REKLAMI GEÇ

Sürücü belgeleriyle ilgili merak edilenler

Sürücü belgeleriyle ilgili merak edilenler

Hangi aracı hangi sürücü belgesiyle kullanacaksınız, nasıl bir kurstan geçmek zorundasınız ve sınavlarda hangi derslerden kaç soru soruluyor? Tüm bu soruların yanıtları, Denizli Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Tevfik Karataş’ın kaleminden Denizlihaber.com okurları için geliyor.

/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2012 Çarşamba, 17:03

Motorlu Taşıt Sürücü Kursunda Kursların Sınıflandırılması nasıl?
A1:Motorlu bisiklet olarak adlandırılan araçlar için geçerli ehliyet belgesi

A2: Motosikletler için geçerli olan sürücü belgesi

B: Otomobil, minibüs ve kamyonet sürücülerinin sahip olması gereken belge

C: Kamyon

D: Çekici

E: Otobüs

F: Lastik tekerlekli traktör

G: İş makinesi sınıfı motorlu araçlar

H: Hasta ve sakatların kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı imal, tadil ve techiz edilen motosiklet veya otomobil sürücü belgesi

Motorlu Taşıt Sürücü Kursunda hangi dersi kaç saat alma hakkınız var?
Sürücü belgesi sahip olmak isteyen, sürücü adayları hangi dersleri kaç saat almak zorunda?
A1 ve A2 sürücü belgeleri için, sürücü adayları trafik ve çevre bilgisi dersi 20 saat, ilkyardım dersi 12saat ve motor, araç tekniği bilgisi dersi 5, direksiyon eğitimi dersi ise 10 saat.

Otomobil sürücü adaylarında ise kurs ders saatlerinin değiştiği gözlemleniyor. B sınıfı otomobil, minibüs ve kamyonet sürücü belgesi için adayların, 35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi, 12 saat ilkyardım dersi,16 saat motor ve araç tekniği bilgisi dersi ve 20 saat direksiyon eğitimi almak zorunluluğu bulunuyor

C, D ve E sınıfı belge adayllarının trafik ve çevre bilgisi dersi 35, ilkyardım dersi 12, motor ve araç tekniği bilgisi dersi 20, direksiyon eğitimi dersi ise 45 saat.

F sınıfı adaylarının trafik ve çevre bilgisi dersi 20, ilkyardım dersi 12, motor ve araç tekniği bilgisi dersi 10, direksiyon eğitimi dersi ise 10 saat.

G sınıfı adaylarının trafik ve çevre bilgisi dersi 20, ilkyardım dersi 12 saat…

H sınıfı adaylarının trafik ve çevre bilgisi dersi 35, ilkyardım dersi 12, direksiyon eğitimi dersi 16 saat.

Sürücü Kursları için devamsızlık hakları
Kayıt yaptıran sürücü adayları kayıt tarihinden itibaren kurs bitimine kadar devam zorunluluğu bulunuyor. Her ders için ayrı olmak üzere toplam ders saat sayısının 5’te 1’i kadar devam etmeyenler ders süresinin yarısı kadar geç gelenler için bir defalık olarak kişiye telafi programı uygulanıyor.

Belirtilen sürelerden fazla devamsızlık yapanlar veya geç gelenler ile telafi derslerine devam etmeyenlerin kayıtları ise siliniyor.

Sınav esnasında verilen sürede kaç soru ile karşılaşacaksınız?
Otomobil sürücü belgesi B sınıfı için, İlkyardım Bilgisi 30 soru Trafik ve çevre bilgisi 50 soru, motor ve araç bilgisi tekniği 40 soru olmak üzere toplamda 120 soru ile karşılaşıyor. Bu süre içerisinde sınava katılan adaylara ise 150 dakika gibi bir süre veriliyor.

A2 ehliyet belgesi için ilkyardım bilgisi 30 soru, trafik ve çevre bilgisi 40 soru, motor ve araç tekniği bilgisi 20 soru olmak üzere toplam 90 soru, 120 dakika veriliyor.

C, D ve E sürücü belgeleri için adaylara ilkyardım bilgisi 30 soru, trafik ve çevre bilgisi 50 soru, motor ve araç tekniği bilgisi 40 soru olmak üzere toplamda 120 soru ve 150 dakikalıksüre veriliyor.

Derslerden geçebilmek için adayların alması gereken puan ise 100 üzerinden 70.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı