REKLAMI GEÇ

“Suyumuza sahip çıkalım”

“Suyumuza sahip çıkalım”

Küresel ısınma, yağışların yetersizliği ilgili makamları alarma geçirdi. Son olarak bölgemizde alınacak önlemler konuşulmak üzere Denizli, Aydın ve Uşak’ı kapsayan Menderes Havzası Sulama Birlikleri, Vali Hasan Canpolat Başkanlığında Denizli’de toplandı.

/ DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2007 Perşembe, 00:00

Toplantıya Vali Canpolat’ın yanısıra Vali YardımcısıKemal Özgün, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Alaybeyoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, DTO Başkanı Mehmet Yüksel, DSİ Bölge Müdürü İndap, havza belediye başkanları ve ilgili daire müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan DSİ Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, geçen yıl barajlarda 1 milyar 155 milyon metreküp su varken bu yıl 668 milyon metreküp olduğunu belirterek, doluluk oranının yarı yarıya azaldığını söyledi.

Vali Canpolat toplantıda yaptığı konuşmada su zengini bir ülke olmadığımızı ve dolayısıyla suyun çok dikkatli ve verimli kullanılması gerektiğini belirterek “ Oluşturacağımız birlikte amaç bütün kurum ve kuruluşların bir konuda ittifak sağlamalarını sağlamak. Hem suyumuz az hem de suyu iyi yönetemiyoruz. Bu konuda aklı, bilgiyi ve teknolojiyi çok iyi kullanmalıyız. Menderesteki kirliliğin ölçülmesi ve bunun önlenmesi bu birliğimizin gerçekleştirmek istediği bir amaç. Birlik bir ortak akıl mekanizması olacak. Kirliliğin önlenmesi noktasında fikir ve proje üretecek ve bu konuda gerek belediyelerimize gerekse diğer kurum ve kuruluşlarımıza fikri anlamda destek verecek.Bu nedenle Üniversitemizin ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızın da birlik çalışmalarına katılmalarını istiyoruz” DEDİ.

Vali Canpolat, özellikle Pamukkale Üniversitesi’nin bilimsel alanda birliğin çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Menderesin kirletilmesinin mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Canpolat, “Menderes’teki bu kirlenme devam edecek olursa bu bölge yaşanmaz hale gelir. Bu kirlenmenin mutlaka ve mutlaka önüne geçilmesi gerekiyor. Bu noktada bütün sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarının da bu birliğimize katılarak kirlenmenin önlenmesi yönündeki çalışmalara katılmaları gerekmektedir. Büyük Menderes nehrimiz Denizli, Aydın ve Uşak illerimizin can damarıdır. Bu can damarını kirletmeden kullanmamız gerekmektedir. Suyu kirletirsek her şeyi kirletiriz. Menderes’in kirletilmesinin önlenmesi yalnız birliğimizin görevi olmayacak. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Aydın ve Uşak ilimizden sonra Denizli’de de bu toplantıyı yaparak Menderes’teki kirliliğin önlenmesi noktasında önemli bir çalışmanın temelini atmış oluyoruz. Menderes’e artık sahip çıkmalıyız. Öncelikle zihinsel olarak sahip çıkmamız gerekmektedir. Bu toplantı da bunun ilk adımıdır” dedi.

Büyük Menderes’in doğduğu ve beslendiği kaynaklar, geçtiği alanlar, doğal hayata katkıları, sulamadaki rolü, sanayi ve tarımsal alandan Menderes’e akıtılan kirli sular, kirliliğe sebep olan sanayi ve evsel atıkların görüntülerini de kapsayan bir sunu yapıldı.    

“Kirlilik 15 yıldır izleniyor”

Vali’den sonra söz alan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap yaptığı konuşmada, Menderes’in izlediği güzergah boyunca otuzbir istasyondaonbeş yıldır kirlilik ölçümlerinin yapıldığını belirterek “ Büyük Menderes nehrimiz maalesef önemli oranda kirlenmiş durumdadır. Suyun kirlenmesi her şeyin kirlenmesi anlamına gelir. Hayatın temel kaynağını oluşturan suyu temiz tutmalıyız. Menderes’i kurtarmaya yönelik çalışmaları Denizli, Aydın ve Uşak Valiliğimizin ortaklaşa çalışmalarıyla başlatmış oluyoruz. Biz genel müdürlük olarak, esas görevimiz olmamasına rağmen suyu en çok kullanan ve buna ihtiyacı olan bir genel müdürlük olarak, yapılan bu çalışmalara tüm desteğimizi veriyoruz. Bilgide, teknolojide ve projede, kurulacak olan bu birlik her türlü desteği verecektir. 30 Nisan 2007 tarihi itibariyle barajlarımızdaki doluluk oranı %34. Geçen yıl barajlarımızda 1.155.000.000 metreküp su varken bu yıl 668.000.000 metreküp su var. Doluluk oranımız geçen yıla göre yarı yarıya azalmış durumda. Dolayısıyla bu yılı az hasarla atlatabilmemiz için suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Bu nedenle sulama birliklerimizin kullanacağı su miktarı konusunda bir plan yaptık ve sulama birliklerimiz oluşturduğumuz komisyonun yaptığı plan çerçevesinde birbirlerinin hakkına riayet edip paylaşmayı da öğrenerek kendilerine ayrılan suyu kullanacaklar. Umuyorum ki suyu dikkatli kullanarak bu yılı tarımsal sulama alanında en az hasarla atlatırız” dedi.

“Suyun damlası bile önemli”

Toplantının sonunda Vali Canpolat, zor bir dönemden geçildiğini ve bu yılın az hasarla atlatılması için herkesin üzerine düşeni mutlaka eksiksiz yapması gerektiğini belirterek “Suyu her damlasını ziyan etmeden ve gerektiği gibi kullanmalıyız. Birliklerimizin kurulması ile birlikte suyun gerektiği gibi kullanılması noktasında kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler de alacağız. Suyun kullanılması konusunda Kaymakamlıklarımızın ve güvenlik güçlerimizin tüm tedbirleri almaları gerekiyor. Kimse kimsenin hakkını almasın. Yaptığımız bu toplantı Menderes’e sahip çıkma anlamında önemli bir adımdır. Belediyelerimiz de meclislerinde oluşturulan taslak tüzüğü görüşerek bu toplantılara katılmalı ve kirlenmenin önlenmesi noktasında üzerine düşeni yapmalıdır” dedi ve tüm katılımcılara gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu