REKLAMI GEÇ

“Su yaşamdır”

“Su yaşamdır”

Denizli ZMO Başkanı Gür ve DZO Başkanı Gemici, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yayınladıkları ortak mesajda, hükümetin su üzerindeki özelleştirme planlarının, küresel ısınmanın da etkisiyle geleceği tehdit ettiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 22 Mart 2008 Cumartesi, 01:00

Suyun, özellikle de yabancıların kontrolüne bırakılmayacak kadar değerli olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisler Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür ve Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yayınladıkları basın açıklamasında hükümetin suları özelleştirme planını sert bir şekilde eleştirdi.

Geçen aylarda Enerji ve Tabii Kaynaklılar Bakanı’nın küresel ısınma, kuraklık ve su kirini bahane ederek, akarsuların işletme haklarının yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre bırakacağını açıkladığını hatırlatan Gür ve Gemici, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde daha az yağış alan ve daha kurak bir iklime sahip olacağını, başta tarım olmak üzere çok sayıda sektörün bu durumlarda olumsuz etkileneceğini vurguladı. Günümüzde yaşanan kuraklığın, bu olguyu doğruladığına dikkat çeken Gür ve Gemici, “Akarsuların işletme haklarının özelleştirilmesiyle, ülkelerin doğal zenginliği olan suya olan ihtiyaç arttıkça, insanlık için gittikçe daha önemli ve planlı stratejik bir kaynak olmaya başlayan tatlı tatlı su kaynaklarının korunarak, verimli ve planlı kullanımı daha önemli bir hale gelmişken, zaten sorunlu olan su kaynaklarımız ve su yönetimi kamusal yarar yerine sadece kar mantığına terk edilecek, plansız kullanım, yer üstü sularının talanı sistemli hale getirilecektir. Sonuç olarak su kaynakları üzerinde oynanan oyunlar devam ediyor. Su kaynaklarımıza olduğu gibi el konulacaktır. Su hakkı diye bir şeyden söz edilemeyecektir. Suya bağlı tarımsal üretim ve enerjimiz bundan olumsuz olarak etkilenecektir. Herkesi ülkemizin su kaynaklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Suyun etkin ve çevre ile uyumlu kullanılması ülke ve havza bazında planlama ve yönetimi ile mümkündür. Bunun için ulusal su konseyi oluşturulmalıdır. Su özellikle yabancıların kontrolüne bırakılmayacak kadar değerlidir ve ülkemiz için iklim değişimi senaryoları dikkate alındığında, 15–20 yıl gibi yakın bir gelecekte çok daha önem kazanacaktır. Petrolden sonra emperyalizmin yeni hedefi sudur. Suyumuza sahip çıkmak için yarın çok geç olabilir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu