REKLAMI GEÇ

Muhtarlar seslerini yükseltti: “Zeytin Yaylası’na dokunmayın”

Muhtarlar seslerini yükseltti: “Zeytin Yaylası’na dokunmayın”

Orman Bölge Müdürlüğü’nün doğa harikası Zeytin Yaylası’nın suyunu taşımak için başlattığı girişime tepkiler çığ gibi yükseliyor. Zeytinköy, Zümrüt, Kervansaray, Gökpınar, Tekke ve Bağbaşı mahalle muhtarları bir araya geldi, “Zeytin Yaylası’na ve suyumuza dokunmayın” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Eylül 2018 Salı, 12:53

Orman Bölge Müdürlüğü Zeytin Yaylası’nda bulunan ve bölgeye can veren suyu taşımak için proje geliştirmiş, müdürlük bahçesine taşımak için hat döşemeye başlamıştı.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu adımı çevreciler kadar bölgeye yakın mahallelerin muhtarlarının da tepkisini çekti. Daha önce itiraz dilekçesi veren ve yanıt almadıklarını belirten Zeytinköy, Zümrüt, Kervansaray, Gökpınar, Tekke ve Bağbaşı mahalle muhtarları, Zeytin Yaylası suyu için Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya geldi, çağrıda bulundu.

Çalışmanın durdurulduğunu söylediklerini ancak kepçenin hala çalıştığını belirten Kervansaray Mahalle Muhtarı Döne Tuna Bilgen, Zeytin Yaylası’nın doğal bir değer ve 1. derece arkeolojik sit alanı olduğunu belirtti.

Kültür Bakanlığı web sitesinde bu bölümün yayınlandığı ifade eden Bilgen, “Bu kararın gerekçesinde, ‘Zeytin Yaylası alanında, mermer sütunlu bir yapının tahrip edildiği, yüzeye yayılmış olarak Helenistik, Roma, Bizans Dönemi’ne ait seramik parçalara rastlanıldığı ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında’ olduğu yazılmaktadır” dedi.

Suyun aktığı bölgede, yabani yaşamın varlığını sürdürdüğünü belirten Bilgen, “Bölge, Honaz Dağı Milli Parkı ile Karcı Dağları arasındaki yabani hayvanların geçiş yolu üzerinde bulunmaktadır. Bölge bitki örtüsü olarak karaçam, kızılçam, çınar, söğüt, yabani fındık, akkavak, servi ve ardıç gibi orman ağaçlarının bulunduğu yerdir. Belki de burada yaşayan endemik bitki ve hayvan türleri de keşfedilmeyi beklemektedir” diye konuştu.

Zeytin Yaylası suyunun, iddia edildiği gibi hizmet binalarının bahçelerini sulaması gibi bir ihtiyaç için alınmasının, doğal ortamın yok edilmesine sebebiyet vereceğini anlatan Bilgen, “Birçok ilde bulunmayan bu denli doğal yabani yaşamın halen sürdüğü doğa parçası bu kadar kolay elden çıkarılmamalıdır. İlgililerin ve yetkililerin bu konuda kamuoyuna açıklamalarda bulunarak projeyi anlatmalarını, ÇED raporu, kamu yararı kararı ve benzeri süreçlerin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi vermelerini rica ediyoruz. Başta Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Pamukkale Kaymakamlığı ve Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Barosu olmak üzere, ayrım yapmaksızın tüm siyasi partileri ve STK’ları, kentimizdeki bu değere sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Denizli Barosu avukatlarından Kemal Galip Başkaya da, sit alanının tahribi için savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, “İdarenin görevi kötüye kullanmasından dolayı da bir suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Yorumlar

Numan h   -  Bağlantı 11 Eylül 2018, 22:57

Seçilmişler atanmislara göre üstündür , ama maalesef 6 muhtar 1 orman müdürünü geçemiyor , vaaahhh vaahhh

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 10 18
21 Nisan 2024 Pazar 9 23Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 12 26Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 32Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 17 34Çok Bulutlu