REKLAMI GEÇ

Kızılcabölük’e telkâri bölümü

Kızılcabölük’e telkâri bölümü

Denizli’nin el sanatları ve dokuması ile ünlü Tavas’ın Kızılcabölük Mahallesi, yeni ve kazançlı bir kazanç kapısına kavuşuyor. Pamukkale Üniversitesi, huzurevi olarak kullanılan binayı aldı, burada Telkâri bölümü açacak.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2014 Cumartesi, 09:51

Mardin ile Ankara’nın Beypazarı ilçeleri ile ismi özdeşleşen gümüş işleme sanatı Telkâri, Denizli’de kazanç kapısı olacak. Dokuduğu ürünlerle ABD’nin ünlü film üssü Hollywood’a bile giren Denizli’nin tekstiliyle ünlü Tavas’ın KızılcabölükMahallesi, telkâri merkezi olacak. Pamukkale Üniversitesi, içinde telkâri branşının da olduğu el sanatları bölümünü Tavas Meslek Yüksekokulu’nda açacak.

BİNASI HAZIR
Kızılcabölük’te huzurevi olarak yapılan ama bir protokolle Pamukkale Üniversitesi’ne devredilen bina el sanatları merkezi yapılacak ve içine telkâri bölümü de açılacak. Daha çok Mardin ve Beypazarı’nda ünlü olan telkâri böylelikle Denizli’de de yapılabilir hale gelecek.

MARDİN’DEN ÖNCE KIZILCABÖLÜK VARDI
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, el sanatları bölümünün Tavas’taki altıncı bölüm olacağını söyledi. Telkârinin Mardin’den çok önceleri Kızılcabölük’teyapıldığını belirten Bağcı, “Kızılcabölük Mahallesindeki, moda tasarım, el sanatları, işlemeler Mardin ‘deki telkari denilen oluşum, oradan daha eski olarak Tavas ve Kızılcabölük Mahallesinde başlamış ve uzun yıllar yaşatılmıştır” dedi.

TELKÂRİ AKADEMİNİN ÇATISI ALTINDA
Telkârinin geliştirilmesinin üniversitenin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Bağcı, “Bu artık akademinin çatısı altına alınacak bir kavram olduğu için bir süre önce Kızılcabölükte bir protokol imzalamıştık. Tavas Meslek Yüksekokulu’nda 6. Program olarak El Sanatları programı açmayı düşünmüştük. Önümüzdeki yıllarda hizmet verecektir. Tüm bunların çalışmaları 2015 yılının sonuna kadar tamamlanacaktır” diye konuştu.

TELKÂRİ NEDİR
Kızılcabölük’te bilimsel olarak yapılacak telkâri Wikipedia’daşöyle anlatılıyor:
“Telkari, Mardin’de yaygın bir gümüş işleme sanatıdır. Ayrıca Ankara’nın ilçesi olan Beypazarı’nda telkari sanatı geliştirilerek, altın ve gümüş takıda değişik süsleme ve desenlerle günümüze kadar getirilmiştir. Halen Beypazarı’nda 80 ila 120 arasında bu işi yapan atölye vardır. Beypazarı halkı telkârielsanatını daha işlevsel bir duruma getirmiştir. Telkari ince gümüş tellerin birleştirilmesiyle yapılmaktadır.

Bu işlem türü çok eski olup, milattan önce 3000’lere dayanmaktadır. Ortadoğu’da ortaya çıkmıştır. Dönem dönem geniş uygulama alanları bulmuştur. Orta çağda Barok dönemde 800’lerin sonu 900’lerin başı arasına Sicilya ve Venedik’te kullanılmıştır.

Telkari, tamamen elde yapılan bir işlemdir. Bu amaçla teller kendilerinin etrafında oval, yuvarlak vb. şekiller oluşturularak sarılırlar.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 5 21Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 9 15
21 Nisan 2024 Pazar 4 20Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 7 21Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 9 28Parçalı Bulutlu