev ve işyerlerini su bastı. Duvarlar yıkıldı. Neredeyse üst bölgelerdeki tüm yolarımızda hasarlar var. Bu yollar, 24 saat esasına göre çalışılarak tamiri yapılıyor. Sular ise yağmur sonrası hemen tahliye edildi. Bir daha böyle afetlerin yaşanmamasını diliyoruz. Nasıl ki selin ardından seferber olduysak sel sonrası da ne yapılması gerekiyorsa, elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz’ Başkan Yardımcısı Mahmud Güngör, sel olayının birçok nedenleri olduğuna dikkat çekti. Öncelikle yağmurun şiddetinin selde etkili olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı Güngör, ‘Kimse böyle bir afetin yaşanmasını istemez. Dağlardan gelen sel sularının beraberinde getirdiği pislikler ve oluşan taşkın, ızgaraları tıkadı. Yağmurun kısa zamanda etkisini artırması ve ızgaraların tıkanmasıyla su alt yapıya ulaşamadı. Alt yapının yanlış olduğu iddiaları var. Alt yapı yerinde ve doğru bir projedir. 420 ev ve işyeri baskını ihbarının 287’si alt yapı projesine dahil olmayan bölgelerden geldi. Eğer alt yapı yanlış olsaydı ihbarların tamamına yakını projenin geçtiği alandan gelirdi. Bir diğer neden ise maalesef yağmursuları ve çatı oluklarından akan sular kanalizasyon hattına bağlı durumdadır. Bu da, aşırı yağışlarda kanalizasyon hatlarının taşmasına yol açmaktadır. Vatandaşlarımızdan ricamız, çatı oluklarını kanalizasyon hatlarına bağlamasınlar. Dev Alt Yapı sonrasında üst yapıyı oluştururken bu çatı oluklarını yağmursuyu hatlarımıza alacağız. Bir diğer neden ise 25-30 yıldır bodrum katlarına ruhsat verilmiş. Alt yapı hatları ise bodrumun daha üstünden geçiyor. Bu nedenle bodrum katlarda maalesef su baskınları yaşanıyor. Dev alt yapı projemizle bu sorunu da tamamen çözüyoruz. Bu kentte yaklaşık 2 yıldır devam eden altyapı projesini de bu felaketleri yaşamayalım diye yapıyoruz.’ dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu