REKLAMI GEÇ

Kavşaklarda geçiş önceliği

Kavşaklarda geçiş önceliği

Kavşaklarda hangi kurallar uygulanır? Geçiş önceliği kimindir? Trafikte sürücüler ya da yayalar kimler kavşakta hangi kurallara uymalı işte tüm cevaplar..

/ DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2012 Perşembe, 16:28

Kavşağa yaklaşan sürücülerin uyması gereken temel kurallardan birisi, kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlaması, dikkatli bir şekilde ilk olarak geçiş hakkı olan araçların geçmesine öncelik vermek zorunda. ve işte diğer bölgelerde sürücülerin öncelik vermesi gereken, dikkat etmesi ve yapması gerekenler;
Trafik zabıtası, trafik işaret levhası ve ya ışıklı işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda sürücülerin öncelikleri;
1)Bütün sürücüler geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara öncelik vermeli
2)Bütün sürücüler doğru geçmekte olan tramvaylara öncelik vermeli
3)Doğru geçen tramvay hattı bulunan karayoluna çıkan sürücüler bu yoldan gelen, geçen araçlara öncelik vermeli
4)Bölünmüş yola çıkan sürücüler bu yoldan geçen araçlara öncelik vermeli
5)Tali yoldan ana yola çıkan sürücüler, ana yoldan gelen araçlara öncelik vermeli
6)Dönel kavşağa gelen sürücüler, dönel kavşak içindeki araçlara öncelik vermeli
7)Bir iz veya mülkten çıkan sürücüler, karayolundan gelen araçlara öncelik vermeli
8)Dönüş yapan sürücüler, doğru geçmekte olan araçlara, sürücüler bu kurallar göre geçiş hakkına sahip araçlara öncelik tanımak zorunda.

Kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretlerle belirlenmemiş ise sürücülerin dikkat etmesi gerekenler ise şöyle;
1)Motorsuz araç sürücüleri, motorlu araçlara öncelik vermeli
2)Lastik tekerlekli traktör ile iş makinesi sürücüleri, diğer motorlu araçlara öncelik vermeli
3)Motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca öncelik vermeli
4)Dönüş yapan sürücüler, kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere, geçiş hakkı tanımak zorunda.

Kavşağa gelen sürücüler kavşak giriş ve çıkışlarından kurallara uygun olarak karşıya geçen veya geçmek üzere olan yayalara karşı uyması gereken kural ise basit. Sürücüler, yayalara geçiş hakkını vermek zorunda.
Ayrıca ışıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akımı, sürücüyü kavşak içinde durmaya zorlayacak veya diğer sürücülerin bulunduğu trafik seyrinin geçişine engel olacaksa, sürücülerin kavşağa girmeleri yasak.
Görevli kişi veya ışıklı trafik işareti tarafından yönetilen kavşaklardaysa, sürücülerin kavşağı en kısa zamanda geçmesi, Sürücülerin gereksiz olarak yavaşlamaları, durmaları, araçlarının motorlarını durdurmaları, araçtan inmeleri hatta yolcu indirmeleri ve bindirmeleri yasak. şehir içi hafif raylı taşıtların bulunduğu bölgelerde Aksine bir trafik işareti olmadıkça, bütün kavşaklarda sürücüler, ray üzerinde hareket eden taşıtlara geçiş hakkını vermek zorundalar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı