REKLAMI GEÇ

Tavas-Avdan’da termik santral tepkisi

Tavas-Avdan’da termik santral tepkisi

Denizli, yarattığı kirlilik nedeniyle gündemden düşmeyen termik santraller ile tanışacak. Bunlardan birisinin adresi Tavas ile Kale ilçeleri arasında kalan Avdan Mahallesi olacak. Yıllık 300 megavat enerji üretim kapasitesine sahip olacak tesisle ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci devam ederken, santral kurulmasına karşı çıkan vatandaşlar bunu “Yatağan olmak istemiyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2016 Perşembe, 09:21

Bazı ilçelerdeki kömür rezervlerini inceleyen enerji sektörünün yatırımcıları, zengin kömür yataklarına sahip olan yerlerde yatırım planlıyor. Bunlardan birisi de Tavas’ın Avdan Mahallesi yakınlarındaki saha. Kale ilçesi sınırında yer alan Avdan’ın Kadın Alanı mevkisinde geniş bir alanı seçen Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., buraya termik santral kurmaya hazırlanıyor.

denizli-avdan-termik-santral-4

ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Avdan’da kurulacak 300 megavat gücündeki termik santral ile endüstriyel atık depolama alanı (kül-cürüf), kömür ve kireç taşı ocakları entegre projesinin ÇED süreci ağustos ayında başladı. Bu kapsamda çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili başvuru dosyası halkın görüşüne açıldı ve 4 Ağustos’ta bir toplantı düzenlendi.

denizli-avdan-termik-santral-3

TOPLANTI YAPILDI
Söz konusu toplantı 4 Ağustos’ta Avdan İlkokulu’nda düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi, DSİ, İl Halk Sağlık Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden temsilciler ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş firmasının görevlileri, toplantıya katılanlara termik santral entegre projesi ve olası çevresel etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

BAKANLIK VE VALİLİĞE GÖRÜŞ BİLDİRİLEBİLECEK
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, başvuru dosyasının bakanlık merkezi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde incelenebileceğini, termik santral ile ilgili devam eden süreçte çevresel etki ile ilgili görüş ve önerilerini bakanlık ile valiliğe bildirebilecekleri belirtildi.

DENİZLİHABER.COM AVDAN’DA
Denizli’nin gündemine giren termik santral ile ilgili vatandaşların görüşünü almak üzere Denizlihaber.com Avdan Mahallesi’ne gitti. Bilgilendirme toplantısı yapıldığını, ancak anlatılanların kendilerini yeterince tatmin etmediğini söyleyen Avdanlılar, “Bize Almanya’daki sistemi anlattılar. İyi de o sistem Türkiye’de var mı ki?” diye sordu.

denizli-avdan-termik-santral-2

“KÖMÜR OCAĞI YETİYOR”
Avdan yakınlarındaki bir kömür işletmesini örnek gösteren mahalle sakinleri, “Rüzgar estiğinde savurduğu kömür tozu tarım arazilerine düşüyor. O tozun düştüğü yerden hayvanlar ot bile yemiyor. Şimdi termik santral kurulacak. O daha beter kirlilik yaratacak. Ortada Yatağan örneği varken neden termik santral kurulmak istenir? Biz, Avdan’ın Yatağan olmasını istemiyoruz. Bizim burada ayrıca sulamaya gerek kalmadan yağmurla domates yetişir, kavun karpuz yetişir. Bu santral kurulursa yaratacağı kirlilik doğayı katledecek, tarım alanları etkilenecek. Buğday, mısır, tütün, nohut, mısır, kekik ve elmacılık bizim gelir kaynağımız. Bundan olmak istemiyoruz. Yatağan santralinin insan sağlığıyla ilgili olumsuzlukları da ortada. Bu santralin kurulmasını istemiyoruz. ‘Bin kişiye iş sağlanacak’ diyorlar. Biz sağlığımızdan olduktan sonra o iş kime ne kadar yarar” dedi.

denizli-avdan-termik-santral-1

BU MAHALLELERİ ETKİLEYECEK
Kurulacak termik santrali Avdan, Adam Harmanı, Kırköy, Narlı, Kurbalık, Gölbaşı, Doğanköy, Denizoluk, Kayapınar, Sofular ve Ebecik mahallelerinin ortasında yer alacak.

İMZALAR VALİLİĞE GÖNDERİLDİ
Öte yandan termik santral kurulmasına karşı çıkan vatandaşlar, imza topladı. Avukat Ahmet Hakut, 500 dolayındaki imzanın yer aldığı dilekçeyi posta taahhütlü olarak Denizli Valiliğine gönderdi.

denizli-kale-mahallelenin-ortasina-termik-santral-anons

Yorumlar

Ben İnsanım   -  Bağlantı 1 Haziran 2020, 02:34

Bu işten karlı çıkan olmaz .Sonuçta bir yerde yapılacak işte tartışma varsa iyi şey yapılmıyor demektir.Ben tepkimi böylece bildirmek istedim.Tabiat (tarım ,su,toprak)düzeni bozulacaksa olmasın bu SANTRAL.

MEHMET   -  Bağlantı 20 Ekim 2016, 10:12

KÖYLÜLER YATAGAN I MİLASI GÖRSÜNLER ONDAN SONRA KURSUNLAR ŞİMDİ OKADAR ÇEŞİTLİ SEBZE MEYVA OLMUYOR KALE LİLER ARTIK KALE BÜBERİNİ RÜYALARINDA GÖRÜRLER

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Hüseyin İnamlık

Tavas Belediye Başkanı

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 7 22Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 7 24Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 8 26Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 9 26Açık