REKLAMI GEÇ

Teraspark Tartışmasız’da

‘Tartışmasız’ programının konuğu, aylardır Denizli Halkı’nın ağzından düşmeyen, ‘ha açıldı, ha açılacak’ denilen Teraspark’ın mimarı, Tan Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan oldu. Yarın açılacak olan Teraspark’ın tüm yatırım sürecinde TOBB Başkanı Hisarcıkloğlu’na danıştığını söyleyen Tan, Teraspark’ta neler olacağına anlattı.

/ DENİZLİHABER / 29 Kasım 2007 Perşembe, 01:00

Sedat Kurt ve Murat Acar’ın hazırlayıp sunduğu ART TV’de yayınlanan ‘Tartışmasız’ Programı, yine gündemden hiç düşmeyen bir konuyu, Teraspark’ı masaya yatırdı. Bir anlamda Teraspark’ın yaratıcısı ve mimarı olan, Tekstil Sanayisi’nin önemli isimlerinden, Tan Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan’ın konuk olduğu programda, Teraspark’ın tüm bilinmeyenleri, Denizli Tekstil Sanayisi’nin sorunları, Tan Gayrimenkul’un geleceğe yönelik planlarının yanı sıra; Teraspark’ın kentimize sağlayacağı sosyal kazanımlar ele alındı. Tan, 375 günlük çalışmaları, adeta bir masal gibi anlattı.

‘Teraspark, içimde bir uhde idi’

Yıllardır tekstil sektörünün içinde olan ve gömleklik kumaş ihracatında Türkiye çapında üçüncü sırada bulunduklarını ifade eden İbrahim Tan, artık farklı alanlara yönelmenin önemine değindi. 1994 yılından beri Teraspark gibi büyük bir alışveriş ve yaşam merkezi kurmayı planladıklarını dile getiren İbrahim Tan, yıllar önce Denizli’deki tekstil ürünleri potansiyelini, açılacak büyük bir alışveriş merkezi ile değerlendirmek için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Tan, “1994’te, 12 arkadaşımla birlikte Denizli’deki tekstil ürünleri potansiyelinin değerlendirilebileceği büyük bir alışveriş merkezi açma düşüncemiz vardı. Ürettiğimiz ürünleri, açacak olduğumuz alışveriş merkezinde satışa sunmak istiyorduk. Projeleri hazırladık, sayımız 30-40’lara kadar yükseldi. Ancak projeyi hayata geçirmeyi başaramadık. O yıllardan beri Denizli’ye büyük bir alışveriş merkezi açma düşüncesi, kafamın içinde döndü durdu. Derken, sektörün git gide kötüye gittiğini fark ettim ve bir gayrimenkul şirketi açtım. Şu anda Terspark’ın bulunduğu arazi, benim evimin hemen yanında bulunuyor. Ve ben bir gün, bu araziyi değerlendirmek için kolları sıvadım. Yurt dışından kredi buldum. Daha sonra Hollandalı bir firma bize ortaklık teklif etti. Ve ben de yüksek bir faiz yükünün altına girmemek için teklifi kabul ettim. Ardından ekiplerimizi oluşturduk ve projeyi hayata geçirmeye başladık. Bu projede teknik danışmanlığımı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Projeye başlamadan önce tüm detayları bir bir inceleyerek projenin daha güzel olması için çalışmalarda bulunduk. Hisarcıklıoğlu’nun, aileme de çok büyük yararları oldu” diye konuştu

Devlet elini taşın altına koymalı

İbrahim Tan gibi, tekstil sektöründe söz sahibi iş adamlarından birini programa konuk edip de Denizli tekstilinin durumunu sormamak olur mu? Denizli’deki tekstil sektörünü değerlendiren Tan, Dolar ve özellikle Euro kurunun düşmesinin, sektörde faaliyet gösteren tüm firmaların hesaplarını altüst ettiğine dikkat çekti. Euro’nun 1,95 YTL’den 1,75 YTL’ye düşmesinin, Denizlili sanayici için çok büyük bir kayıp yaşattığını dile getiren Tan, girdi maliyetlerinin de yüksek oluşunun, sektörü olumsuz etkileyen faktörlerin başında geldiğini kaydetti. Tan, “Denizlili Sanayici, tüm satışların 1,95’lik Euro kurundan yaptı. Elindeki dövizi bozdurmak isteyen sanayiciler, kurun düşmesiyle birlikte ellerindeki paraya 1,75’lik Euro kurundan bozdurdu. Bu da tarifi mümkün olmayan, çok büyük bir kayıptır. Ayrıca Uzakdoğu Ülkelerinin de aynı Avrupa pazarına girmesiyle, rekabet şansımız iyice azaldı. Çünkü orada girdi maliyetleri ve işçilik daha düşük olduğundan, bizden çok daha ucuza satış yapıyorlar. Bu da bizim siparişlerimizi düşürüyor. Siparişler düşünce de, firmalar işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Ama buna rağmen birçok arkadaşım, işçilerinin işine son vermeyerek hala dayanmakta. Farklı yöntemlerle para kazanmanın yollarını aramaya başladık. Kapasiteyi artırdık. Girdi maliyetlerini düşürmeye çalıştık. Her şeye rağmen hala dayanıyoruz ama bizim elimizden gelen bu kadar. Artık devlet de elini taşın altına koymalı diye düşünüyorum. Çünkü aylık ortalama 2 bin kalifiye tekstil elemanı işsiz kalıyor. Bu çok büyük bir tehlikedir” diye konuştu.

Türkiye’de bir ilk

Teraspark’la birlikte Türkiye’de ilk defa tam teşekküllü bir acil servis ve ambulans hizmetinin verileceğini vurgulayan İbrahim Tan, buz pisti ya da herhangi bir durum nedeniyle ortaya çıkabilecek olan kazalara, anında ve yerinde, uzman sağlık ekipleri tarafından müdahale edilebileceğini kaydetti. Ayrıca binanın daha da güvenli gelebilmesi için 8 ayrı yangın merdiveninin de bulunduğunu söyleyen Tan, “Teraspark’ta ayrıca bir eczanemiz, optisyenimiz, göz doktorumuz ve müşterilerimizin rahat etmesini sağlayacak birçok birimimiz var. Ayrıca tüm bunların dışında, yerli ve yabancı birçok firmanın yanı sıra Denizil’ye ilk defa gelecek olan markalar da Teraspark’ta yer alacak” diye konuştu. Teraspark’ta yaklaşık 1200 kişiye istihdam sağlanacağını da sözlerine ekleyen İbrahim Tan, Denizli için bu büyüklükte bir alışveriş merkezinin, geç kaldığını belirtti. Teraspark’ın, her şeyden önce sosyal bir yaşam alanı olduğunu söyleyen Tan, alışveriş merkezinin sadece iyi bir gelire sahip kesim yerine, normal vatandaşların da ilgi gösterebileceğini, fiyatların çok da astronomik boyutlara çıkmadığına dikkat çekti. Ayrıca alışveriş merkezi içerisinde faaliyete girecek olan Carrefour ve 450 metrekarelik buz pistinin de, halkı Teraspark’a çekecek en büyük etkenlerden biri olduğunu vurguladı. Tan, “Teraspark’ın inşaatını biz yaptık. Ama kurdeleyi kestikten sonra burası, Denizli’ye ait olacaktır. Umarım halkımız buraya sahip çıkar. Halk açılışımız 30 Kasım Cuma günü saat 10.00’da yapılacak, resmi açılışımız ise Başbakan Erdoğan ya da Maliye Bakanı Unakıtan’ın katılımıyla 10 ya da 12 Aralık’ta yapılacak. Tüm halkımız davetlidir” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul fiyatları arttı

Teraspark’ın bulunduğu Yenişehir Bölgesi’nin, tüm Denizli’de depreme en dayanıklı bölge olduğunu belirten İbrahim Tan, Teraspark’ın da etkisiyle bölgede bulunan gayrimenkullerin fiyatlarının, çok ciddi bir artış gösterdiğini ile getirdi. Ulaşım sorununa da değinen Tan, “2009’da kentimizde faaliyete girecek olan raylı sistem, Teraspark’ın bulunduğu bölgeden de geçecek. Ayrıca şehir içinde faaliyete sokacağımız servis araçlarıyla birlikte, ulaşım sorununun tamamen çözüleceğine inanıyorum. Ayrıca Teraspark’ın bulunduğu bölgeye, günün her saati minibüsler ve otobüsler de sefer düzenliyor. Bu yüzden çok ciddi bir ulaşım sorunu yaşanacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu