REKLAMI GEÇ

Yörüklerin kebaplı şükrü  

Yörüklerin kebaplı şükrü   

Tavas’ın Baharlar ve Keçeliler mahallelerindeki ‘kebap şöleni’ geleneği bu yıl da devam etti. Kara Dede Türbesi’nin bulunduğu Dede Dağı’na çıkan Yörükler, kurbanlar kesip ibadet etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Eylül 2014 Çarşamba, 09:27

Tavas’ın Baharlar ve Keçeliler mahallelerinde bereketli geçen yılın ardından şükretmek için yapılan kebap şöleni, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Bu bölgeye yerleşen Yörüklerin yılın bereketli geçmesinin ardından şükür, kurak geçmesinin ardından ise bolluk için dua etmeye çıktığı Kara Dede Türbesi, bu yıl da ziyaretçi akınına uğradı.

İBADET ETTİLER
Türbe yakınlarında kesilen oğlakların kazıklara geçirilerek çevirme yapıldığı ve herkesle paylaşıldığı kebap şöleninin ardından topluca şükür namazı kılındı. Bu yılki etkinliklere Tavas Kaymakamı Ali Arıkan, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla ile çok sayıda vatandaş katıldı.

GELENEĞİN KÖKÜ VE EFSANELERİ
Yıllardan bu yana devam eden geleneğin köklerini araştıran Tavaslı Dr. Yüksel Marım, edindiği bilgileri ve efsanelerini kısaca şöyle anlattı:
Yılardır her hasat mevsiminden sonra yapılan bu etkinlik, bir tür Allah’a şükranlarını sunma törenidir. Bu tören, hem dini hem de sosyolojik olguları içinde barındırması bakımından son derece ilginçtir. Köylülerin anlattıklarına göre, eğer Dede’ye çıkılmazsa köyün bereketi olmaz, kıtlık ve kuraklık olurmuş. Bu yüzden Dede’ye yağmur duası için de çıkılırmış. Her yağmur duasına çıktıklarında mutlaka yağmur yağarmış. Ayrıca köylüler genellikle kaybolan hayvanlarını, Dede Dağı’nda taş duvarla çevrili mezarların yanında bulduklarını ve dağdaki yabani hayvanlardan Dede’nin köylülerin hayvanlarını koruduğuna inanmaktadırlar. Ayrıca köylülere göre, savaş çıktığında bu mezarlardan ‘at nalı ve kılıç sesi’ duyulurmuş. Onlar göre bu mezarlardaki kişiler savaşa katılarak Türk Ordusuna yardım ediyorlarmış. Yine köylülere göre, bu dedeler cuma ve pazar akşamları birbirlerini ziyaret (nur şeklinde) ederlermiş. Etraf dağlardaki ormanlar yok edildiği halde, buralardaki ormanlardan tek ağaç bile kesilmez. Nedeni de Dede’nin bu ormanlardan bir dal keseni bile rahat bırakmayacağına olan inanıştır.”

Yorumlar

hasan kecelioglu   -  Bağlantı 8 Eylül 2014, 22:40

Kadir gecesinde gel bizim köye izle dedelerimizi nasil birbirlerini ziyaret ettiklerini

Altuğ Taş   -  Bağlantı 4 Eylül 2014, 06:43

İnanış güzel olabilir ama dinizmize ters. Dinimizde böyle şeylere inanmak günahtır. Yatırlar yada dedeler insanlara yardım etmez.Zamanında peygamberimiz bu yüzden kabir ziyaretini bile yasaklamıştı. Ölülerden insanlar medet ummasın diye.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 9 13
21 Nisan 2024 Pazar 4 18Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 6 22Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 10 27Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 12 28Çok Bulutlu