REKLAMI GEÇ

DESKİ’den Sarayköy’e arıtma tesisi

DESKİ’den Sarayköy’e arıtma tesisi

Önceki hafta endüstriyel kirlilik nedeniyle Büyük Menderes nehri Söke havzasında binlerce balık ölümü gerçekleşmiş, ölü balıklar Ege Denizi’ne kadar ulaşmıştı. Aydın’daki kirlilik nedeniyle yaşanan bu çevre katliamı göz göre göre gelmişti. Denizli ise Büyük Menderes nehrini kurtarmak için her şeyi yapıyor. Büyükşehir belediyesi şimdi de Sarayköy’ün atıkları için dev bir yatırım planlıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2018 Perşembe, 14:25

Kolları ile birlikte 580 kilometrelik bir hatta sahip olan Büyük Menderes Nehri’nde önceki hafta korkunç bir katliam yaşandı. Endüstriyel kirliliğin neden olduğu toplu balık ölümleri, Söke’de korkunç görüntülere sahne oldu. Katliama neden olan su kirliliğine Aydın bölgesindeki endüstriyel tesislerin neden olduğu tahmin edilse de henüz sorumluları bulunup yargı önüne çıkarılamadı.
Söke’deki ölü balıkların sayısı binlerle ifade edilirken, telef olmuş ve çürümüş balıkların leşleri Ege Denizi’ne kadar ulaşarak orada da ciddi bir sorun oluşturdu. Çevre başlıklı STK’ları ayağa kaldıran görüntüler sonrası soruşturmalar başlatıldı.

DENİZLİ YAPIYOR ONLAR BAKIYOR
Bu konuda attığı adımlarla öne çıkan Denizli ise projeleri ile örnek olmayı seçti. Denizli sanayisinin can damarı Denizli OSB’de tüm endüstriyel tesislerin atıkları sıkı bir kontrol ve arıtım sürecinden sonra temizlenmiş olarak bırakılıyor.
Kentin çeşitli noktalarında Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın girişimleri ile yapılan 10 ayrı arıtma tesisi kentsel atıkların arıtılmasını sağlıyor ve Denizli’de benzer görüntülerin yaşanmasına engel oluyor. Menderes Nehri üzerindeki sulama kaynakları da düzenli yapılan tahlillerle gözetim altında tutuluyor. Denizli’nin büyük bir hassasiyet gösterdiği hatta Dalaman Çayı’nı da kapsayacak projeler art arda gelirken çevre kentlerden gelen bu ürkütücü görüntüler kaygı vermeye devam ediyor.

İŞTE SARAYKÖY ÖRNEĞİ
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan son olarak Sarayköy’deki atık suları kontrol altına alacak bir projenin altına imza atmaya hazırlanıyor. Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DESKİ) aracılığı ile Sarayköy’ün kentsal atıkları arıtma tesisinde temizlenecek. Proje Menderes havzasındaki biyolojik kirliliğin önüne geçmeyi amaçlıyor. İlçede çok uzun süredir eksiği hissedilen tesisin 14 bin metrekarelik alana kurulu olması planlanıyor.
İki kademeli planlanan proje 53 bin kişilik kapasiteye sahip olacak. Tesis günlük ortalama 9 bin metreküp su arıtacak ve sulama saya kalitesine ulaştıracak. Su içindeki azot, fosfor, karbon gibi zararlı maddeler temizlenecek. Tesis Menderes’in aşağı kesimlerindeki onlarca yerleşim yeri için de örnek olacak.

HAVZANIN KORUNMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Sarayköy’de sürdürdükleri atık su artıma tesisinin Menderes Havzası’nın korunması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin çevre duyarlılığının her zaman ön planda tuttuğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Büyükşehir Belediyesi olarak daha temiz bir Denizli için çalışmalarımızı gece gündüz sürdürüyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir kent bırakmak adına yatırımlarımız devam ediyor. Sarayköy Merkez Atıksu Arıtma Tesisimiz özellikle Menderes Havzası’ndaki önemli bir ihtiyacı giderecek” diye konuştu.

Yorumlar

meşcere   -  Bağlantı 31 Mayıs 2018, 15:43

Çağ dışı Tekstil Boyahaneleri kapanmadan menderesde kirlilik bitmez…45 yıl önce kediboğan deresinde balık avlanıyordu…Bugün çürüksu da canlı yaşamıyor……

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı