REKLAMI GEÇ

Termal bölgeye santral yatırımcıyı ürküttü

Termal bölgeye santral yatırımcıyı ürküttü

Sarayköy’deki sıcak su kaynaklarının bulunduğu bölgeye yapılması planlanan ve Denizli’ye yeni bir ivme kazandıracağı ifade edilen termal turizm yatırımları belirsizliğe büründü. Burada enerji santrali kurulmasına kapı aralanması, Denizlili işadamlarının ortaklık görüşmeleri yaptığı yabancı yatırımcıları ürküttü.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2014 Pazartesi, 11:36

Bakanlar Kurulu’nun 4 Aralık 2006 tarih ve 2006/11354 sayılı kararıyla Sarayköy’de jeotermal kaynakların yoğun bulunduğu Tekke Mahallesi ve çevresi, yapılan planlamayla “Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edildi. Denizli’nin turizm yatırımlarında 5. bölge teşvik kapsamına girmesi anlamına gelen bu karar, Türk yatırımcıların ilgisini bir anda buraya yönlendirdi.

“Turizm Tesis Alanı” ile “Sağlık ve Termal Turizm Tesis Bölgesi” statüsünü elde eden 2 bin 250 hektar alanın önce 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı, daha sonra da 1/5.000 ölçekli nazım imar planı hazırlanıp onaylandı.

YABANCI ORTAK ARAYIŞI
Denizli’nin turizmde önünü açacak ve termal tedavi merkezi konumuna getirecek bu planlamanın ardından Denizlili yatırımcılar, 30 bin kişinin istihdamı edileceği 16 bin 500 yatak kapasiteli tesisler kurmak üzere yurt dışında sermaye ortaklığı arayışına girdi.

Denizlili yatırımcılar Özkan Atik, Dilbahar Kurthan, Tuncer Tunçbilek, Vecdi Uysal, Mustafa Şen, Hasan Şen, Tahir Korkmazcan ve Ahmet Onaç, termal tedavi ile konaklama tesisleri yapmak üzere kolları sıvadı. Ancak yatırımın maliyeti nedeniyle yurt dışından ortak arayışına giren yatırımcılar, Suudi Arabistan, Dubai, Güney Kore ve Norveçli işadamlarıyla görüştü.

Bu arada Denizli dışından da Nejat Tokcan (Hira Gayrimenkul), Büyük Ankara Oteli, Mesut Kutlu, (Kutlusan), Halil Gök (KTM Grup) veTatlıcı Holding de Sarayköy’de termal yatırım yapmak üzere harekete geçti.

ic-kadin

SABOTAJ GİBİ KARAR
Ancak MTA’nın gerçekleştirdiği ihale, Türk ve yabancı yatırımcılar arasında devam eden görüşmelerin bıçak gibi kesilmesine yol açtı. 2012’de gerçekleştirilen ihaleyle Acarlar Holding ve Saray Bisküvi ortaklığındaki Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye, Demirtaş mevkisinde 40 bin 100 metrekare alanda 20 megawat gücünde elektrik santrali kurulma, sıcak su temini için sondaj, reenjeksiyon ve gözlem kuyuları açma izni verildi.

“1,5 YILDIR BEKLİYORUZ”
Tekke’deki dağlık bölge ile Büyük Menderes Nehri arasında kalan “Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi”ne santral kurma izni çıkmasına tepki gösteren işadamları, 2 milyar doları aşacak yatırımın sabote edilmesine tepki gösterdi.

Güney Kore Dubai’den yatırım ortakları bulan, ancak santral izninin yarattığı belirsizlik üzerine projesini hayata geçirmediğini anlatan Özkan Atik, “Biz buraya devletin valisinin yönlendirmesiyle gittik. 1/5.000’lik nazım imar planı onaylandığında umutlarımız artmıştı. Ama 3,5 yıldır bekliyoruz. ‘Hem enerji üretilsin, hem turizm olsun’ diyorlar. Böyle bir şey mümkün değil. Bunu söyleyenler santralden çıkacak gürültünün desibelinden habersiz” dedi.

ic-ahmet-basoglan

BAŞOĞLAN: YATIRIMCI GELMEZSE YENİ TESİS YOK
Umut Termal Otel Genel Müdürü Ahmet Başoğlan, Tekke ve çevresinde tesis sayısının artmasını istediklerini vurguladı. Başoğlan, “Turizm mi enerji mi? Önce bu ikilemden çıkılmalı. Bölge turizm merkezi olarak planlanırsa çok şey kazanılır. Karahayıt’ın dönüşümüne harcanan emek sarayköy’e harcansa burası bir turizm destinasyonu olurdu ve hala daha geç kalınmış değil. Dert Pamukkale ise buradan Pamukkale görünüyor ve isteyeni oraya götürürsünüz. Bizim tesisimiz 30 yataklı. Yeni yatırımcılar gelmezse bin yatak kapasitesine çıkmayacağız, yeni yatırıma gitmeyeceğiz” diye konuştu.

KURTHAN: SUUDİ ORTAKLAR BEKLİYOR
Denizlili yatırımcılardan birisi olan Dilhabar Kurthan da kür merkezi ve konaklama ile iç içe olacak 150 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planladığını, tesisin bin yataklı olacağını, Suudi Arabistan’dan ortak bulduğunu, ansak santral kararının keşmekeşlik yarattığını ve Suudi yatırımcıların santralden vazgeçilmediği takdirde buraya gelmeyeceğini söyledi.

ic-mustafa-sen

NORVEÇLİLER 500 DEVRE MÜLK YAPACAK
İnaltıTermal’in sahibi olan ve yıllardır bölgede faaliyet gösteren Mustafa Şen,Timurtaş’ın 1326 yılındaki bir seferinde askerlerini burada tedavi ettirdiğini, yüzyıllarca köylülerin hayvanlarını yeraltından çıkan sıcak suyla yıkayım uyuz hastalığından koruduğunu, bu nedenle bölgenin “uyuz hamamları” ve “kokar hamamlar” diye anıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Turizm bölgesi ilan edilmesiyle burada hayvancılık yasak, seracılık yasak. Turizm yatırımını düşünenlerin önüne de enerji santraliyle engel çıkarılıyor. Ben, Norveçli doktor grubuyla bağlantı kurdum. Kür ve rehabilitasyon merkezi ile birlikte 35, 50 ve 55 metrekarelik 500 devre mülk yapacaktık. 50 milyon dolarlık bir yatırım bu. Bir ekip 28 Mayıs’ta gelecekti, ne var ki ortada santral diye bir sorun duruyor.

Bu bölgedeki sıcak su, hiçbir kimyasal karıştırılmadan doğrudan tedavide kullanılıyor. Özelliği de bu. Denizlililer birlik olup, termal bölgenin santrale kurban edilmesine karşı ortak hareket etsin. Santralin kurulması yatırımcıların bölgeden uzaklaşmasına neden olacaktır.”

ic-tahir-korkmazcan

KORKMAZCAN: ENERJİYE KURBAN EDİLMESİN
Ortak bularak yatırım yapmayı planlayan Tahir Korkmazcan da santralin kurulacağı alanla termal turizmin kalbine hançer sokulacağını ifade ederek, “Kuyulardan buraya borularla su taşınacak. O suyun çıkardığı gürültüyü düşünün… Benzer sorun Aydın Pamukören’de yaşanıyor. Gürültüden uyuyamayan insanlar evlerini terk ediyor. Böyle bir şey ortadayken buraya tedavi için gelen olur mu?” dedi.

ic-vecdi-uysal

UYSAL: 600 KONUT YAPACAĞIZ
Denizlili bir başka yatırımcı Vecdi Uysal, 2010 yılında dönemin Denizli Valisi Yavuz Erkmen’in önerisiyle çalışmaya başladıklarını, 200 dönüm arazide termal tedaviye yönelik 600 konut yapmayı planladıklarını ve Dubai’den ortak yatırım yapacak işadamlarıyla temas kurduklarını, ancak karşılarına santral sorunu çıktığını belirtti.

Gelinen noktanın Denizli’ye gelecek yatırım treninin kaçmasına yol açacağını dile getiren Uysal, “Güzel başlayan proje çirkinleşiyor. Bakın bölgeye çam, zeytinlik ve incir ağaçları uzanıp gidiyor. Buraya santral olur mu?” dile konuştu.

ic-ahmet-onac

ONAÇ: SANTRAL BAŞKA YERE KURULABİLİR
Çavuşoğlu Termal’in sahibi olan, 20 yıldır bölgede işletmecilik yapan ve yeni yatırım için 35 dönüm arazi satın alan Ahmet Onaç da “Burası bir doğa harikası. Ancak enerji santrali yatırım yapmayı düşünenleri tedirginliğe sevk etti. Turizm ile enerji santrali iç içe olur diyorlar. Biz de olmaz diyoruz. ‘Olur’ diyenler, Karahayıt’a sözü edilen santrali kursun, bakalım orada turist konaklıyor mu görsünler. Santral başka bir yere kurulabilir. Fakat buradaki termal kaynağı başka bir yere taşıyamazsınız” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Ahmet Cetin   -  Bağlantı 27 Mayıs 2014, 08:03

Bizim Sarayköyümüz neymişde haberimiz yokmuş, burayı enerjiye kurban ettirmeyiz, zaten hemen ilçenin üzerine yaptilar bi tane geceleri sesinden uyuyamayanlar var heç olmassa bu kaplıcalar bolgesi olmuş olan terleri öldürme mek için yeni seçilen Belediye Başkan imiz harehete gecmeli bence biz arkasından destekleriz, Bakanimuza gideriz madem böyle boyuk boyuk yatirimcilar var hic olmassa yarin cocuklarimiz oralarda calisir ilçemizde bir hareket olur.

derin   -  Bağlantı 27 Mayıs 2014, 00:45

demek ki bu adamların işlerinde ciddiyet yokmuş ki,buna kanaat getirip başka bir uygulamaya yönelmişler.2010 yılında dönemin valisi ile görüşülmüşte,falan filan.4 yıl geçti aradan,bir 14 yıl daha mı geçmeliydi uygulamaya geçmek için.bazen ağzını açıp beklemiyceksin,sonra yemeyenin malını yerler!!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı