REKLAMI GEÇ

Merkezefendi’de muhalefetin iptal kapışması

Merkezefendi’de muhalefetin iptal kapışması

Merkezefendi Belediye Meclisi ihtisas komisyonları seçiminin iptaliyle ilgili MHP tarafından yapılan başvuru üzerine Denizli İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmeyi durdurma kararı, iki muhalefet partisini karşı karşıya getirdi. Davaya müdahil olmak için başvuru yapan CHP’li üye Şeniz Doğan, yürütmenin durdurulmasıyla ilgili işlemin uygulanması talebinde bulundu.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 14 Ağustos 2014 Perşembe, 13:31

Merkezefendi Belediyesi’nin 38 üyeden oluşan meclisi, yerel seçimlerin ardından yaptığı toplantıda ihtisas komisyonlarına seçim yapmış, 5 üyeye sahip MHP’ye bu komisyonlarda görev verilmemişti. Yaptığı itiraz belediye yönetiminde kabul görmeyen MHP, konuyu yargıya taşımış ve Denizli İdare Mahkemesi, “komisyona seçilecek üyelerin dağılımının nisbi temsil sistemine göre değil, basit sistemle belirlenmesi” yönünde karar vererek, yürütmeyi durdurmuştu.

Mahkeme kararına Merkezfendi Belediye Başkanlığı’nca yapılan itirazın, Denizli Bölge İdare Mahkemesi’nce reddetmesi üzerine seçimlerin yenilenmesi gündeme gelmiş ve meclis 15 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplantıya çağrılmıştı.

DOĞAN’IN BAŞVURUSU
Merkezefendi Belediye Meclisi yeniden seçim için olağanüstü toplantıya hazırlanırken, CHP’li üye Şeniz Doğan, Denizli İdare Mahkemesi’nde 2014/805 esas sayılı dosyayla görülen davaya müdahil olabilmek için başvuruda bulundu.

Genel işler Komisyonu’na CHP’den 2. üye olarak seçildiğini, mahkemenin Merkezefendi Belediyesi aleyhine karar vermesi durumunda üyeliğinin düşeceğini anlatan ve bu sebeple müdahil olma hakkı doğduğunu savunan Doğan, özetle şu ifadelere yer verdi:

Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir belediyesi kanunun uygulanmasındaki bazı sıkıntıları gidermek için Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 2005/36 sayılı genelgesinde denetim komisyonu ve ihtisas komisyonlarına seçilecek üyelerin belirlenmesine ilişkin hesaplama yönetimi gösterilmiştir.

Bu uygulama şu şekildedir: Parti üye sayıları ,meclis üye tam sayısına oranlanır.Oranlar birden başlamak üzere komisyonun üye sayısına bölünür. 5 kişilik komisyon için en yüksek oranlar sıralanır ve çıkacak sonuca göre, partilerin komisyonlara vereceği aday sayısı belirlenmiş olur. Bu hesaplamaya göre, komisyonlara belirlenecek üyelerin 3’ü AK Parti’den, 2’si CHP’den seçilmesi gerekmektedir. 13.04.2014 tarihli toplantıda da bu şekilde karar alınmıştır.”

SEÇİM KANUNA UYGUN
Komisyon üye seçimlerinin kanunlara uygun olarak yapıldığını savunan Doğan, “İlgili işlemlerde bir usulsüzlük yoktur. Asıl yasaya aykırılık CHP Grubu’nun komisyonlardaki üye sayısının 1’e düşürülmesi ile ortaya çıkacaktır. Merkezefendi Belediyesi’nde MHP’nin üye sayısı 5 iken, CHP’nin 12’dir. CHP Gurubu, MHP Grubu’nun 2 katından 2 kişi fazladır. Durum böyleyken, her iki partiye de sanki meclis üye sayıları yakınmış gibi ilgili komisyonlara 1’er kişi verilmesi istemi açıkca hukuka, temsilde adalete aykırıdır. Bu sebeplerle ilgili davanın reddi gerekmektedir” ifadesine yer verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 18
21 Nisan 2024 Pazar 9 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 12 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu