REKLAMI GEÇ

Çürüksu Çayı doğal rengine döndü

Çürüksu Çayı doğal rengine döndü

30 Ağustos ve Kurban Bayramı tatili Çürüksu Çayına yaradı. Büyük Menderes Nehrinin en önemli kollarından olan Çürüksu Çayı 30 Ağustos’tan itibaren normal rengine geri döndü. Pamukkale yolu üzerindeki Korucuk köprüsü altından akan nehir suyu, şeffaf bir görüntü ve kokusuz bir havayla akmaya başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Eylül 2017 Cuma, 12:03

Bayram tatiline hazırlanan Denizli ile birlikte Çürüksu Çayı da aslına uygun bir su kalitesiyle akmaya başladı. 30 Ağustos’tan itibaren çay yolu üzerindeki sanayi işletmeleri ve boyahanelerin üretimi durdurması nedeniyle, nehrin suyunun rengi açıldı.

Görenlerin şaşkınlıkla izlediği nehir suyu, Korucuk köprüsü altından görülebilir bir berraklığa ulaştı. Büyük Menderes nehrine kadar devam eden kirli ve ağır kokulu nehir suyunun temizlenmesiyle, içindeki canlıların yaşam faktörüne olumlu etki yaptığı görüldü.

Çay suyuna bağlanan ve mesai günlerinde kirli akan bağlantı sularının da berraklaşarak çay suyuna karıştığı gözlendi.

Çürüksu Çayı, Honaz’dan gelen Sarıçay ile birleşerek suyolundan devam ediyor. Yol boyunca öncesinden gelen sanayi atık suları ve boyahanelerin kimyasal atıklarını Büyük Menderes’e taşıyor. Su yatağında sürekli olarak görülen yoğun kirlilik ve kimyasal koku, hem çay üzerindeki yerleşim alanlarında, hem de ovada ciddi doğal kirlenmeye yol açıyor. Yataktaki fauna (mikro su canlıları) ve floraya (yatak üzerindeki canlı bitki örtüsü) verdiği zarar nedeniyle sulamada kullanılamıyor, ayrıca Büyük Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden oluyor.
Bayram tatili nedeniyle görülen temiz su, su yatağında, kirlilik döneminde görülmeyen balçık ve kokulu çamurlaşmayı da gözle görülür hale getirdi. Su kenarındaki beyaz balçık, kıyıya yaklaşmanın ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi.

Bayram boyunca giderek daha da temizlenmesi beklenen çay suyundaki berrak akışın devam edip etmeyeceği, sanayi işletmelerinde mesainin başlamasından sonra belli olacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 14 33Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 17 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 30Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 12 29Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu