REKLAMI GEÇ

Mimarlar Odası: “Desteğimiz söz konusu değil.”

Mimarlar Odası: “Desteğimiz söz konusu değil.”

Pamukkale Belediyesi, yapımı devam eden tartışmaların odağındaki Seyir Tepesi’ne ilişkin ikna gezilerini sürdürüyor. Daha önce bir grup gazeteciye bölgeyi gezdiren Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, bu kez Mimarlar Odası’na yönelik gezi düzenledi. Gürlesin gezi sonunda “Mimarlardan Seyir Tepesi Projesi’ne tam destek” başlığıyla haber yayınladı, ancak mimarlardan tam tersi bir değerlendirme geldi. Mimarlar, “Desteğimiz söz konusu değildir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2018 Salı, 14:09

Son günlerde Denizli gündemini sık sık meşgul eden Pamukkale Belediyesi’nin Seyir Tepesi projesi bu kez de mimarlar ile gündeme geldi. Proje üzerindeki tartışmaların yoğunlaşması ile önce bir grup gazeteciyi bölgeye götüren ve ikna turları yaptıran Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, bu kez de Mimarlar Odası’na yönelik ikna gezisi düzenledi.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü gerçekleşen, ancak 5 gün sonra, yani Pazartesi günü servis edilen haber “Mimarlardan Seyir Tepesi Projesi’ne tam destek” başlığıyla paylaşıldı.

Mimarlar Odası projeye ilişkin bir değerlendirme raporu hazırladı ve kamuoyu ile paylaştı. Raporda projeye ilişkin tespit ettikleri eksi ve artı özellikleri paylaşan Mimarlar Odası yönetimi, açıklamanın flaşında “Projeye, Mimarlar Odası’nın kurumsal olarak herhangi bir desteği söz konusu değildir” sözlerine yer verdi.

Gezinin, Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin konuya ilişkin ayrıntılı rapor istemesi üzerine başlatılan çalışma kapsamında gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, Gürlesin’in daveti ile inceleme yapmak üzere Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı şantiyesine teknik bir gezi düzenlendiği, geziye de yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı 10 kişilik mimar grubunun katıldığı ifade edildi.

Bazı basın organlarında yer alan “Mimarlardan Seyir Tepesi Projesine Tam Destek” başlıklı haberlerin Mimarlar Odası’nın kurumsal görüşlerini yansıtmadığının ifade edildiği açıklamada, “Bu haberler, inceleme gezisi sonunda röportaj veren meslektaşlarımızın bireysel görüşlerinden ibarettir” derildi.

Mimarlar Odası tarafından Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı Projesi Değerlendirme Raporu tam metniyle şöyle:

“Pamukkale Belediyesi tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan kiralanmış olan Kınıklı Mahallesi’ndeki ormanlık ve makilik arazide tematik kent ormanı parkı yapılması amacıyla 2017 yılı içerisinde tamamlanan projenin, 2018 yılının başında 99.890.000 TL’ye birim fiyat teklifi ile yapım ihalesi yapılmıştır. 2019 yılı Ağustos ayı içerisinde tamamlanması planlanan ve gerek alan gerek de bütçe olarak büyüklüğü ile ön plana çıkan bu projede, Şelale Park ve Gençlik Vadisi gibi farklı mekânların planlandığı gözlemlenmektedir.

Özellikle kent merkezine yakın olan ve işletilmesi tamamlanmış taş ocaklarının kamu yararına kullanılabilmesi ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi doğru bir yaklaşımdır. Bu alanların üzerinde kamuya ait tasarrufların olması, kamu yararının gözetilmesi esastır.

Proje 405 dekarlık bir arazide, 587 mt ile 828 mt kotları arasında, 241 mt kot farkına sahip 5 ana etaptan oluşmaktadır. Bu etaplar araç yolları, yaya yolları ve ihale kapsamında yer alan ancak yetkililer tarafından iptal edildiği belirtilen teleferik ile birbirlerine bağlanmıştır.

Büyük bir çoğunluğu makilik ve 1.50-2.00 mt boyunda çam ağaçlarından oluşan bölgede arazinin tamamında yeşil doku mevcut iken, çevre düzenlemesinin yapıldığı ve binaların yer aldığı bölümlerde arazinin yarıya yakın kısmında yeşil dokuya müdahale edilmiştir. Müdahale edilen alanlarda ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları gözlenmiş ancak peyzaj ile ilgili projesine ulaşamamış olmamız sebebiyle, kayalık olan arazide ileride nasıl bir peyzaj çalışması yapılacağı hakkında net bir bilgi edinilememiştir.

Bunun yanında mevcut proje alanındaki flora, fauna ve korunması gerekli lokal endemik türler ve bunların nakli ile ilgili planlamaların yapılmadığı tespit edilmiştir.

Projenin en alt kotu ile en üst kotu arasında yer alan ve orman yolları genişletilerek oluşturulan araç yolları ciddi bir eğime sahiptir. Gerek en alt noktadan, gerekse iptal edildiği belirtilen teleferiğin son noktasından dahi yaya olarak projenin en üst kotuna ulaşımın fiziken cazip olmadığı ve bu noktaya erişimin mecburen motorlu taşıtlar ile yapılması gerektiği dikkate alınmalıdır.

Projede yer alan piknik ve çadır platformları arasındaki 4 mt. ile 8 mt. arasında değişen kot farkları nedeniyle yapılmış veya yapılacak olan istinat duvarları bölgenin siluetini ciddi bir şekilde etkileyecektir. Projedeki farklı etaplar arasında, etapların kendi içindeki terasların bitiminde ve yol kenarlarında yer alan bu yüksek taş istinat duvarlara kentten bakışta yeşil dokunun yerine ağır bir taş görüntüsü hakim olacaktır.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından belediye meclisince görüşülmekte olan 1/25.000’lik planda yer alan 35 mt’ lik çevre yolu güzergâhı, proje alanı ile Pamukkale Üniversitesi ve kenti birbirinden ayırmaktadır. Özellikle yapay şelale alanının neredeyse dibinden geçen bu çevre yolunun, projenin tamamının kentten soyutlanmasına neden olacağı kaçınılmazdır.

Projenin en alt kotunda yer alan etaptaki mevcut taş ocağı yarması, püskürtme beton ile yapay şelaleye dönüştürülmüştür. Mevcut dokuya zarar vermeden yapılan bu yapay şelalenin önünde yer alan ve taş ocağının faaliyetinin sona ermesinden sonra dikilen yetişmiş ağaçlar, şelale önündeki mekânların inşası için neredeyse tamamen yok edilmiştir.

Projede yer alan ve Pamukkale Belediyesi tarafından projede kullanılmak üzere 2 adet su sondajının açıldığını ve bu kuyuların DSİ tarafından izinli olduğu yetkililer tarafından beyan edilmiştir. Şelalede kullanılacak olan büyük miktardaki suyun devir mekanizması ile sürekli kullanılması planlanmıştır.

Kentimizin geleceği için önemli, farklı ve büyük bir yatırımın kentimize ve insanımıza yapacağı olumlu ve olumsuz etkilerini, ekonomik sonuçlarını proje tamamlanmadan önce kamuoyu ile paylaşmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve tartışmak gerekmektedir. Çevresel etkileri bu denli yoğun ve kente mal olacak büyüklükte bir proje olan “Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı” düzenlemesinin bugüne dek kamuoyu ile paylaşılmamış ve tartışılmamış olması ne yazık ki büyük bir talihsizliktir.

Açıkça ifade etmek gerekirse, daha önce Denizli kamuoyu ile paylaşılmamış, tarafımıza bilgi verilmemiş ve uygulamanın neredeyse yarısı tamamlandığında bizlere tanıtılan bir projeye, Mimarlar Odası’nın kurumsal olarak herhangi bir desteği söz konusu değildir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 11 25Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 14 30Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 15 31Açık