REKLAMI GEÇ

Vatandaşın suçladığı itfaiye “gecikme yok” diyor

Vatandaşın suçladığı itfaiye “gecikme yok” diyor

Denizli’de, son aylarda çıkan yangınlar ölümlere yol açtı, can yaktı. Tüm bunların büyükşehir ile birlikte belde belediyelerinin lağvedilmesinin ardından yaşanması, “bizim itfaiyemiz bize yetiyordu” diyen vatandaşın öfkesini itfaiye teşkilatına yöneltti. Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye yönetimi ise, uygulamada bir problem yaşandığını savunurken, ilçelerdeki sıkıntıyı “yetişmiş personel ve araç-gereç eksikliği ile sahaya yabancılık” şeklinde özetledi.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 9 Temmuz 2014 Çarşamba, 10:24

Bilindiği üzere, Denizli’nin büyükşehir olması ile birlikte, belde ve köylerin tüzel kişiliği mahalleye dönüştü. Belediyelerin kapanmasıyla birlikte personel ilçe belediyelerine geçerken, yeni yapılanmanın sonucunda içme suyu, yangın ve kanalizasyon arızaları gibi konularda zaman zaman sorunlar yaşanmaya başlandı.

ic-1

YANGINLAR 7 CAN ALDI
Hizmetler arasında en önemli olan itfaiye konusu, birbiri ardına meydana gelen yangınlarlabirlikte öne çıktı. Büyükşehir oluşumunun ardından çıkan yangınlarda; Acıpayam’da 1, Çivril’de 1, Honaz’da 3 ve geçtiğimiz günlerde Eldenizli’de 2 kişi olmak üzere, toplam 7 kişi yaşamını yitirdi.

ic-haritaSÖZ SAVUNMADA
Can kayıplarıyla sonuçlanan yangınların ardından eleştiri okları Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatına çevrildi. Vatandaşların “ekipler geç geliyor” tepkilerinin ardından Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına giderek, son dönemde yaşananları konuştuk.

Sorularımızı yanıtlayan İtfaiye Şube Müdürü İsa Bay, bütünşehirden büyükşehire uzanan süreçte neler yapıldığını anlattı. “İtfaiyeler, belediyelerin olmazsa olmazlarıdır” diyen Bay, bütünşehir ile birlikte merkezde kapanan belde belediyelerinin yerini alacak bir yapılanmaya gidilerek Bahçelievler ve Kayalık’a ilave olarak Gümüşler, Bağbaşı, Cankurtaran, Kınıklı ve Akkale’de itfaiye şubeleri urulduğunu söyledi.

İL GENELİNDE 52 ŞUBE KURULDU
Büyükşehir ile birlikte belde belediyelerinin kapanmasıyla buna uygun bir yapılanma gerçekleştirdiklerini ifade eden Bay, nüfus oranına göre buralarda 3, 5 ve 7’şer kişilik ekipler oluşturulduğunu, bunların 24 saat görev yapacak şekilde konuşlandırıldığını, belde belediyelerinden gelen 78 personelin eğitime alındığını, ayrıca hizmet alımına gidildiğini belirtti.

ÇAĞRILAR TEK MERKEZE DÜŞÜYOR
Denizli’nin hangi noktasından aranılırsa aranılsın sağlık ve yangınla ilgili ihbarların Acil Çağrı Merkezi’ne düştüğünü kaydeden İsa Bay, “Burada itfaiyeden 2 operatör 24 saat görev yapıyor. Bunlar hangi şubede kaç araç ve kaç kişilik ekip var, yangın noktasına en yakın şube hangisi bilir. İhbarı alır almazda yönlendirmeyi yapar” dedi.

ELDENİZLİ YANGINI
ic-eldenizli-yanginSon dönemdeki yangınları ve 7 kişinin öldüğünü anımsatarak, “Daha öncekilerde olduğu gibi, Eldenizli’de de itfaiye ekiplerinin olay yerine geç ulaştığı iddiaları var. Bu neden kaynaklanıyor?” sorumuza İtfaiye Şube Müdürü İsa Bay, şu yanıtı verdi:
“Dünya standartlarına göre, ihbarın ardından şehir merkezinde yangın mahalline ulaşma süresi 7-8 dakikadır. Merkezdeki yangınlarda bu sürede ulaşılıyor. Eldenizli örneğine bakacak olursak, yangın gece geç saatlerde çıkmıştır. İhbar ulaştığında ise en az 15-20 dakikalık gecikme söz konusudur. İlk çıktığı anda değil, alevler binayı sarmaya başladığında ihbar yapılmıştır. İlk ulaşan ekibimiz Akkale Şubesi’nden oldu. Süre 13 dakikadır. Ardından da Akköy ve Kayalık ekipleri ulaştı. Binanın ahşap olması, başlar başlamaz haber verilememesi . Bunun nedeni de yangının herkesin yattığı bir saatte çıkmasıdır.”

“Pamukkale’de itfaiye olsaydı daha çabuk müdahale edilemez miydi?” sorumuza Bay, “Biz şubeleri oluştururken, yerleşim alanı, çevresindeki yerlere ulaşma süreleri gibi kriterleri göz önünde tuttuk. Yangın başka bir yerde çıkmış olsaydı o zaman da şu noktada neden yok sorusu sorulacaktı. Takdir edersiniz ki, her yerleşim alanına itfaiye kurmamız mümkün değildir. Can kayıplarının bir başka nedeni kırsalda evlerin ahşap olmasıdır” yanıtını verdi.

ADRES BULMADA SORUN
Ekiplerin bilmediği bölgelere giderken adres bulmada sorun yaşayabileceğini anımsattığımızda ise Bay, “Evet, çok kısa süreli böyle bir sıkıntı yaşanabilir. Şehir dışındadır ve ilk defa gidiliyordur. Ama merkezden yönlendirmeyle bu olumsuzluk giderilir. İl geneline hizmetle birlikte yaşananan geçici sıkıntı yetişmiş personel ve araç gereç eksikliği ile sahaya yabancılıktır” ifadesini kullandı.

ARAÇ-GEREÇ TAKVİYESİ, PERSONEL DURUMU
Halen 575 personelle çalıştıkları, her gün mesaide 175 personelin olduğu bilgisini veren Bay, “Büyükşehir olmadan önce araç-gereç parkımızı genişletmeye başladık. Çünkü beldeler ve ilçelerden gelecek araçların eski olacağını tahmin eiyorduk, öyle de çıktı. Birçoğu hurda konumunda. Bunların dışında elimizde 9 kaza kırım aracı, 29 merdivenli itfaiye aracı, 27 arazöz var. Ağustos’ta açılması muhtemel ihaleyle yeni takviyeler yapılacak. Daha önce İl Özel İdaresi’nce dağıtılan yangın söndürme tankerlerini de kullanılır duruma getireceğiz” diye konuştu.

Yorumlar

Süleyman   -  Bağlantı 9 Temmuz 2014, 11:08

Bence, kırsaldaki belediyelerin kapatılması ve bu canların yitirilmesinde bütünşehir veya büyükşehir sevdalılarının vebali büyüktür. Daha durun bakalım neler gelecek başımıza. Sayın müdürün düşünceleri bahane değildir. Yer sorunu vb. sorunlar sorun değildir. PAmukkale veya başka beldelerden gidilseydi daha iyi olurdu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu