REKLAMI GEÇ

Tarihi ev koruma altında yıkılıyor

Tarihi ev koruma altında yıkılıyor

Denizli’nin tarihi ve kültürel mirası giderek yok oluyor. Bu acı durumun bir örneği de Sarayköy’de… İlçe merkezindeki 100 yıllık tarihi ev Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun koruması altında ama ne restorasyon, ne de ayakta tutmak için bir şey yapılmadığı için harabe haline geldi. Yıkılması an meselesi…

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 1 Mart 2015 Pazar, 10:34

Sarayköy Aşağı Mahalle’deki 100 yıllık tarihi ev, son günlerini yaşıyor. Kimse bu kültürel mirasa sahip çıkmadığı için her gün bir parçası koparak tuzla buz oluyor. Yarısı yıkık vaziyetteki ev çok yakında yerle bir olacak.

Tarihi ev Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alındı. Ancak bu tarihi mirası ayakta tutmak adına bir şey yapılmadı. Restore etmek için bir girişimde bulunuldu, ne de yıkılmasın diye bakım yapıldı. Koruma altına alınarak kimsenin bir çivi dahi çakmasına izin verilmeyerek, ömrünü tamamlaması bekleniyor.

Artık Denizli’de sayıları bir elin parmaklarını bile geçmeyen, bir dönemin mimari özelliklerini yansıtan tarihi evler böylelikle devlet koruması altında yok olup gidiyor.

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, tarihi evin Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alındığı için hiç bir şey yapamadıklarını belirterek,”Sadece kimsenin zarar görmemesi adına eve yaklaşılmasının tehlikeli olduğunu gösteren bariyerler koyduk. Artık neredeyse tamamı yıkılmış durumda olduğu için Anıtlar Yüksek Kurulu da herhangi bir şey yapamıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı