REKLAMI GEÇ

Bu zafer dünya tarihini etkiledi

Bu zafer dünya tarihini etkiledi

Çanakkale Deniz Zaferi kutlanırken, Denizli protokolünden de büyük zaferi dile getiren açıklamalar yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Mart 2016 Cuma, 08:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, milletvekilleri ve protokol üyeleri, yaptıkları açıklamalarda, zaferin nasıl kazanıldığını anlattı, Çanakkale ile dünya tarihinin değiştiği vurgulandı. İşte o açıklamalar…

RAMAZANOĞLU: ÇANAKKALE ŞAHLANIŞINI ŞİAR EDİNDİK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yayınladığı mesajda, bu toprakları miras bırakan tüm şehitleri rahmetle, minnetle yad ettiğimizi vurguladı. “Tarihin akışını değiştiren, bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Çanakkale kahramanlarımızın şahlanışını kendimize şiar edindik” diyen Ramazaoğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi:

Çanakkale Deniz Savaşı, millet olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan bir saygınlık ve inancın mücadelesidir. Çanakkale Zaferi, sadece savaş değil, Türk toplumunun bir ve beraber millet olma bilincine ererek kazandığı sınavdır. Çanakkale Zaferi, millet olma bilincine ermiş bir toplumun bir ve beraber olduğunda dünyaya neler yapabileceğini nelere katlanabileceğini gösterdiği bir zaferdir. Bu zaferde yer alan erkeklerimizin ve kadınlarımızın yeni Türk Devleti’nin yapılandırılması sürecinde yeri ayrıdır. Özellikle Türk kadını düşmana karşı erkeklerle omuz omuza, cephe gerisinde de çeşitli önemli faaliyetler ile savaşa destek vermiştir. Millet olarak bu kutsal mücadelenin önemini ve idrakını anlayıp gelecek nesillere bu bilinci aktarmak görevimizdir.”

KOCATEPE: MUCİZE BİR BAŞARI
Vali Şükrü Kocetepe, vatanı ve istiklali için canını feda etmekten çekinmeyen Türk milletinin, tarih boyunca büyük zaferlere imza attığını, canı pahasına verdiği mücadeleyle başka milletlere de örnek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Şehitlerimizin ve gazilerimizin destan yaratan kahramanlıkları ile milletimizin bu güzel topraklarda hür ve bağımsız yaşaması mümkün olmuştur. Muharebelerdeki kuvvet dengesi ve imkanları kıyaslandığında, adeta mucize bir başarı olan Çanakkale Deniz Zaferi de aziz milletimizin, iman gücüyle, inanç ve azimle yazdığı bir destandır. Çanakkale Zaferi, sonuçları itibarıyla, dünya tarihini etkileyen bir dönüm noktası olmuştur. Milletimizin imkansızlıkları ve olumsuzlukları da yenecek derecedeki üstün vatan sevgisi, ‘Çanakkale geçilmez’ sözünü tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Bizler de şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkarak, ülkemizi geleceğe güçlendirerek taşımak için çalışıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi, dayanışmamızı koruduğumuz sürece inanıyoruz ki, yarınlarımız daha güzel ve daha parlak olacaktır.”

ZEYBEKCİ: SON HAÇLI SEFERİNE AMAN VERMEDİK
AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, İngilizlerin başı çektiği itilaf devletleri ordularının Türkleri yenebilecekleri hayaliyle yüklendiğini, dünyanın öbür ucundan getirilen askerlerin Gelibolu Yarımadası’na yığıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Ancak, İslam dünyasının adeta uç beyi niteliğindeki Anadolu’nun yetiştirdiği arslanlar, son Haçlı seferine aman vermedi. Bayrak inmedi, ezan dinmedi. Hristiyan dünyası, canavarlaşmış askerleriyle doldurulmuş zırhlılarını sözde hasta adam Osmanlı’nın bağrına hançerini dayamak üzere yolladı. Bunu gören atalarımız da her şeyini ardında bıraktı, yüreğinde iman, elinde Kuran’la cepheye koştu. Çünkü, vatan savunması farzdı. Yağmur gibi düşman kurşunu altında, ebabillerin fillere karşı savaşı misali elinde süngüsüyle ölüme koşan Türk askerini, medeniyet denilen tek dişi kalmış canavar ne yaptıysa yenemedi. Atalarımız, 18 Mart 1915’te ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten destanı yazdı ve ülkemizin üstündeki kara bulutları dağıttı. O gün bir varoluş savaşı veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanı için kanını dökmüş veya şehadet şerbetini içmiş ecdadımız ile onlardan aldığı sancağı hiç düşürmeden bugünlere taşıyan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını, rahmet ve minnetle anıyorum.”

ÖZKAN: ÇANAKKALE KAHRAMANLIK DESTANIDIR
AK Parti Milletvekili Cahit Özkan, “101’inci yıldönümünü iftiharla kutladığımız Çanakkale Zaferi, milletimizin birlik ve beraberlik içinde, vatan ve millet sevgisiyle yazdığı bir kahramanlık destanıdır” diyerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi, aziz milletimizin bağımsızlığı, onuru ve vatanı uğruna hiç bir fedakârlıktan çekinmediğini gözler önüne seren şanlı bir zaferdir.
Çanakkale’de sergilenen birlik, kardeşlik ve dayanışma, zaferi beraberinde getirmesinin yanı sıra, istiklal harbimiz için gerekli olacak mücadeleci ruhun güçlenmesine de vesile olmuştur. Çanakkale ruhu, aziz milletimizin hiç bir engel tanımama hususundaki azminin; birlik, beraberlik ve kardeşlikten ödün vermeme konusundaki kararlılığının göstergesidir.”

BASMACI: ŞAHLANAN MİLLETİN DESTANI
CHP Milletvekili Melike Basmacı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türk askerinin verdiği amansız mücadelenin 101. yılını, ülkemizde peş peşe yaşanan patlamalarda hayatını kaybedenlerin acısıyla buruk bir sevinçle kutladığınımızı dile getirerek, şöyle dedi:

“Çanakkale Zaferi, vatan topraklarını korumak için şahlanan bir milletin bağımsızlığının ve egemenlik aşkının ibret verici kahramanlık destanıdır. Tarihimize altın harflerle yazılan bu büyük destan, eşsiz bir zaferin yanında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lideri ortaya çıkarmıştır. Yine bu savaşlarda gösterilen azim ve irade, milletimizin kendine olan güvenini artırmış, bağımsızlığa olan inancını perçinlemiş, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının yolunu açmıştır.”

ARSLAN: ÇANAKKALE RUHUNU YÜREĞİMİZDE TAŞIYORUZ
CHP Milletvekili Kazım Arslan, birlik ve beraberliğin en anlamlı örneği olan Çanakkale ruhunun bugün yaşadığımız zor günlerde yol gösterici olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“101 yıl önce, çevresi işgal güçleri, içi yerli işbirlikçi ve teslimiyetçilerle, maceraperestlerle sarılmış vatan topraklarını inançla, yokluk nedir bilmeyen bir iradeyle, tükenmeyen bir vatan aşkıyla savunmuş atalarımızın torunları olarak bugün Türkiye’de gururla ve onurla yaşıyoruz ve Çanakkale ruhunu yüreğimizde taşıyoruz. Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü dünya sahnesine çıkaran Çanakkale Zaferi, eşsiz bir taktik savaşı olarak dünya tarihine geçtiği gibi, Türklerin emperyalizme karşı duruşu sayesinde tarihin akışını da değiştirmiştir.”

ZOLAN: ÇANAKKALE RUHUNDAN ÖDÜN VERİLMEYECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çanakkale’nin geçmişte olduğu gibi bugün de Türk milletini birbirine kenetleyen bir değer olduğunu vurgulayarak, şu görüşlere yer verdi:

“Bu millet, bu coğrafya binlerce yıl geçse de Çanakkale ruhundan asla ödün vermeyecektir. 18 Mart 1915 sadece bir zafer değil aynı zamanda bu topraklarda yaşanan kardeşliği, tek vücut ve ulus olma bilincini tüm dünyaya ispat etmiştir. Dünya tarihini masa başında değiştireceğini düşünen birçok millet, 101 yıl önce Türk milletinin birbirine kenetlenmişliğini, vatanı ve şerefi için ölüme nasıl yürüdüğünü görmüş, bu milletin vatanını böldürüp esaret altında kalmaktansa gözünü kırpmadan öleceğini Seddülbahir’de, Anafartalar’da, Çanakkale’nin her bir cephesinde yaşamıştır. Şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak, onların emaneti olan değerli ailelerine sahip çıkmak ve sorunlarını paylaşmak bizim için bir onur ve vefa borcudur. Bu düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

İLHAN: ÇANAKKALE, AZMİN SİMGESİ
Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, her parçası şehit kanlarıyla sulanan topraklarda, bir toplumun millete dönüştüğü büyük destan Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılını yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

“İnancın, azmin ve kararlılığın simgesi Çanakkale Zaferi, bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik ruhu ile, millet olarak var olma mücadelemizin bir sonucudur. Öleceğini bile bile hiç tereddüt etmeden savaşan Çanakkale kahramanlarımız, tarihimizi yeniden kanlarıyla yazmıştır. Umudun bittiği, gücün tükendiği, silahın olmadığı, her türlü olumsuzluk ile karşılaşmasına rağmen savaşmaktan vazgeçmeyen kahramanlarımız, bizlere vatanımızı, toprağımızı hediye etmiş, çağdaş ve modern Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasını sağlamıştır. Bugün, bölünmez bütünlüğümüze karşı ülkemizi bölmek isteyenlere, vatanımız ve milletimiz üzerinde kötü amaçları olanlara bir kez daha hatırlatmak istiyoruz; hiç silahımız olmasa bile, Çanakkale Zaferimizdeki gibi yine destanlar yazacak inanca, azme ve kararlılığa sahibiz.”

FİLİZ: YOKLUK İÇİNDE VATAN MÜDAFASININ ISPATIDIR
AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, Çanakkale’nin türlü sıkıntılar içindeki bir milletin, çağın en güçlü devlet ve silahlara karşı koymasının gerçek bir destanı olduğunu belirterek, “Bu milletin var olma kavgası, kaygısıdır. Bu milletin esir edilemeyeceğinin anlaşılması, bağımsızlık duygusu, yedi düvele karşı azmidir. Öyle bir savaş ki dünya tarihinde eşi görülmemiştir. Çanakkale yokluklar içinde bir vatan müdafaasının, bir milletin nasıl şahlandıracağının eşsiz ispatıdır. Çanakkale, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır” dedi.

SUBAŞIOĞLU: DÜNYAYA VERİLMİŞ İNSANLIK DERSİDİR
Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Çanakkale Savaşı’nın tarihin en büyük zaferlerinden birisi olduğunu vurgulayarak, “ Türk milletinin Çanakkale’de elde ettiği zafer aslında bütün dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir. Türk askeri Çanakkale’de tüm dünyaya bağımsızlığın, vatan savunmasının önemini kanlarıyla yazarak, düşmana insanlık dersi vermiştir. Vatan topraklarımızın korunması ve Türk bayrağımızın dalgalanması için birlik ve beraberlik içinde verilen mücadeleyi millet olarak iyi bir şekilde anlamalıyız” diye konuştu.

GÜRLESİN: MUHTEŞEM BİR ZAFER
Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihine geçen bir kahramanlık mücadelesi olduğuna işaret ederek, sözlerine şunları ekledi:
“Çanakkale Zaferi, dünya tarihine altın harflerle kazınmış, Türk’ün gücünü yedi düvele duyurmuş, tarihin o ana kadar tanık olmadığı muhteşem bir zaferdir. Bu zafer, kahraman askerlerimizin, dünya tarihine geçen bir kahramanlık mücadelesidir. Türk milleti Çanakkale’de elde ettiği üstün başarısı ile bağımsızlığı ve vatan toprağı söz konusu olduğunda, karşısında hiçbir gücün duramayacağı mesajını tüm dünyaya en açık şekilde vermiştir.”

ÖZBAŞ: TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN ZAFER
Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Türk milletinin Çanakkale’de bağımsızlığı söz konusu olduğunda karşısında hiçbir gücün duramayacağı mesajını verdiğini dile getirerek, “Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı içinde ayrı bir özelliği olan, tarihin akışını değiştiren, bağımsızlığı uğruna canını vermekten sakınmayan aziz milletimizin kahramanlık hikâyesidir. Her yıl 18 Mart’ta kutladığımız Çanakkale Zaferi, tarihin o güne kadar tanık olmadığı muhteşem bir zaferdir. Bu zafer kahraman askerlerimizin dünya tarihine geçtiği bir mücadeledir” ifadesini kullandı.

ŞEVKAN: TÜRK ULUSU BÜYÜK DİRENİŞLE ZAFER KAZANDI
Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan , “Çanakkale geçilmez” dedirten şehit ve gazileri minnetle andığını belirterek, “Türk ulusu, birlik beraberliğe, özgürlük ve bağımsızlığa olan inancı ile tüm olumsuzluklar ve olanaksızlıklar içerisinde büyük bir direniş göstermiş, donanım ve olanak bakımından kendisinden kat kat güçlü olan ülkelere karşı önemli bir zafer kazanmıştır. Vatanın dört bir köşesinden gelip, Büyük Önder Mustafa Kemal’in komutanlığında Çanakkale Destanı’nı yazanların bir tek ortak noktası vardır; Bu toprakların kalıcı sahibi olmak, ata yadigârı bu mübarek toprakları düşman askerine çiğnetmemek, kaybetmemek ve ilelebet vatan olarak sahiplenmektir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu