REKLAMI GEÇ

Vali Karahan: “Oral Evi korunacak”

Vali Karahan: “Oral Evi korunacak”

Vali Hasan Karahan, kent gündeminin en önemli konularını Denizlihaber.com’dan Yaşar Tok’a özel açıkladı. Hulusi Oral evi yangını sonrası devam eden gelişmeleri değerlendiren Vali Karahan, konağın yanmış olmasının başka tasarrufların önünü açmayacağını belirterek, “Hulusi Oral Evi korunacak” dedi.

Yaşar TOK / DENİZLİHABER / 8 Şubat 2018 Perşembe, 12:20

Valisi Hasan Karahan’la makamında denizlihaber.com adına Yaşar Tok’un yaptığı özel görüşmede, önce gündemde kalmaya devam eden Hulusi Oral Evi yangını ele alındı. Bilindiği üzere Denizli Cumhuriyet Savcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, yangının çıkma nedenleri üzerine halen devam eden iki ayrı soruşturma başlatmışlardı. Ayrıca evin yaşayan mirasçıları geçtiğimiz hafta bir araya gelmiş, mülkün bundan sonra ne olacağı konusunda haberleştirip yayınladığımız açıklamalarda bulunmuşlardı.

Yangın sonrası devam eden Cumhuriyet Savcılığı kamu soruşturması ve İl Emniyet Müdürlüğü şikayet soruşturması üzerine sorularımızı yanıtlayan Vali Karahan, miras sahipleri ile uzlaşma ve evin restorasyonu ile ilgili neler yapılması gerektiği konusunda da görüşlerini açıkladı.

YANGIN SORUŞTURMALARI DEVAM EDİYOR
Kentlerin mimari örneklerinin korunmasının kültür mirası olarak önemli olduğunu belirten Vali Karahan, Denizli mimarisinin eski yapılarını koruma konusundaki yetersizliğine değindi, “Örneğin daha önce görev yaptığım Giresun’da, bu konuda epey yol alınmıştı. Pek çok eski yapı korunmuş ve yeniden kullanılacak şekilde restore edilmişti. Bu aynı zamanda kentin tarihinin de korunması anlamına geliyor” dedi.

“Denizli’de böyle bir koruma önceden beri maalesef sağlanamamış” diyerek sözlerini sürdüren Vali Hasan Karahan, şu anda Denizli eski mimarisi olarak örnekleyebilecek çok az yapı bulunduğuna vurgu yaptı, “Oysa her kentin eski evlerinin bulunduğu özel sokaklar vardır. Buraları koruma altında binaların bulunduğu sokaklardır ve çeşitli kültürel etkinlik faaliyetlerine ayrılırlar. Böyle örnekleri ancak kentlerde oluşturabilirsiniz. Biz köyde yaşamıyoruz. Kentleri ayıran özelliklerdir bunlar” diyerek, Denizli’de elde kalmış mevcut binaların bundan sonra korunması konusunda özel çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Hulusi Oral Evi’nde çıkan yangından sonra başlatılan soruşturmaların devam ettiğini dile getiren Vali Karahan, soruşturmaların nasıl seyrettiği konusunda bilgi alınmasının şimdilik mümkün olmadığını, yapılacak tahkikatların neticelenmesi gerektiğini söyledi. Gerek savcılık ve gerekse emniyetin koordineli şekilde sürdürdüğü çalışmalardan netice alınmasını umduğunu ifade eden Vali Karahan, “Soruşturma sonuçlandıktan sonra gerekli bilgiler ilgili merciiler tarafından verilecektir. Kamuoyunun bu konudaki merakı ve soruları o zaman giderilecektir. Ancak şunu belirtelim, herkesin içi rahat olsun, yapılan soruşturma ve incelemeler ciddiyetle ele alınmaktadır” dedi.

“ARSA KORUMA ALTINDA TASARRUF EDİLEMEZ”
Koruma konusunda düşüncelerini aktaran Vali Karahan, “Bu evleri koruyamıyorsak sorumlusu elbette biziz. Ev ile ilgili daha önce Kültür Bakanlığı ve Denizli Belediyesi’nin girişimleri olmuş. Bu girişimleri henüz sonuçlanmış değil. Evin korunması ile ilgili açılan davalar bildiğim kadarıyla devam ediyor. Sonuçlandıktan sonra bakanlık ve belediye gerekli adımları atacaktır” dedi.

Evin her durumda mutlaka korunması gerektiğine işaret eden Vali Karahan, “Yangın sonrası ev yıkılsa bile arsası yine koruma altında kalmaya devam edecek. Mirasçıları tarafından alınıp satılması mümkün değil. Böyle bir tasarruf hakkı yok. Zaten yapının tamamı yıkılmış değil. Gerekli önlemler alınarak çevre etkisi önlenecek ve hakkında karar verilene kadar bu koruma önlemleri sürecek” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bir açıklaması olacak mı sorusunu yanıtlayan Vali Hasan Karahan, “Bu konuda bakanlık daha önce dava açmış. Zaten kültür varlığı olarak tescilli durumda. Bu tescili yapan da bakanlığa bağlı koruma kurulu. O nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir girişimi olursa, burada valiliğimize bağlı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak biz de gerekli açıklamayı yaparız” dedi.

MİRASÇILAR VE BELEDİYE UZLAŞACAKTIR
Geçtiğimiz hafta miras sahiplerinin yaptığı toplantı ve uzlaşma açıklamanın hatırlatılması üzerine görüşünü açıklayan Karahan, “Ben inanıyorum ki, mirasçılar ve restorasyonla evi yeniden kültür varlığı olarak kazandırmak isteyen kurum yapacakları karşılıklı görüşmelerde bir sonuca varacaklardır” dedi.

Vali Karahan, “Valilik olarak bu konuda bir girişiminiz olacak veya hakemlik gibi uzlaştırıcı bir rolünüz bulunacak mı?” sorusuna ise, “Eğer gerekli adımlar atılır ve taraflar arasında bir görüşme zemini oluşursa biz de valilik olarak üzerimize düşeni yaparız. Ama görüşmelerin mutlaka başlaması gerekir. Şimdiye kadar yapılan açıklamalar gelişmelerin olumlu seyredeceğine işaret ediyor. Bu bir başlangıçtır, başlangıcın arkası mutlaka gelecektir” yanıtını verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu