REKLAMI GEÇ

Bakla zınnı böceği ile leğenli mücadele

Bakla zınnı böceği ile leğenli mücadele

Denizli’nin Tavas İlçesi’nde meyve üreticisi çiftçiler, ağaçlara zarar veren ve meyve üretimini düşüren zararlı ‘bakla zınnı’ böceğine karşı içi su ve sirke dolu mavi renkli leğenlerle mücadele başlattı. Böceklerin, mavi rengin cezbetmesi nedeniyle leğene atlayıp suda öldüğü öğrenildi.

/ DENİZLİHABER / 19 Nisan 2013 Cuma, 17:26

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

Tavas Ovası’nda meyve yetiştiriciliği yapan çok sayıda çiftçi, yaklaşık iki yıldır zararlı böcekle mücadele etmek için mavi leğen uygulaması başlattı. Meyve bahçelerine, içinde su ve sirke bulunan mavi leğenleri koyan meyve üreticileri, böceklerle mücadele ederken, ürün kaybını da azalttı.

Çiçek veren bütün meyve bahçelerinde uygulamanın yapılabileceğini söyleyen Tavas Ziraat Odası Başkanı Hurşen Söylemez, çiftçilere leğenli mücadeleyi tavsiye etti. İki yıl önce meyve üreticilerinin bu yöntemi deneyip, başarılı olduklarını belirten Hurşen Söylemez, “Bu bölgede çok sayıda çiftçi, ilaç kullanmıyor. Mavi leğenleri meyve bahçelerine koyarak zararlı olan ‘bakla zınnı’ böceğiyle mücadele ediyor. Meyveler hem ekonomik hem de organik olarak yetişiyor. Bu böcek meyve ağaçlarının yapraklarını ve çiçeklerini yiyor. Böylece meyve üretiminde de çok büyük düşüşler yaşanıyor. Bu böcek mavi renge karşı ilgi duyduğu için hemen leğenin içine atlıyor ve suda ölüyor. Bu uygulamadan sonra meyve üretimi arttı. Leğen uygulaması bölgede yayılmaya başladı” dedi.

Ziraat Mühendisi İlyas Çölgeçen ise meyve bahçelerinde leğen uygulamasının pratik ve ekonomik olduğunu belirtti. Çölgeçen, “Meyve ağaçlarına zarar veren böcek, ilk olarak toprakta ya da otlarda kış aylarda larva olarak bulunuyor. Meyve ağaçlarında çiçekler açmaya başladığında ağaca çıkıyorlar ve meyve çiçeklerini, yeni çıkmaya başlayan meyveleri yemeye başlıyorlar. Öncelikli olarak toprak sürümü yapılmalı ve yabancı otlar kaldırılmalı. Leğenler de ağaçlar çiçek açmaya başlamadan önce konulmalı” diye konuştu.

Tavas İlçesi’nin Sofular Köyü’nde kiraz üretimi yapan bahçe sahibi İsmail Hakkı Tire de iki yıl önce yüzde 40 kayıp yaşadığını, ancak bahçesine leğen koyduktan sonra kaybın yüzde 3’lere kadar düştüğünü söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 14 25Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 8 23Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 9 26Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 27Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 11 26Parçalı Bulutlu